Apple en iPhone-ontwikkelaars aangeklaagd over dataverzameling

In de VS speelt een rechtszaak tegen Apple over het delen van profielen en locatie-informatie tussen ontwikkelaars en adverteerders. Ook Apple is aangeklaagd.

iphone locationApple en een aantal iPhone-ontwikkelaars zijn maandag aangeklaagd omdat ze profielen van iPhone-gebruikers hanteren en daarbij zonder toestemming locatiegegevens verzamelen. De rechtszaak speelt in het noorden van Californië en heeft als doel om het verzamelen van gegevens te stoppen en een schadevergoeding los te krijgen. In de aanklacht worden apps als Pandora, Dictionary.com, The Weather Channel, Toss It en Text4Plus genoemd.

Ze tonen advertenties binnen de apps, die ongemerkt de gebruiker identificeren aan de hand van UDID (een unieke code voor elk iOS-toestel) en locatie-informatie doorsturen zonder de gebruiker daarover te informeren. Adverteerders kunnen vervolgens een profiel opbouwen van de gebruiker, bijhouden welke advertenties zijn getoond en op welke advertenties is geklikt.

Bij browsercookies kun je nog ervoor kiezen om ze te blokkeren of te wissen, maar bij UDID’s kan dat niet. Met het doorsturen van locatie-informatie naar derden overtreden de bedrijven fraudewetgeving voor computers en bedrijven. Apple is daarbij ook aansprakelijk, omdat zij de apps goedkeuren. Volgens Majed Nachawati, een van de advocaten die de aanklacht heeft ingediend, wist Apple dat het speelde en hadden ze de plicht om consumenten te waarschuwen. In de VS speelt momenteel ook dat de Federal Trade Commission online advertentiebedrijven heeft opgeroepen om transparanter te zijn. Het is overigens niet de eerste keer dat het onderwerp ter sprake komt.

Het document waarin de complete klacht wordt besproken telt 28 pagina’s en is via Scribd te raadplegen.

Meer info is onder andere te lezen bij BusinessWeek.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 december 2010, 20:51
Categorie Achtergrond
Onderwerpen privacy, reclame

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.