Apple blokkeert ad hoc-distributie voor Podcaster

De ontwikkelaar van Podcaster mag zijn applicatie niet langer op eigen houtje verkopen: Apple heeft de ad-hoc distributie van de ontwikkelaar geblokkeerd.

podcasterAlex Sokirynsky, de ontwikkelaar van de afgewezen applicatie Podcaster had een slimme manier bedacht om zijn applicatie toch te verspreiden: ad-hoc distributie. Maar Apple heeft er een stokje voor gestoken: Sokirynsky mag niet langer licenties voor ad-hoc distributie aanmaken. Tegelijk schijnt de regel te zijn ingevoerd, dat een ontwikkelaar na een afwijzing de betreffende applicatie niet langer op eigen houtje mag verkopen, buiten de App Store om. Sokirynsky wil niet zeggen hoeveel licenties van Podcaster hij uiteindelijk heeft verkocht, maar het zijn er meer dan 1.300.

Dankzij ad-hoc distributie kunnen ontwikkelaars hun iPhone-applicaties zelf distribueren, zonder tussenkomst van de App Store. De distributiemethode is ingevoerd omdat ontwikkelaars voorheen geen mogeljkheid hadden om hun applicatie te testen. Afgelopen voorjaar moesten ontwikkelaars fysiek een iPhone rondsturen aan testers of externe opdrachtgevers. Het kwam dan vaak voor, dat Apple intussen een nieuwe build van de iPhone-firmware had uitgebracht waardoor de iPhone geblokkeerd raakte. Pas wanneer hun applicatie in de App Store verkrijgbaar was, bleken de kinderziektes.

Ad-hoc distributie loste dat probleem op. Bij ad-hoc distributie kan een ontwikkelaar de applicatie aan maximaal 100 betatesters ter beschikking stellen. De betatesters moeten hiervoor hun toestel-ID doorgeven, zodat de ontwikkelaar dit nummer kan toevoegen aan een database. Een nuttig hulpmiddel daarbij is de applicatie Ad Hoc Helper van Erica Sadun, waarmee je je unieke UDID (unique device identifier) gemakkelijk naar de ontwikkelaar kunt sturen.

De maker van Podcaster maakte zelf meerdere licenties voor ad-hoc distributie aan, zodat hij meermaals het maximale aantal van 100 licenties kon verkopen. Geïnteresseerden kregen na betaling van $9,99 een licentie voor Podcaster toegstuurd.

Ontwikkelaar Alex Sokirynsky heeft zijn blogpostings nu verwijderd en hoopt dat de licenties die hij eerder heeft verkocht nog steeds zullen werken. Zo niet, dan loopt hij het risico om ruim €13.000 te moeten terugbetalen aan de kopers. iClarified denkt dat de beslissing om ad-hoc distributie te blokkeren problemen voor Apple gaat opleveren. Als Apple elke mogelijkheid om software buiten de App Store te kopen blokkeert, komen ze in een juridisch lastige situatie terecht. Apple heeft het recht om de App Store op elke denkbare manier te controleren, maar om elk verkoopkanaal voor de iPhone en iPod touch af te schermen voor concurrenten – daar zouden ze nog wel eens problemen mee kunnen krijgen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2008, 11:01
Categorie Apps
Onderwerp developers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.