Apple verkocht afgelopen kwartaal 5,2 miljoen iPhones (626% groei)

Apple heeft vandaag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat de winst met bijna 15 procent is gestegen. De verkoop van iPhones groeide maar liefst met 626% naar 5,2 miljoen stuks.

ipod touchApple heeft vandaag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers bekendgemaakt dat de winst met bijna 15 procent is gestegen naar $1,23 miljard. Het gaat om een periode van drie maanden, die eindigde op 27 juni 2009. De brutomarge was 36,3 procent en dat is meer dan de 34,8 procent van een jaar geleden. De internationale verkopen waren goed voor 44 procent van de kwartaalomzet. Apple verkocht 2,6 miljoen Macs (4% groei), 10,2 miljoen iPods (7% daling) en 5,2 miljoen iPhones (626% groei).

Apple’s CFO Peter Oppenheimer is verheugd over de cijfers:

We’re extremely pleased to report record non-holiday quarter revenue and earnings and quarterly cash flow from operations of $2.3 billion.

Steve Jobs zegt in het persbericht:

We’re making our most innovative products ever and our customers are responding. We’re thrilled to have sold over 5.2 million iPhones during the quarter and users have downloaded more than 1.5 billion applications from our App Store in its first year.

Er werden ook cijfers over Europa bekendgemaakt: Apple Europa verkocht 626.000 Macs en maakte iets meer dan $2 miljard omzet. Wat de iPhone betreft zijn er, zoals gezegd, 5,2 miljoen stuks verkocht in het afgelopen kwartaal. Dat leverde $1,689 miljard omzet op, een groei van 37 procent in aantallen en 11 procent in omzet in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Maar als je het vergelijk met het derde fiscale kwartaal vorig jaar, zijn de cijfers veel spectaculairder: 626 procent groei in aantallen en 303 procent in omzet. De iPhone wordt nu verkocht in 81 landen via 50.000 verkooppunten. Voor de iPhone 3GS liggen de cijfers anders: die wordt nog maar in 18 landen verkocht. De vraag naar de iPhone 3GS is zo groot dat Apple aan de maximale productiecapaciteit zit. Daar wordt aan gewerkt, maar er is niet te voorspellen wanneer vraag en aanbod weer met elkaar in evenwicht zijn. Op korte termijn is er echter geen verbetering te verwachten. De uitrol in nieuwe landen kan daarom mogelijk een paar weken verschuiven.

Nieuwe producten werden vandaag niet aangekondigd (ook niet over de iPhone in China), maar dat werd ook niet verwacht. Er werd ook niets gezegd over de iPhone-verkoop per regio, maar volgens officieuze cijfers wordt 40 procent in de VS verkocht. Het meeste succes wordt geboekt in landen waar de iPhone in combinatie met een abonnement wordt verkocht. In landen waar prepaid het dominante model is (zoals in Italië) zal Apple de iPhone ook op die manier blijven verkopen.

Met de iPods ging het minder goed: er werden 10,215 miljoen stuks verkocht en dat leverde $1.492 miljard in omzet op. Dit betekent een daling van 7 procent in aantallen en 10 procent in omzet. Er ligt op dit moment voor 4 tot 6 weken aan iPods op voorraad. Traditionele mp3-spelers zoals de iPod shuffle, nano en classic zijn minder populair geworden, maar die daling had Apple ook voorspeld en het was een van de redenen om de iPhone en de iPod touch te ontwikkelen. In de toekomst verwacht Apple dat de verkoop van gewone iPods nog verder zal dalen omdat de iPhone en iPod touch kannibaliseren op de verkoopcijfers. Toch zijn er nog genoeg mensen die voor het eerst een iPod kopen: circa 50 procent van de kopers van een gewone iPod deed dat voor de eerste keer. De verkoop van de iPod touch groeide met 130 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoeveel iPod touch-bezoekers de upgrade naar OS 3.0 hebben geïnstalleerd wilde Apple niet zeggen.

Via: Apple Insider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juli 2009, 0:40
Categorie Apple

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.