Apple betaalde maar 1,9 procent vennootschapsbelasting buiten VS

Apple betaalde in het afgelopen fiscale jaar 1,9 procent aan vennootschapsbelasting. Dat is lager dan veel andere bedrijven.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

CupertinoApple heeft het afgelopen jaar 1,9 procent vennootschapsbelasting betaald buiten de Verenigde Staten. Dit percentage ligt lager dan bij veel andere bedrijven. Ook andere bedrijven zoals Starbucks, Facebook en Google betalen buiten de VS weinig belasting door gebruik te maken van constructies als ‘Double Irish With a Dutch Sandwich’. De winst wordt daarbij via Ierse en Nederlandse dochterbedrijven geleidt, waarna het afrekenen plaatsvindt in de Caraïben. Het zijn geen illegale praktijken, maar ze zorgen er wel voor dat de vennootschapsbelasting zo laag mogelijk blijft.

Apple betaalde in het afgelopen fiscale jaar 713 miljoen dollar aan vennootschapsbelasting. Volgens berekeningen is dit maar 1,9 procent van de winst van 36,8 miljard dollar. Dit blijkt uit het financiële rapport dat Apple eerder naar buiten bracht.

Net als andere bedrijven heeft Apple grote kasreserves in andere landen. In de VS zou het bedrijf flink wat belasting erover moeten betalen, maar door slimme constructies buiten de VS kunnen ze dit minimaliseren. De hoeveelheid cash die Apple buiten de VS heeft, groeide tussen 30 juni en 29 september van 74 maar 82,6 miljard dollar.

De vennootschapsbelasting staat uiteraard los van de BTW die Apple in specifieke landen moet rekenen. Vandaar dat eerder dit jaar gewoon de BTW-prijs op nieuwe iPhones werd verhoogd, waardoor de minimumprijs voor de iPhone 5 steeg naar 670 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 november 2012, 11:52
Categorie Apple
Onderwerp belasting

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.