Adobe: Mobile Flash krijgt multitouch-support

Adobe heeft aangekondigd dat eind dit jaar er een volledige Flash versie voor mobiele telefoons op de markt zal komen. Begin volgend jaar gaat deze versie onder andere multi-touch en GPS ondersteunen.

flash-iphoneAdobe’s CTO Kevin Lynch heeft tijdens een evenement voor analisten gisteren aangekondigd dat een volledige versie van Flash voor mobiele telefoons eind dit jaar beschikbaar zal zijn als betaversie. Begin volgend jaar zal Mobile Flash ook ondersteuning gaan bieden voor multitouch en accelerometerfuncties, die in smartphones zoals de iPhone zitten. De aankondiging wakkert de geruchten aan dat de iPhone eindelijk Flash zou kunnen gaan gebruiken in de Mobile Safari-browser.

Zoals we helaas allemaal weten, is dat tot nu toe nog steeds niet mogelijk. Hierdoor zijn nog altijd een groot aantal websites (zoals bijvoorbeeld Vimeo of spelletjes-websites) niet bruikbaar op je iPhone. De Mobile Flash-demonstraties die tijdens de aankondiging werden getoond waren overigens enkel op een Android-toestel te zien. “De bal ligt nog steeds bij Apple”, was ook dit keer het antwoord.

Adobe zal verschillende zogeheten API’s uitbrengen voor de software. Een API is een Application Programming Interface: een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Ook zal Mobile Flash straks GPS gaan ondersteunen, waardoor er een hoop nieuwe mogelijkheden komen voor locatiegebaseerde websites op een mobiele telefoon. Dit gebruiken van je locatie in een website kan overigens sinds OS 3.0 al wel op de iPhone.

Of Mobile Flash ook beschikbaar zal komen voor iPhone-gebruikers blijft in het midden. Feit is wel, dat met de ondersteuning voor functies als multitouch, de accelerometer en GPS, de API’s van Mobile Flash nauw aan zullen sluiten bij de functies die een iPhone heeft.

Via: ReadWriteWeb

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2009, 10:16
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen adobe, flash

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.