T-Mobile komt ‘op korte termijn’ met info over persoonlijke hotspot

T-Mobile komt op korte termijn met meer informatie over het ondersteunen van de 3G persoonlijke hotspotfunctie die Apple in iOS 4.3 introduceerde.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

T-Mobile persoonlijke hotspotT-Mobile komt op korte termijn met meer informatie over de persoonlijke hotspotfunctie van het iOS-besturingssysteem. Dat liet het webcareteam van de provider vandaag via Twitter weten: “We verwachten op korte termijn met een persbericht te komen over Personal HotSpot”, aldus een medewerker van het webcareteam. Apple introduceerde de persoonlijke hotspotfunctie in iOS 4.3 als vervanger van de tetheringfunctie. Daarmee was het alleen mogelijk om de mobiele internetverbinding van een iPhone via USB of Bluetooth te delen. Met de persoonlijke hotspotfunctie daarentegen fungeert het toestel ook als een Wi-Fi-hotspot waarmee maximaal vijf apparaten via Wi-Fi kunnen verbinden.

Eerder dit jaar kondigde T-Mobile al aan dat het werkt aan ondersteuning voor persoonlijke hotspot. Het webcareteam van de provider liet op 16 maart 2011 via Twitter weten dat het eind van de week met meer informatie zou komen. Dit bleek echter niet het geval. “Momenteel zijn we de mogelijkheden aan het testen. Zodra deze zijn afgerond wordt hier meer over bekendgemaakt”, zo liet hetzelfde webcareteam een maand later weten.

Een woordvoerder van T-Mobile heeft tegenover iPhoneclub bevestigd dat het bedrijf inderdaad werkt aan mogelijkheden om de persoonlijke hotspotfunctie te gaan ondersteunen en daarover binnenkort met informatie zal komen. Hij wilde geen aanvullende details geven en kon ook geen concrete datum noemen. Uit informatie die wij eerder via een anonieme tipgever ontvingen valt echter op te maken dat het gebruik van de functionaliteit wel geld gaat kosten, mogelijk in de vorm van een voordeelbundel die klanten moeten aanschaffen. Diezelfde tipgever stelde ook dat T-Mobile de functionaliteit met ingang van iOS 5 zou gaan ondersteunen. iOS 5 komt dit najaar (waarschijnlijk september) beschikbaar, zo maakte Apple eerder bekend.

In 2009, toen Apple iPhone OS 3.0 met tetheringondersteuning uitbracht, liet T-Mobile al doorschemeren dat de functionaliteit extra geld zou gaan kosten. Begin vorig jaar bevestigde Bart Weijermans, algemeen directeur van T-Mobile Nederland, tegenover ons dat een iPhone-tetheringabonnement ‘voorlopig geen prioriteit’ zou hebben.

Overigens kunnen ook de recente wijzigingen van de Telecommunicatiewet een rol spelen bij het wel of niet aanbieden van tethering en in welke vorm. De Tweede Kamer stemde afgelopen juni voor netneutraliteit. Dit wil zeggen dat providers geen onderscheid meer mogen maken in wat klanten met hun dataverkeer doen. Dit geldt ook voor eventuele regels met betrekking tot tethering. Providers zullen onder de nieuwe regelgeving tethering dan ook niet zomaar mogen belemmeren, tenzij (en voor zover en zolang) dat strikt noodzakelijk is. Wel hebben zij de mogelijkheid om bijvoorbeeld een datalimiet vast te stellen voor het gehele abonnement. De gewijzigde Telecommunicatiewet moet eerst nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd en vervolgens worden gepubliceerd in het Staatsblad voordat deze in werking zal treden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2011, 17:55
Categorie Providers
Onderwerpen 3G, t-mobile, tethering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.