Apple’s nieuwe retailbaas verdiende in 2014 meer dan Tim Cook

Angela Ahrendts is Apple's duurst betaalde medewerker, blijkt uit nieuwe cijfers. Ze kreeg in totaal 73 miljoen dollar, terwijl Tim Cook op 9 miljoen bleef steken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

angela-ahrendtsAngela Ahrendts is de duurst betaalde Apple-medewerker. Ze verdiende in 2014 maar liefst 73 miljoen dollar, acht keer meer dan CEO Tim Cook. Een groot deel daarvan is echter eenmalig, als aanmoedigingsbonus om bij Apple in dienst te treden. Andere veelverdieners: nieuwe financiële man Luca Maestri (14 miljoen dollar), iTunes-baas Eddy Cue (24 miljoen dollar) en de vrijwel onbekende Jeff Williams (ook 24 miljoen dollar). Williams komt zelden in de spotlights, maar zorgt er achter de schermen voor dat alles op operationeel en productietechnisch gebied soepel loopt. Hij heeft die rol overgenomen van Tim Cook.

Het blijkt allemaal uit cijfers die Apple bij de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft gedeponeerd. Toch zijn er twee mensen die eigenlijk nog meer verdienden in 2014, al staat dat niet op de loonstrookjes bij Apple: Jimmy Iovine en Dr. Dre werden honderden miljoenen rijker in 2014 dankzij de overname van Beats, waar $3 miljard mee gemoeid was.

apple-executivepay

Topverdiener Angela Ahrendts is sinds voorjaar 2014 de nieuwe baas van Apple’s retailwinkels. De overstap van de Burberry CEO naar Apple was niet goedkoop: naast een ‘bescheiden’ salaris van 411.538 dollar en een bonus van een half miljoen kreeg Ahrendts ook nog voor ruim 70 miljoen dollar aan aandelen en aanvullende vergoedingen als bedankje voor haar overstap, genoeg om haar verhuizing naar Californië te betalen. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van Apple dat de best betaalde medewerker een vrouw is. Ahrendts was trouwens al gewend aan de rijkdom: toen ze nog voor Burberry werkte was ze een van de hoogst betaalde topmensen in het Verenigd Koninkrijk, met zo’n 37 miljoen dollar aan Burberry-aandelen en een jaarlijkse vergoeding van minstens 5 miljoen.

Omdat het om een lijstje van topbestuurders gaat, ontbreekt designer Jony Ive in het lijstje. We kunnen dus alleen gokken naar zijn salaris, maar de kans is aanwezig dat Tim Cook met zijn 9 miljoen nog werd ingehaald door Ive en daardoor niet eens in de top 5 staat. Toch had Cook een goed jaar, want in de twee voorgaande jaren zat hij qua vergoedingen op 4 miljoen.

Ook in het nieuws: Apple-bestuurder Mickey Drexler stapt op

mickey-drexlerOver topmensen gesproken: Apple raakt ook een bestuurder kwijt. Mickey Drexler, in het dagelijks leven CEO van kledingwinkel J.Crew, gaat Apple verlaten en gaat met pensioen. Drexler is met zijn 70 jaar momenteel het oudste lid in de 10-koppige raad van bestuur van Apple, die vorig jaar nog werd uitgebreid met nieuwe gezichten. Zijn grootste verdienste was dat hij Steve Jobs en Ron Johnson hielp bij het design van de Apple Stores. Er is nog geen vervanger aangewezen voor Drexler, die op 10 maart officieel afscheid neemt.

Update: Inmiddels is bekend dat Apple een Burberry-topman rijker is. Chester Chipperfield, de Vice President of Digital Design and Interactive Design, werkt nu bij Apple aan speciale projecten. Met zijn ervaring in de modewereld zal hij waarschijnlijk een belangrijke rol spelen voor de Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2015, 17:01
Categorie Apple
Onderwerp salaris

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.