Apple informeert gebruikers over afwikkeling ‘Smurfberry-zaak’

Apple heeft klanten geïnformeerd over in-app aankopen en de afwikkeling van een class action rechtszaak daarover.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

coins in app aankoopEind februari werd bekend dat Apple een schikking had getroffen in een rechtszaak over in-app aankopen. Inmiddels hebben de eerste gebruikers een e-mail met nadere instructies ontvangen. Het gaat om een Amerikaanse class action lawsuit, dus Nederlandse ouders met koopgrage kinderen hoeven voorlopig geen compensatie te verwachten. De zaak werd aangespannen omdat kinderen forse in-app aankopen hadden gedaan. Makers van apps zoals Smurfs’ Village deden goede zaken, maar de ouders waren boos: kinderen hadden voor tientallen en soms honderden dollars aan Smurfberries gekocht.

Op het moment dat de rechtszaak werd gestart, was het nog mogelijk om tot een kwartier na het laatste gebruik van je Apple ID extra aankopen te doen, zonder daarbij opnieuw je wachtwoord in te voeren. Dat was bedoeld als gemak voor de gebruiker, maar Apple had er geen rekening mee gehouden dat het kinderen de mogelijkheid gaf om op de iPhone of iPad van hun ouders flink te gaan shoppen. Het is overigens altijd al mogelijk om de in-app aankopen uit te schakelen. Apple gooide er een voorlichtingscampagne tegenaan om gebruikers daarvan bewust te maken. Tegenwoordig staan bij apps nadrukkelijk of er in-app aankopen aanwezig zijn.

Smurfberries

Smurfs’ Village is de game die in Nederland de meeste ophef veroorzaakte. Verhalen over ‘misstanden’ en ‘kinderuitbuiting’ kwamen rond november 2010 regelmatig voorbij in kranten en consumentenprogramma’s op tv. Maar in Nederland werd voorzover wij weten geen actie ondernomen om geld terug te vragen.

De schikking houdt in dat Apple gebruikers een iTunes-tegoed van $5 geeft. Mensen die tussen de $5 en $30 schade beweren te hebben, krijgen geld terug van Apple. Bij meer dan $30 geeft Apple geld in plaats van iTunes-tegoed. Meer dan 23 miljoen iTunes-gebruikers kunnen geld of een iTunes-kaart tegemoet zien. Op www.iTunesInAppPurchaseSettlement.com geeft Apple meer informatie over de stappen die je moet nemen, als je in aanmerking denkt te komen. Apple heeft een lijst gemaakt van apps die in aanmerking komen, waaronder Smurfs’ Village, maar ook Angry Smurfs vs. Turkeys. Klanten kunnen tot januari 2014 claimen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2013, 9:11
Categorie Apple
Onderwerp in app aankopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.