privacy-vingerafdruk

‘Stop de Britse iPhone-verkoop als omstreden privacywet erdoor komt’

Wikipedia-oprichter Jimmy Wales heeft geen goed woord over voor een mogelijk wetsvoorstel in de UK. Als deze wet omtrent privacy er doorheen komt kan Apple net zo goed stoppen met het verkopen van de iPhone, aldus Wales.

privacy-vingerafdruk

Vooral in het Verenigd Koninkrijk wordt het Apple steeds heter onder de voeten op het gebied van privacy. De Britse overheid zou er een nieuwe wet doorheen willen krijgen die end-to-end encryptie verbiedt. Als deze omstreden wet er doorkomt, ‘kan Apple net zo goed stoppen met het verkopen van de iPhone in Groot Britannië’, aldus de oprichter van Wikipedia.

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, heeft geen goed woord over voor deze zogenaamde Investigatory Powers Bill en laat van zich horen op Twitter. “Ik hoop dat Apple weigert om iPhones te verkopen in Groot Britannië als de overheid end-to-end versleuteling (encryptie) verbiedt. Durft het parlement zo stom te zijn?”, aldus Wales.

Jimmy-Wales-Tweet

Verbod op end-to-end encryptie

Apple en verschillende overheden strijden al maanden met elkaar over privacy en encryptie-regels. In het Verenigd Koninkrijk bereikt deze strijd zijn hoogtepunt in de vorm van een mogelijk wetsvoorstel dat het voor bedrijven als Apple verplicht maakt om versleutelde smartphones en diensten te openen voor de overheid, mits ze hier een bevelschrift voor hebben.

Als de wet er doorheen komt zou Apple de iPhone, iMessage en FaceTime op een andere manier moeten beveiligen. Apple gebruikt nu namelijk end-to-end encryptie, een beveiliging die ervoor zorgt dat zelfs Apple geen toegang heeft tot bepaalde gegevens. Deze beveiliging zwakker maken druist in tegen de privacyvoorwaarden waar Apple juist zo trots op is en waar Tim Cook keer op keer op hamert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2015, 16:30
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen groot brittannië, privacy

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.