Nieuwe Fitocracy-app telt macro’s in plaats van calorieën

Fitocracy Macros voor iPhone is de opvolger van een populaire fitness-app en laat diëters geen calorieën maar macronutriënten tellen.

macrosCalorieën tellen? Ouderwets en achterhaald, zeggen verschillende gezondheidsgoeroe’s. Volgens hen moet je in plaats daarvan goed letten op je macro’s, oftewel macronutriënten: proteïnen, koolhydraten en vet. De nieuwste voedsel-app, genaamd Fitocracy Macros, houdt deze waardes voor je bij. De applicatie is afkomstig van Fitocracy, een bekend fitness-platform waarin mensen elkaar motiveren om elke dag gezond te leven. Het netwerk is sinds het verschijnen van de app in 2012 van 300.000 tot meer dan 1,5 miljoen gebruikers gegroeid en heeft meer gebruikersparticipatie dan Twitter. Bij het platform hoort ook de populaire algemene Fitocracy-app, waarmee je workouts kunt tracken. Fitocracy Macros kan gezien worden als de opvolger van deze app, maar richt zich dus op voedsel.

De juiste macro’s

Het idee achter het bijhouden van macro ‘s is dat mensen van diëten vaak hongerig worden, waardoor ze hun nieuwe eetpatroon niet volhouden. Zolang je jouw macro’s op peil houdt zou je echter altijd vol moeten zitten, waardoor je een dieet volhoudt en eenvoudiger gewicht verliest. Om met de app te beginnen vul je eerst allerlei gegevens over jezelf in, zoals je gewicht en hoeveel je beweegt. Vervolgens geef je jouw persoonlijke doel aan: wil je gewicht verliezen, spieren kweken of hetzelfde blijven? Daarna mag je uit een serie foto’s kiezen welk lichaamstype op de jouwe lijkt. Zelf vinden we de aanwezige lichamen om uit te kiezen een beetje vreemd. Er staan bijvoorbeeld maar liefst vier (!) bodybuilderlijven bij, maar echt obese lichamen kun je niet kiezen. Een rare keuze, want juist mensen met obesitas zouden profijt kunnen hebben van een app die helpt met afvallen.

dagtabellijven

Nadat je een lijf hebt gekozen krijg je te horen wat jouw dagelijkse targets zijn. Die targets zijn anders voor een rustdag of een sportdag. Als je veel beweegt moet je bijvoorbeeld zorgen dat je meer koolhydraten binnenkrijgt, terwijl je op rustige dagen juist meer vet nodig hebt. Als je targets zijn bepaald geeft Fitocracy jouw persoonlijke doelen in een dagtabel weer. Door op deze cirkeltabel te tikken kun je aangeven hoeveel macro’s je al op hebt. Nu weten de meeste mensen natuurlijk niet exact hoeveel van deze waardes er in hun voedsel zaten, dus dat zul je van te voren moeten uitzoeken via websites als FitDay of Calorie Count. Zodra je hebt ingevuld hoeveel proteïnen ergens inzaten zie je de paarse cirkel met proteïnen slinken. Ook het dagelijks aantal calorieën dat je wordt aangeraden, te zien in het midden van de cirkel, daalt zodra je iets invult. Zo kun je dus op meerdere manieren in de gaten houden of je goed bezig bent.

Monnikenwerk

Fitocracy Macros zit goed in elkaar en bedient simpel. Het feit dat de app van zo’n populair fitness-netwerk afkomstig is geeft ons bovendien vertrouwen dat de focus op macro’s een betrouwbare strategie is om gewicht te verliezen of spieren te kweken. Er zijn echter wel een aantal dingen op de applicatie aan te merken. Allereerst blijkt de selectie van foto’s met lijven niet alleen raar gekozen, maar ook heel bepalend te zijn voor de macro’s die je op een dag mag binnenkrijgen. Twee foto’s die in onze ogen weinig verschillen leveren hele andere targets op. Wij zouden dit gekke onderdeel uit de app halen, want het zaait verwarring.

instellingeninvoeren

Daarnaast lijkt het ons stomvervelend om steeds maar die macro’s te moeten opzoeken na het eten van een product. Aan het eind van de dag alle producten tegelijk invoeren is natuurlijk ook een optie, maar dan merk je weer te laat dat je meer hebt gegeten dan de bedoeling is. Integratie met apps als MyfitnessPal en Foodzy zou een app als deze veel aantrekkelijker maken. Zo bespaar je gebruikers het monnikenwerk. Tot die tijd zullen misschien alleen de fanatiekste healthfreaks met deze app aan de slag gaan.

Downloaden: Fitocracy Macros (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.