Antenneprobleem iPhone 4: stand van zaken voor de persbijeenkomst

Apple geeft vanavond een persconferentie over de iPhone 4. Wij zetten voorafgaand aan de bijeenkomst alle ontwikkelingen nog eens op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone antenne
Vanavond is de persbijeenkomst van Apple en het lijkt wel alsof alle mainstream media opeens het antenneprobleem van Apple hebben ontdekt: van Spitsnieuws tot AD, allemaal schrijven ze erover. Theorieën zijn er genoeg: Apple zou in 2009 al op de hoogte zijn geweest van de antenneproblemen, maar Steve Jobs zou het idee om de antenne in de schermrand te verwerken toch hebben doorgedrukt omdat hij het geniaal vond. Een andere theorie is dat Apple het testen van prototypes heeft uitgevoerd met toestellen die vermomd waren, waardoor de test-engineers nooit het metaal aanraakten. In aanloop naar de persbijeenkomst om 19:00 uur Nederlandse tijd zetten we nog even de laatste ontwikkelingen op een rijtje.

Apple beweerde zelf dat de snelle terugval van het aantal streepjes met een software-update verholpen kon worden. Heeft dat ook geholpen? De meningen zijn verdeeld en nog niet overtuigend dat er écht verbetering is opgetreden. Anandtech kwam eerder in het nieuws met de metingen die ze hadden uitgevoerd met de iPhone 4. Nu iOS 4.0.1 en 4.1 beta beschikbaar zijn, hebben ze opnieuw een test uitgevoerd. De conclusie daaruit is dat het signaal niet langer abrupt wegvalt, maar volgens de testers bestaat het probleem nog wel.

Bloomberg: Apple stak de kop in het zand

Wat de theorieën betreft: Bloomberg schreef eerder dat Ruben Caballero, hoofd van de iPhone- en iPad-ontwikkelafdeling, vorig jaar al heeft gewaarschuwd dat het ontwerp van de antenne tot problemen kon leiden. Ook mobiele operators die het toestel vooraf op hun eigen netwerk hebben getest, zouden gewaarschuwd hebben. Als bron noemt Bloomberg prsonen die “met de situatie vertrouwd zijn”. Apple heeft dit bericht al snel tegengesproken, via een journalist van Reuters.

WSJ: Steve drukte het plan door

De Wall Street Journal heeft een soortgelijke theorie: Apple was zich van de risico’s bewust, maar koos toch voor de bewuste antenne omdat Steve Jobs er zo enthousiast over was. Eventuele problemen werden daarbij genegeerd. Apple zou het toestel nauwelijks buiten de campus in Cupertino hebben getest. Bij slecht bereik dachten de test-engineers al snel dat het slechte netwerk van AT&T de probleemfactor was. Ze testten de iPhone steeds met een kunststof hoesje, zodat het toestel eruit zag als een iPhone 3GS. Volgens The Wall Street Journal is er geen recall gepland.

iphone antenna song
Deze man heeft een liedje gemaakt over het antenneprobleem; zie de video onderaan dit artikel.

NYT: softwareprobleem

De New York Times heeft een iets andere verklaring voor de ontvangstproblemen: het ligt aan de baseband (modemfirmware). Dat probleem kwam ook al bij eerdere versies van de iPhone voor. Door complexe interactie van de software die daarbij komt kijken, gaan er dingen mis. Het probleem zou dus softwarematig opgelost kunnen worden. Wisselingen in signaalsterkte werden kunstmatig gecompenseerd, zodat ze niet opvielen. Deze theorie sluit enigszins aan op het verhaal waar Apple eerder zelf mee kwam, dat de weergave van de signaalsterkte verkeerd werd berekend. Steve Jobs zou pas na de lancering van de iPhone 4 op de hoogte zijn gesteld van het probleem. Toch wekte Apple in de open brief van een paar dagen geleden de indruk dat ze pas bij toeval en tot eigen verrassing erachter waren gekomen dat er iets met de berekening van de signaalsterkte mis was. Ook bij de New York Times wordt er vanuit gegaan dat er geen recall volgt.

Analist: hardwareprobleem

Analist Ashok Kumar van Rodman & Renshaw is bij toeleveranciers gaan informeren en concludeert dat het om een hardwareprobleem gaat. Hij denkt dat Apple’s persconferentie gaat over een hardwarematige oplossing, bijvoorbeeld het bedekken van de metalen rand met een coating. Die coating is een soort transparante kit die aan de binnenkant van de iPhone wordt aangebracht. Het gaat om een snelle oplossing, die goedkoper is dan het volledig terughalen van de verkochte iPhones.

Nu Apple het productieproces volgens deze analist moet wijzigen ontstaat er vertraging in de productieketen. Dit zou volgens Kumar de reden zijn waarom de levertijden van de iPhone weer oplopen: 9 weken in Duitsland (hoewel in de reacties op ons eerdere artikel te lezen is dat het met die 9 weken wel meevalt) en in andere landen 3 weken.

De voorspellingen wat Apple vanavond gaat aankondigen rollen over elkaar heen. Vandaar dat het ons leuk lijkt om een poll ervan te maken: wat denken jullie dat Apple gaat doen?

De persbijeenkomst is via diverse liveblogs te volgen via websites die – op Gizmodo na – zelf in de zaal aanwezig zijn, waaronder TUAW, Gizmodo, en Ars Technica.

iLounge heeft een bingokaart gemaakt waarop je alle verklaringen en theorieën vanavond kunt afvinken. En wie nog meer lol wil hebben: er is ook al een liedje gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2010, 19:50
Categorie Achtergrond
Onderwerpen antenne, iPhone 4

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.