Adobe stopt met Flash-compiler voor iPhone

Adobe stopt de verdere investeringen om Flash-applicaties geschikt te maken voor de iPhone. Ze stappen over naar Android.

flash iphoneAdobe gaat niet verder met het ontwikkelen van de Flash-compiler voor de iPhone. Hoofd productmanagement voor ontwikkelaarsrelaties Mike Chambers vertelde dat gisteren aan Flash-ontwikkelaars. In Adobe CS5 blijft het nog mogelijk om applicaties voor de huidige iPhone om te zetten. Er zijn al meer dan honderd applicaties verkrijgbaar waarmee dat is gedaan. Maar Adobe waarschuwt dat die apps weer uit de App Store gehaald kunnen worden en dat ze zelf alle investeringen in de Flash-naar-iPhone-conversie stopzetten.


Chambers zegt dat ze de ervaringen gaan gebruiken om technologie voor Android-telefoons en -tablets te ontwikkelen. Uit concurrentieoverwegingen kan dat nadelig voor Apple zijn: er zijn tienduizenden Flash-applicaties die Apple nu misloopt terwijl de technologie juist op tablets zinvol kan zijn. Maar zelfs al was Adobe doorgegaan met investeren in Flash-oplossingen voor de iPhone, echt goed zouden de verhoudingen tussen beide bedrijven nooit zijn geworden. Een paar dagen geleden klaagde een Adobe-medewerker nog eens over het feit dat Apple met opzet Adobe CS5 tegenwerkt:

This is a frightening move that has no rational defense other than wanting tyrannical control over developers and more importantly, wanting to use developers as pawns in their crusade against Adobe. This does not just affect Adobe but also other technologies like Unity3D.

De auteur voegde later nog een zin toe, om duidelijk te maken dat het om zijn persoonlijke opinie ging. De zin “Go screw yourself Apple” bleef echter staan.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier NIET om Flash-ondersteuning op de iPhone, maar om de Flash-compiler in CS5 waarmee je bestaande Flash-applicaties gemakkelijk kunt omzetten naar iPhone-applicaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2010, 11:29
Categorie Apps
Onderwerpen adobe, CS5, flash
91 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.