Apple kondigt iBooks 2 met verbeterde studieboeken voor iPad aan

Apple heeft tijdens een bijeenkomst in New York iBooks 2 met studieboeken voor de iPad aangekondigd. In iBooks 2 kunnen lesboeken volledig interactief zijn. De studieboeken zijn te verkrijgen via de iBookstore.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iBooks 2Apple heeft vandaag tijdens een onderwijsevenement in New York nieuwe studieboeken voor de iPad aangekondigd. Apple beloofde het studieboek “opnieuw uit te vinden”. In plaats van zware en dure studieboeken kunnen studenten voortaan nog makkelijker hun studieboeken op de iPad lezen. Op de iPad gaat Apple dit aanbieden via de nieuwe iBooks 2, met de mogelijkheid om embedded filmpjes in studieboeken automatisch af te spelen. Met multitouch-bewegingen kun je door de content bladeren. Gedrukte boeken kunnen er niet tegenop, aldus Apple.

Apple-topman Phil Schiller was in New York op het podium aanwezig om de aankondigingen te doen. Hij ging in eerste instantie in op het belang van onderwijs voor Apple. “Onderwijs zit diep in ons DNA”, vertelde Schiller. Alle energie en passie die ze in andere producten stoppen, zijn ook terug te vinden in de onderwijsproducten. Dankzij tablets worden de kinderen slimmer, maar het kan nog veel beter. De VS staat namelijk maar op de 23e plaats in de ranglijsten van geïndustrialiseerde bedrijven. Dat komt onder andere door de grootte van de klassen, volgens Apple “Middeleeuwse toestanden”. Studenten hebben moeite met lezen en schrijven en hun betrokkenheid is laag. Het is lastig om aan de juiste studieboeken te komen. Vandaar dat Apple de beschikbaarheid van studieboeken wil verbeteren.

iBooks 2 studieboekenAuteurs hebben totale vrijheid om interactieve ervaringen toe te voegen. Animaties zijn overal in de boeken te vinden en je kunt met pinchen inzoomen op foto’s, waardoor 3D-animaties worden gestart. De boeken zijn in portret- en landschapsweergave te gebruiken, waarbij de content zich automatisch aanpast aan de staande weergave. Je kunt op een term tappen om een definitie in het woordenboek op te zoeken, waarbij de uitleg niet alleen uit tekst, maar ook uit foto’s en video’s kan bestaan. Als je zoekt, worden woorden meteen aangevuld en krijg je ook de context te zien. Het tikken op een zoekwoord en de daaropvolgende animatie naar de betreffende pagina gaat snel en soepel, zo laat Apple’s demo zien.

Een probleem met huidige digitale studieboeken is dat de paginanummering niet altijd gelijk loopt met de gedrukte versie. Bij iBooks 2 is dat wel het geval: de paginanummers zijn consistent, zodat de hele klas weet op welke pagina je bent. Navigeren naar een bepaalde pagina kan snel door eenvoudig het paginanummer in te tikken.

Apple heeft ook de mogelijkheid ingebakken om een quiz te volgen, waarbij je bijvoorbeeld een multiple choice-test over een bepaald onderwerp kunt doen. Je krijgt daardoor onmiddellijk feedback over je prestaties. Ook kun je notities toevoegen en bladeren door gemarkeerde secties. Door de kleur te wisselen kun je bepaalde onderdelen makkelijker terugvinden. Alle notities zijn later terug te vinden in een apart Notitie-document met de naam My Notes. Deze notities zijn ook beschikbaar vanuit de toolbar. Je kunt ze automatisch omzetten naar studiekaarten/flashcards. Dit zijn 5 x 3 inch studiekaartjes, waar je doorheen kunt bladeren door te swipen. De antwoorden staan op de achterkant. Je kunt ze omslaan, om het juiste antwoord te zien.

Introducing TextbooksDe bijgewerkte iBookstore heeft een aparte categorie voor studieboeken gekregen. Je krijgt een preview van de content van elk boek, waarbij je met één klik kunt downloaden. Je kunt natuurlijk ook een gratis sample krijgen of eerdere aankopen opnieuw downloaden.

De nieuwe iBooks en de bijbehorende iBookstore zijn vanaf vandaag meteen beschikbaar. Apple heeft partnerships gesloten met meerdere uitgeverijen: Pearson, McGraw Hill en Houghton Mifflin Harcourt zijn de eerste partners. Zij leveren 90 procent van de boeken die aanvankelijk beschikbaar zullen zijn. Kinderen kopen straks hun eigen boeken (in de VS doen de scholen dat meestal), maar ze mogen de boeken dan wel houden. En het voordeel is dat de auteur het boek later nog kan bijwerken. Vanaf vandaag zijn Pearson-boeken over wetenschap en biologie beschikbaar, gericht op de Amerikaanse highschools. Ze zijn geschikt voor meer dan 4 miljoen highschool-studenten in de VS. McGraw Hill levert boeken over algebra, biologie, scheikunde, geometrie en natuurkunde. DK Publishing levert vier boeken, onder andere over dinosaurussen, andere historische dieren en het ABC leren. Deze boeken zijn dus vooral gericht op kleine kinderen. Wil je zien hoe de boeken in elkaar steken, dan is er ook een video op de website van Apple.

Vandaag komen de eerste twee hoofdstukken van Life on Earth exclusief in de iBookstore uit. Latere hoofdstukken kun je voor een redelijke prijs kopen.

Samenvattend: studieboeken kunnen dankzij Apple’s initiatief niet meer verouderd raken. Ze kunnen constant worden bijgewerkt, zijn veel goedkoper dan we van papieren boeken gewend zijn (Apple noemde $14,99 als maximumprijs voor de highschool-boeken) en studenten mogen hun eigen boeken houden. Bovendien komen de interactieve functies niet in papieren boeken voor.

Voor het maken van iBooks heeft Apple de iBooks Author aangekondigd.

Samenvatting iBooks 2

Downloaden: iBooks 2 (gratis)

Bekijk hieronder Apple’s promovideo over de iBooks interactieve tekstboeken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2012, 16:25
Categorieën Apple, Apps, Round-up

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.