Amerikaanse politie mag iPhone doorzoeken bij klein vergrijp

Hoogleraar Adam Gershowitz stelt in een artikel dat de Amerikaanse politie het recht heeft om sms-berichten, e-mail, browsergeschiedenis, contactpersonen en agenda's op de iPhone te doorzoeken, ook als het maar om een klein vergrijp gaat.

Adam GershowitzNa een lange vakantie in de VS zal de nieuwsvoorziening op iPhoneclub vanaf vandaag weer zoals voorheen zijn. Drie weken aan de oost- en westkust maakten duidelijk dat de hoeveelheid iPhone-bezitters in de VS aanzienlijk is, vooral op technologiebeurzen zoals CES en MWSF. Je zou bijna zeggen: iedereen die ertoe doet, heeft een iPhone – al is het lastig om te bepalen of iemand ertoe doet. Iemand die in ieder geval wel het nieuws haalde in de VS is Adam Gershowitz, een hoogleraar strafrecht in het Texaanse Houston. Hij heeft een artikel geschreven waarin hij beweert dat de politie het recht heeft om iemands iPhone te doorzoeken bij een kleine overtreding.

Word je gesnapt voor te hard rijden en beweer je op weg te zijn naar een belangrijk examen, dan kan de politie besluiten om de agenda op je iPhone te bekijken om te zien of dat evenement daadwerkelijk is ingepland. Wat toch wel een beetje opmerkelijk is aan het artikel, is dat Gershowitz expliciet de iPhone noemt – alsof er geen andere mobiele telefoons meer bestaan. Gershowitz beschrijft de “search incident to arrest doctrine”, waarbij de politie elk voorwerp op het lichaam van een gearresteerde persoon mag doorzoeken. Het maakt niet uit of het daarbij om overtredingen gaat zoals rijden door rood licht, te hoge snelheid of andere kleine overtredingen. Een aantal rechtbanken hebben daaruit geconcludeerd dat de politie dus ook tekstberichten op mobiele telefoons mag doorzoeken.

Gershowitz schrijft verder:

My article explores the circumstances under which police can now search not only text messages, but also the email, pictures, movies, calendar entries, and internet browsing history found on iPhones and similar devices — even if the police have no suspicion that there is anything illegal on the iPhone. In short, the article explores ways in which the police can search through the thousands of pages of data on individuals’ wireless technology even if there is no probable cause or other suspicion of illegal activity.

Wie dat wil, kan het artikel hier downloaden in PDF-formaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 januari 2008, 9:02
Categorie iDevices
Onderwerpen criminaliteit, politie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.