Apple gaat in Japan oververhitte iPod nano’s vervangen

Na druk vanuit het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie heeft Apple besloten om oververhitte iPod nano's van de eerste generatie niet meer te repareren maar volledig te vervangen.

Nano on fireApple gaat in Japan iPod nano’s van de eerste generatie vervangen vanwege de oververhittingsproblemen die met de mp3-spelers zijn gemeld. Dat maakte het bedrijf vandaag op haar website bekend. Aanvankelijk wilde Apple alleen de batterijen van de iPods vervangen, maar men kiest er nu voor om gedupeerde klanten een hele nieuwe iPod nano te geven.

Het gebaar van Apple volgt nadat het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie het bedrijf eerder in diskrediet bracht vanwege de afhandeling van klachten over de overhitte iPods. Het ministerie eiste van Apple een ‘eenvoudig te begrijpen’ verklaring, waarin wordt uitgelegd hoe gebruikers een vervangende batterij kunnen krijgen en waar ze terechtkunnen voor advies. Apple ziet echter af van reparatie en geeft gedupeerde klanten een hele nieuwe iPod nano.

De klachten komen voor bij de eerste generatie iPod nano’s die zijn verkocht tussen september 2005 en december 2006. Deze lichting is in Japan verantwoordelijk voor zo’n zestig incidenten van overhitting, inclusief vier gevallen van lichte verbrandingen, zo stelt het ministerie in haar relaas. Apple omschrijft de incidenten als ‘zeer zeldzaam’ en wijt de problemen aan een specifieke leverancier van batterijen, al wil het bedrijf niet zeggen welke.

Eigenaren van andere iPod-modellen hoeven zich volgens de iPod-fabrikant geen zorgen te maken. Apple heeft overigens al vaker met dit bijltje gehakt. In 2008 lag het bedrijf ook al onder vuur in Japan vanwege soortgelijke oververhittingsproblemen. Toen ging het om minder dan 0,001% van de verkochte apparaten, zo stelde Apple destijds in haar verklaring. In deze situatie wil het bedrijf geen cijfers bekendmaken. Destijds hanteerde Apple dezelfde oplossing als nu: het vervangen van de iPods.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 augustus 2010, 17:45
Categorie iDevices
Onderwerpen ipod, japan, overheid, oververhit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.