Amerikaanse rechter: ‘Patenten zijn vaak onnodig’

De Amerikaanse rechter Richard Posner denkt dat patenten niet nodig zijn in de technologiewereld. Door als eerste met een idee te zijn zouden bedrijven een gigantisch voordeel krijgen.

Richard PosnerDe Amerikaanse rechter Richard Posner betwijfelt dat patenten in de technologie-industrie echt nodig zijn. Dit zei hij tijdens een gesprek met Reuters. Posner stopte eerder nog een rechtszaak tussen Apple en Motorola, omdat het niet duidelijk was wat de gevolgen van patentschending eigenlijk waren. Hij denkt dat het systeem in veel gevallen voor meer problemen dan oplossingen zorgt.

In de medicijnenwereld zijn patenten volgens Posner een stuk belangrijk. Om een goed werkend medicijn te maken moet er namelijk enorm veel geld worden geïnvesteerd. Het ontwikkelen en verbeteren van software kost relatief gezien veel minder en tech-bedrijven hebben er volgens Posner ontzettend veel baat bij om als eerste met iets te komen. Dit voordeel zouden ze zonder patenten nog steeds hebben.

Het zou ook een stuk moeilijker zijn om smartphones op een redelijke manier te patenteren. De gemiddelde smartphone heeft soms wel duizenden onderdelen en mogelijkheden, waardoor het lastig is om een specifiek patent te nemen. In plaats daarvan worden er patenten afgesloten op veel zeer specifieke functies, zoals de manier waarop je een iPhone ontgrendelt.

De eindgebruiker zou volgens Posner vaak niks aan het huidige patentsysteem hebben. In plaats daarvan bieden patenten een middel voor bedrijven om elkaar af te troeven. Het probleem ligt volgens Posner niet bij de bedrijven, maar bij het patentsysteem zelf. Het systeem biedt een methode om met elkaar de strijd aan te gaan, iets waar volgens Posner ieder bedrijf gebruik van zou maken. Hij vergelijkt in het interview de bedrijvenwereld met een jungle, waarin de dieren alle middelen inzetten om te overleven.

In juni blies Posner nog een patenzaak tussen Apple en Motorola af, omdat beide bedrijven de geleden schade niet goed genoeg in beeld konden brengen. De rechter noemde de zaak eerder al “silly” en “ridiculous” en heeft er toen voor gezorgd dat beide bedrijven niet opnieuw een claim konden indienen. Posner bood zich vrijwillig aan om de rechtszaak te overzien, omdat hij interesse had in de spelende patentkwesties.

Eind mei zei Tim Cook nog dat alle lopende patenzaken een “pain in the ass” zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juli 2012, 12:55
Categorie Apple
Onderwerp patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.