Apple dominante speler: 95 van de 100 verkochte tablets is een iPad

Apple heeft een marktaandeel van 95 procent, blijkt uit cijfers van Strategy Analytics. Ook is 80% van de nieuwe tabletkopers van plan om een iPad te kopen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ipad electricApple heeft een behoorlijke voorsprong genomen op de andere aanbieders van tabletcomputers. Het bedrijf heeft maar liefst een marktaandeel van 95%, zo blijkt uit data van marktonderzoeksbureau Strategy Analytics. Maar de concurrentie ligt op de loer, vooral in de vorm van 7-inch tablets zoals de Samsung Galaxy Tab. De verkoop van tabletcomputers is het afgelopen kwartaal met 26% gestegen naar 4,4 miljoen stuks. Daarvan neemt Apple met 4,19 miljoen het grootste deel voor z’n rekening. De concurrentie komt van Android- en Blackberry-tablets.


Met die Android-tablets is iets vreemds aan de hand in de cijfers van Strategy Analytics. Het marktaandeel daalde afgelopen kwartaal van 2,9 naar 2,3 procent. Maar daaruit moet je niet concluderen dat het nu al een teruglopende zaak is, want in absolute verkoopaantallen groeiden de Android-tablets sterk. Ze konden alleen niet de veel sterkere groei van de iPad bijbenen. Fabrikanten zoals Samsung, HTC, Motorola en Dell zijn bezig om komende maanden Android-tablets op de markt te brengen. Apple is ondertussen bezig met het uitbreiden van de distributieketen naar meer operators en winkelketens. Een ander pluspunt van Apple is dat het met de marketing veel beter is geregeld dan bij Google, die zelf nauwelijks reclame maakt voor Android-producten.

Een ander onderzoeksbureau keek naar het beoogde koopgedrag van mensen. ChangeWave ondervroeg 3.108 consumenten in de maand oktober en ontdekte dat één op de vier (26%) in de toekomst een tablet wil kopen. Vier van de vijf hebben daarbij een voorkeur voor de iPad. Op nummer twee stond RIM’s Blackberry Playbook (8%) en de Samsung Galaxy Tab volgde met 3%. Consumenten lijken meer geïnteresseerd in tablets dan in netbooks. Slechts 14% van de mensen die de komende 90 dagen een laptop willen kopen, kiezen voor een netbook. Vorige zomer lag dat percentage nog 10 procentpunten hoger. De gebruikers van een iPad blijken zeer tevreden: 72% geeft de kwalificatie ‘very satisfied’.

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.