Apple-CarPlay-Toyota

‘Apple wilde in 2008 al een auto maken’

Apple was al in 2008 bezig met ideeën over een auto, onthulde Tony Fadell. Steve Jobs hield het idee echter tegen, omdat Apple al met te veel andere producten bezig was.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple-CarPlay-Toyota
Apple speelde al in 2008 met het idee om een eigen auto te maken, zegt ex-topman Tony Fadell. Fadell maakte in die tijd wandelingen met Steve Jobs en ze bespraken plannen om zelf een auto te bouwen. Aan welke eigenschappen zou zo’n auto moeten voldoen, hoe zou het dashboard eruit moeten zien? Wat voor stoelen zouden passen bij een Apple-auto, op welke brandstof zou het moeten rijden?

Ideeën over Apple Car al in 2008

Dit zijn vragen waar Jobs en Fadell over spraken, op het moment dat de iPhone net op het punt stond om door te breken bij het grote publiek. Fadell was op dat moment nog werkzaam in een topfunctie bij Apple, waar hij was uitgegroeid tot de ‘iPod-vader’. Later zou hij Nest (bekend van de thermostaat) oprichten, dat nu onderdeel is van Google.

Uit het interview met Fadell wordt niet duidelijk hoe ver gevorderd de plannen waren, maar de gesprekken lijken serieus. Uiteindelijk hakte Jobs de knoop door: “We zijn zo druk, we hebben te maken met beperkingen… het zou fantastisch zijn om te doen, maar we kunnen het niet”. Die opmerkingen zullen critici vandaag de dag interessant in de oren klinken: Apple is momenteel met zoveel verschillende dingen bezig, dat je je wel eens afvraagt of producten wel helemaal ‘af’ zijn op het moment dat ze op de markt komen.

Elektrische auto’s: we staan nog maar aan het begin

Tony FadellNu Fadell niet meer bij Apple werkt en Jobs is overleden lijkt Apple het idee om een eigen auto te maken toch weer te hebben opgepakt. Op aanwijzing van Tim Cook heeft Apple een projectteam opgericht dat bezig is om een elektrische auto te ontwikkelen die al in 2019 op de weg kan rijden. Ook zijn er diverse auto-experts in dienst genomen, die erop wijzen dat Apple ook geïnteresseerd is in zelfrijdende auto’s. Met alle nadruk die Apple legt op alternatieve energiebronnen is het misschien maar goed dat de Apple Car nog niet eerder op de markt is gekomen. Elektrische auto’s waren er nog nauwelijks en een Apple Car op benzine is moeilijk voor te stellen.

Volgens Tony Fadell zitten we nog steeds in de begindagen van de evolutie van de auto, vooral wat betreft elektrische auto’s. Hij verwacht dat we de komende jaren flinke veranderingen zullen zien. Pas over 10 jaar zal iedereen massaal overstappen op elektrisch rijden, denkt Fadell.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2015, 19:05
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple car, auto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.