3D-beelden op de iPad 2 met gezichtstracking mogelijk

Op de iPad 2 blijkt het mogelijk om 3D-beelden te vertonen. Twee Zwitserse onderzoekers hebben een technische demo gemaakt, waaruit blijkt dat de beelden zich aanpassen aan de inkijkhoek.

3d beeldenOnderzoekers Jeremie Francone en Laurence Nigay van het Laboratorium voor Informatica in Grenoble (Frankrijk) hebben iets bijzonders ontwikkeld. In een technische demo laten ze zien dat 3D-beelden op de iPad mogelijk zijn, zelfs zonder een speciale 3D-bril te dragen. Nintendo heeft met het 3D-scherm van de Nintendo 3DS al laten zien dat het ook zonder bril prima mogelijk is om 3D-beelden op een draagbaar apparaat te realiseren. De Zwitsers kregen het echter voor elkaar op een iPad 2. Het werkt echter op elk iOS-apparaat met een camera aan de voorzijde.


Het bijzondere is dat er niet alleen diepte aan de beelden wordt toegevoegd, maar dat er ook een monoculair 3D-effect ontstaat. Dit houdt in, dat je je hoofd kan bewegen en vanuit verschillende hoeken toch nog steeds een 3D-ervaring krijgt. Om dit te realiseren houdt de camera aan de voorzijde van de iPad de locatie van je hoofd in de gaten. Het beeld wordt daarbij realtime aangepast, zodra je je hoofd beweegt. Het resultaat is een erg realistische 3D-weergave. Voor alle duidelijkheid: het scherm van de iPad 2 bevat dus geen ‘geheime’ functie, maar er is gewoon sprake van een slimme truc. Helaas is de app niet zomaar te downloaden, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wel zou het mooi zijn als bijvoorbeeld gameontwikkelaars ermee aan de slag gaan.

De twee bedenkers werden geïnspireerd door het werk van Johnny Lee, die een soortgelijke oplossing maakte met een Wii-spelcomputer.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Informatie

Laatst bijgewerkt
12 april 2011 om 15:55
Onderwerp
Categorie
Achtergrond

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.