iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht

App Gemist: NS Reisplanner Xtra, Box, Horizon, Outread en meer

In deze App Gemist lees je over de nieuwe NS Reisplanner Xtra, een grote update voor Dropbox alternatief Box, het handige Horizon en meer.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

NS ReisplannerXtra 3.0 uit iPhone iPad 5cDeze week kwam NS Reisplanner Xtra 3.0 uit. iCulture had de exclusieve preview. In een uitgebreide review schreven we welke onderdelen op de schop zijn gegaan en welke nieuwe functies nu beschikbaar zijn. Het leek erop dat de applicatie van de NS het ging afleggen tegen allerlei nieuwe spelers, maar met deze update sloegen de Nederlandse Spoorwegen terug. Daarnaast was dit ook de week van het relletje om een liposuctie-app voor kinderen vanaf 9 jaar, waarin kinderen een dik meisje tot barbie moesten ombouwen. Verontwaardiging was het gevolg, maar inmiddels is de dubieuze app uit de App Store verdwenen.


profielwerkstukTaalsprint – Een anders-dan-anders profielwerkstuk, dat maakten Maarten Berendschot en Jessie Duffhues in aanloop naar het schoolexamen op het Stedelijk Gymnasium in Breda. De combinatie van de vakken informatica en Nederlands resulteerde bij de scholieren in het quizspel TaalSprint voor de iPhone, waarin je vragen beantwoordt over Nederlandse letterkunde en literatuur. Het aantal vragen is nu nog veel te karig, maar het bewijs staat mooi wel in de App Store.
Downloaden: TaalSprint (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

mijnladenEneco MijnLaden – Energieleverancier Essent had al even een iPhone-app voor het opladen van je elektrische auto, maar de app E-Rijden is inmiddels niet meer bijgewerkt sinds april 2012 en het lijkt wel alsof Essent het bijltje erbij heeft neergelegd. Het houdt concurrent Eneco niet tegen nu hetzelfde te proberen. Met de iPhone-app MijnLaden vind je oplaadpalen op de kaart en kan je ze aan- en uitzetten.
Downloaden: MijnLaden (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

outreadOutread – Sommige mensen lezen gemiddeld één boek per vakantie, anderen verslinden op hun dooie gemakje twee dikke pillen per dag. Toch hoef je niet voor altijd tot een van beide categorieën te horen, want sneller lezen kun je leren. Er verschijnen in elk geval steeds meer applicaties die je daarbij willen helpen. Want meer doen in minder tijd, dat past helemaal bij onze huidige focus op efficiëntie. Outread is zo’n app, maar heeft een andere aanpak. De app wil je sneller laten lezen met behulp van verspringende markeringen in de tekst, die je met je ogen moet volgen. Outread ondersteunt Instapaper, Readability en Pocket.
Downloaden: Outread (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

fitocracyFitocracy Macros – Calorieën tellen? Ouderwets en achterhaald, zeggen verschillende gezondheidsgoeroe’s. Volgens hen moet je in plaats daarvan goed letten op je macro’s, oftewel macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vet. De nieuwste voedsel-app, genaamd Fitocracy Macros, houdt deze waardes voor je bij. De applicatie is afkomstig van Fitocracy, een bekend fitness-platform waarin mensen elkaar motiveren om elke dag gezond te leven. Het netwerk is sinds het verschijnen van de app in 2012 van 300.000 tot meer dan 1,5 miljoen gebruikers gegroeid en heeft meer gebruikersparticipatie dan Twitter. Bij het platform hoort ook de populaire algemene Fitocracy-app, waarmee je workouts kunt tracken. Fitocracy Macros kan gezien worden als de opvolger van deze app, maar richt zich dus op voedsel.
Downloaden: Fitocracy Macros (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

geniusGenius Maps – Valt er nog terrein te winnen op het gebied van navigatie-apps op de iPhone en iPad? Het antwoord luidt ja. De ene app kan overzichtelijker, de andere app goedkoper en een derde mag betrouwbaarder. Eerder deze maand zagen we nieuwkomer NLife met fraaie 3D-kaarten van TomTom. Vandaag komt er een serieuze nieuwe speler bij. Genius Maps van Mireo werkt opvallend soepel, heeft een begrijpbare interface, kent allerlei slimmigheden en lokt je met een gratis proefperiode van een week.
Downloaden: Genius Maps (gratis, universeel, iOS 5.0+)

iffr2014IFFR 2014 – Voor filmliefhebbers breekt er een mooie tijd aan, want het International Film Festival Rotterdam gaat bijna van start. Het grootste filmfestival van Nederland begint aanstaande woensdag, de kaartverkoop is al in volle gang. Vandaar dat de organisatie de IFFR 2014 app heeft uitgebracht, waarin bezoekers het programma kunnen bekijken en nieuws over het festival kunnen lezen. Ook handig: in de applicatie vind je de route naar iedere festivallocatie en kun je trailers en foto’s van films bekijken.
Downloaden: IFFR 2014 (gratis, universeel. iOS 6.0+)

megajumpMega Jump 2 – In jaren dat de App Store werd overspoeld met elke dag weer een handvol één-op-één kopieën van Doodle Jump, kwam geen spel in de buurt van dat gigasucces. Tot er een game uitkwam die het concept van zo hoog mogelijk springen voor een highscore naar zijn hand zette en er nieuwe ideeën op losliet. Dat was Mega Jump, waarbij je niet alleen overleefde elke sprong, maar vooral lekker veel munten spaarde onderweg. Opvolger Mega Jump 2 is meer van hetzelfde en dus nog steeds verslavend.
Downloaden: Mega Jump 2 (gratis met in-app aankopen, universeel, iOS 7.0+)

nsNS Reisplanner Xtra – De NS Reisplanner Xtra zoals je hem kent, is niet meer. In de nieuwe 3.0-versie van de officiële NS-applicatie is alles anders. De applicatie is naast de iPhone nu ook uitgebracht voor de iPad. Het uiterlijk is ververst voor iOS 7, maar ook qua functionaliteit is de applicatie vernieuwd. Zo zie je nu je treinroute op een kaart en is er een stiptheidsmeter die laat zien hoe vaak een trein op tijd rijdt. De grootste troef is echter een overzicht van je favoriete trajecten.
Downloaden: NS Reisplanner Xtra (gratis, universeel, iOS 6.0+)

kroKRO Spoorloos – Spoorloos bestaat inmiddels al 23 jaar, maar het televisieprogramma is nog onverminderd populair. Uitzendingen weten af en toe meer dan twee miljoen kijkers te behalen. Nu heeft de Katholieke Radio Omroep ook een de gelijknamige app KRO Spoorloos uitgebracht. In de applicatie kun je drie verhalen uit de uitzending rustig nalezen, maar ook meezoeken naar verloren familieleden, vrienden en contacten. Daarnaast heeft de app een onderdeel met nieuws. Hier vind je berichten over het programma zelf en over kandidaten wiens zaak is opgelost.
Downloaden: KRO Spoorloos (gratis, universeel, iOS 6.0+)

karaoketubeKaraokeTube – Er waren al een aantal Karaoke-apps in de App Store te vinden, maar volgens ontwikkelaar Dmitry Gaponenko ontbrak er altijd het een of ander. Vandaar dat hij KaraokeTube uitbracht, een overzichtelijk en compleet karaoke-hulpje. De minimalistische app heeft meer dan 8000 nummers met songteksten in de muziekbibliotheek. Met zo’n uitgebreid aanbod vinden gasten op ieder feestje wel een nummer dat ze willen zingen, of ze nu met Beyoncé willen meeblèren of liever met AC/DC R.U.N-DMC gaan rappen. Daarnaast ondersteunt KaraokeTube AirPlay, zodat je liedjes op je Apple TV kunt afspelen.
Downloaden: KaraokeTube (gratis, universeel, iOS 5.0+)

boxBox – Dropbox-alternatief Box heeft na een update nu een sneller en strakker ontwerp. Ook heeft de app nu nieuwe functies zoals preview-mogelijkheden van bestanden en de optie om volledige teksten te doorzoeken. Ter gelegenheid hiervan geeft het bedrijf 50GB gratis opslagruimte weg aan mensen die de vernieuwde app in de komende 30 dagen installeren. Box is een online opslagdienst zoals Dropbox, waarbij je normaliter 5GB opslagruimte krijgt. Daarna kan je voor het niet geringe bedrag van €89,99 upgraden naar een account met 25GB 100GB opslagruimte.
Downloaden: Box (gratis, universeel, iOS 5.0+)

mappmAPP – Grofweg genomen heb je twee soorten kaarten-apps op iPhone. De navigatie-apps die je vooral verharde wegen aanwijzen en daarop routes voor je uitstippelen, vormen de belangrijkste categorie. Maar ook het andere type is populair op de iPhone: de kaarten-app waarop je buiten de gebaande paden zelf je eigen tracks kan uitzetten. Naast onder andere Maps 3D en Topo GPS Nederland heb je op dat vlak nu mAPP, een nieuwe en gratis te downloaden applicatie voor offline kaarten.
Downloaden: mAPP – offline mapping app (gratis, universeel, iOS 6.0+)

schadekiekSchadekiek – Stel: je handrem is vast gesmolten tegen de binnenkant van je velg en om die van elkaar los te kunnen trappen, leun je per ongeluk een deuk in je auto. Puur hypothetisch hè? Zoiets verzin je natuurlijk niet. Ahum. Nou, in zulke gevallen kan je de nieuwe iPhone-app Schadekiek inschakelen. Daarmee maak je maximaal vier foto’s die je opstuurt naar alle garages die bij Schadekiek zijn aangesloten. Vervolgens sturen zij je een taxatie op met een prijs dat het schadeherstel bij hun kost.
Downloaden: Schadekiek (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

horizonHorizon – Zelf maak je je er natuurlijk niet schuldig aan. Horizon is puur een app die je aan vrienden wil vertellen. Zij snappen het maar niet: als je een video maakt om de sfeer van een optreden of feest vast te leggen, moet je halverwege niet opeens de iPhone kantelen. Dan kantelt het beeld en dwing je kijkers met een schuin hoofd naar de video te kijken. Horizon voorkomt dat. Die gebruikt de gyroscoop van de iPhone om een video altijd in liggende stand te filmen.
Downloaden: Horizon (€0,89 ter introductie, universeel, iOS 7.0+)

umooveUmoove – De Israëlische start-up Umoove introduceerde in maart vorig jaar technologie waarmee je met behulp van je ogen en (subtiele) bewegingen van je hoofd acties kunt uitvoeren, het zogenoemde eyetracking. Vandaag brengt Umoove de nieuwe iOS-game Umoove Experience uit. In deze gratis game kan iedereen de technologie van het bedrijf zelf uitproberen met zijn iPhone en iPad voorzien van een front-facing camera.
Downloaden: Umoove Experience: The 3D Face & Eye Tracking Flying Game (gratis, universeel, iOS 5.0+)

wordeoWordeo – Apps waar je creativiteit voor nodig hebt zijn leuk, maar dan moeten ze wel een beetje simpel zijn. Een uit de lucht gegrepen stelling? Kijk maar eens naar het succes van Instagram, Vine, Frontback en Flipagram en het wordt ineens logisch. Een nieuwe speler die het pad bewandelt is Wordeo. Daarmee maak je zonder enige moeite video’s aan de hand van een kort stukje tekst. De app kiest zelf de video’s uit die bij je woorden passen.
Downloaden: Wordeo (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

latersnapLaterSnap – Een nieuwe app tornt aan het originele idee van Snapchat en hij scoort er hoge ogen mee. Snapchat was natuurlijk de applicatie die beroemd en berucht werd omdat je er ter plekke foto’s in schiet die maar tijdelijk voor de ontvanger zichtbaar zijn. De los te downloaden applicatie LaterSnap verruimt het concept echter. Door de gratis iPhone-app te downloaden, kan je nu ook foto’s uit je fotoalbums probleemloos versturen via Snapchat.
Downloaden: LaterSnap (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

vradioVRadio.nl – iPhone-apps die zich specifiek toeleggen op het beluisteren van Nederlandse radiozenders én er goed uitzien, kwamen eigenlijk niet voor in de App Store. Tot nu. VRadio.nl is de nieuwe iPhone-app die hoort bij de al tien jaar bestaande gelijknamige website, die grote overeenkomsten heeft met de bekende radiowebsite Nederland.fm. De applicatie is gratis om te downloaden, kent in ieder geval op dit moment geen reclame en ziet er ook nog eens leuk uit. Zo toont de app bijvoorbeeld de platen die je hoort.
Downloaden: VRadio.nl (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.