Apple heeft plannen met gezichtsherkenning in iOS 5

Apple heeft plannen om gezichtsherkenning in iOS 5 te gebruiken, zo blijkt uit de code. Er zijn twee API's gevonden voor de herkenning van ogen en mond en verwerking van de beelden.

gezichtsherkenning iphotoApple gaat mogelijk bezig met gezichtsherkenning in iOS 5. In de code van de nieuwe firmware zijn API’s (applicatieprogrammeerinterfaces) gevonden die ermee te maken hebben. De techniek om gezichten te herkennen lijkt op die van Photo Booth en door API’s beschikbaar te stellen kunnen externe ontwikkelaars er ook gebruik van maken in hun apps. Verrassend is Apple’s interesse voor gezichtsherkenning niet: in 2010 namen ze het Zweedse bedrijf Polar Rose over, dat is gespecialiseerd in algoritmes voor gezichtsherkenning.


Apple heeft met iPhoto al technologie voor gezichtsherkenning in huis (zie foto). Concurrenten zijn er ook mee bezig: zo werd afgelopen weekend bekend dat Google het bedrijf PittPatt overneemt, eveneens gespecialiseerd in gezichtsherkenning.

Concreet gaat het om de ontdekking van twee API’s met de namen CIFaceFeature en CIDetector, die beide tamelijk geavanceerde zijn. De eerste is bedoeld om de mond en ogen van een persoon te herkennen. De andere kan worden gebruikt om de beelden verder te bewerken. Apple heeft nog niet aangekondigd dat ze specifiek bezig zijn met het ontwikkelen van iOS 5-applicaties waarbij gezichtsherkenning een grote rol speelt, maar een iOS-versie van Photo Booth zou een welkome extra zijn. In de App Store zijn al wel apps te vinden die gebruik maken van gezichtsherkenning (zoals AutoTagger) maar die maken gebruik van eigen technologie.

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.