Voetbalclubs-apps: Heerenveen-stadion

Deze voetbalclubs hebben een eigen iPhone-app (en dit doen ze ermee)

Heeft jouw voetbalclub een eigen app? En zo ja: kun je er dan alleen video's mee terugkijken of kun je er ook clubshirts mee aanschaffen, de man van de match kiezen en nog veel meer? Wij hebben de voetbalclub-apps van de Nederlandse Eredivisie langs de meetlat gelegd.

Met een club-app kunnen voetbalclubs in contact blijven met hun fans. Via sociale media, clubsites en nieuwsbrieven kun je natuurlijk ook op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van je favoriete voetbalclub, maar een app kan ook handig zijn. Voetbalclubs gebruiken apps op allerlei manieren: je krijgt meldingen als er belangrijk nieuws is, kunt stemmen op de man van de wedstrijd en soms kun je ook wedstrijdmomenten en herhalingen terugzien.


Voetbalclubs met een eigen app

Het handige van voetbalclub-apps is dat de clubs informatie op maat kunnen aanbieden, net als bij veel voetbalstanden-apps. In dergelijke apps kun je je favoriete club aangeven, zodat je alleen meldingen krijgt van de club waar jij fan van bent. Bij een club-app is het selecteren van je favoriete voetbalclub natuurlijk niet nodig: daar draait het alleen om het nieuws van jouw eigen club. Naast de Eredivisie zijn er natuurlijk ook clubs uit de Jupiler League die een eigen app hebben, zoals Fortuna Sittard (link). Om het overzicht niet te lang te maken hebben we ons echter beperkt tot de Nederlandse Eredivisie.

Deze Eredivisie-clubs hebben een eigen app:

Ajax

In de officiële Ajax-app vind je het laatste nieuws over Ajax 1 en andere ontwikkelingen binnen de club. De app biedt elke dag video’s over de trainingen en wedstrijden, interviews met spelers en je wordt tijdens de wedstrijd realtime op de hoogte gehouden van de hoogtepunten en de tussenstand. Niet in staat om bij de wedstrijd te zijn? Dan kun je ook via een radio-verslag meeluisteren. Check voor live updates ook de app van de supportersvereniging, Ajax Life (link).

AZ

De officiële AZ-app is vooral bedoeld om tijdens wedstrijddagen te gebruiken. Kies de man van de wedstrijd, bekijk de opstellingen en volg het liveverslag tijdens de wedstrijd. De app toont daarbij de tweets van AZ zelf en fans. Je krijgt een pushbericht als er iets belangrijks te melden valt rondom de club. Verder bevat de app nieuws, video’s en informatie over kaartverkoop. Kortom: de basis, maar dat zal voor de meeste fans voldoende zijn.

Excelsior

Excelsior heeft gebruik gemaakt van de KNVB Clubapp (meer info) om een eigen app te maken. Dit is een dienst van de KNVB waarbij voetbalclubs voor €50 per maand een app op basis van een template kunnen laten maken. De inhoud van deze apps is vrijwel altijd hetzelfde: je kunt alle clubteams (van pupillen tot senioren) terugvinden, de laatste uitslagen bekijken en het wedstrijdprogramma raadplegen. Ook kunnen fans met de routeplanner kijken hoe ze bij de volgende wedstrijd komen. We hebben het idee dat de technische man/vrouw van Excelsior de App Store-omschrijving niet helemaal heeft nagelezen, want het is vast niet de bedoeling dat de fans zelf “gemakkelijk advertenties van uw sponsors binnen de app” kunnen plaatsen. Kortom: een template-app, maar dat is beter dan niets.

Feyenoord

De officiële Feyenoord-app houdt je op de hoogte van het laatste nieuws rondom jouw club. Je krijgt meldingen bij pushberichten, bekijkt fotoverslagen en video’s, bekijkt profielen en statistieken van de spelers in Feyenoord 1 en uiteraard krijg je ook het programma en de uitslagen te zien.

Vooral tijdens Matchday heeft de app veel te bieden, want je krijgt de hele dag op een tijdlijn de voorbereidingen te zien, inclusief social media-berichten, het laatste nieuws en de video’s zodat je helemaal in de stemming komt. Tijdens de wedstrijd volg je het live verslag en krijg je actiefoto’s en statistieken te zien, zodat je de sfeer kunt meebeleven, ook als je zelf niet kunt kijken. Hoor je de goaltune, dan weet je meteen dat er gescoord is.

Verder bevat de app nog wat extra’s, zoals fotofilters en stickers om te laten zien dat jij Feyenoord-fan bent. Door de telefoon te schudden kun je mooie Feyenoord-momenten terugkijken en je kunt zelfs shirts bestellen vanuit de Fanshop.

FC Groningen

FC Groningen heeft geen echte club-app (en is ook niet van plan om er eentje te maken), maar wel deze app met video-content, gemaakt door TradeCast. Bekijk filmpjes van het eerste elftal en de andere teams, met onder andere de spelers die in opleiding zijn. Ook zie je video’s van mascotte Groby en de maatschappelijke activiteiten. Supporters kunnen hun video’s insturen en hopelijk komt je filmpje dan terecht in de app.

Heerenveen

De officiële app van Heerenveen krijgt niet al te beste recensies in de App Store. De app biedt je het laatste nieuws met pushberichten, je ziet alle sociale media-berichten en kunt op wedstrijddagen de hoogtepunten, het commentaar en de statistieken volgen. Ook is er een live-verslag, dat je van minuut tot minuut op de hoogte houdt. Gebruikers klagen dat de app regelmatig crasht. Gebruik als alternatief eventueel de onofficiële fan-app FeanOnline (FeanOnline) of de algemene app Sportstad Heerenveen (link).

PEC Zwolle

Wat voor FC Groningen geldt, geldt ook voor PEC Zwolle. Ze hebben geen officiële clubapp, maar alleen een app voor het tv-kanaal dat 24 uur per dag on demand filmpjes beschikbaar stelt. Ook deze app is gemaakt door TradeCast. Het verschil is echter dat PEC Zwolle wél bezig is met de ontwikkeling van een clubapp. Tot die tijd zul je het moeten doen met PEC ZwolleTV, een app met filmpjes over de activiteiten van de club en de Regio Zwolle United. Leden van de businessclub en sponsoren kunnen zich in deze app presenteren. Tijdens het kijken van video’s zijn er interactieve functies beschikbaar, zoals aanvullende informatie en links. Je kunt ook zelf video’s insturen.

PSV was al vroeg bezig met digitale initiatieven, dus het verbaast ons niet dat ze een eigen clubapp hebben. Er is zelfs een speciale app voor Phoxy, de PSV-mascotte (link). Het laatste nieuws, video’s van PSV TV en realtime informatie tijdens wedstrijden. Daarbij krijg je statistieken, videoclips en weetjes te zien.

Tijdens wedstrijddagen doe je mee aan ClubCoach, waarbij je je eigen selectie maakt. Je ziet vervolgens of jij de beste keuze hebt gemaakt. Ook kun je de uitslag voorspellen en krijg je in de buurt van het stadion extra info, opa basis van je gps-positie. Misschien kun je wel een shirtje met korting ophalen in de fanshop bij het stadion.

Roda JC

Niet de grootste en rijkste club in de Eredivisie, maar met de app zit het helemaal goed. De Roda JC Kerkrade-app wordt heel regelmatig bijgewerkt en bevat wat leuke functies. Je krijgt nieuws over alles rondom Roda JC, speciale acties van partners, foto’s en video’s en het wedstrijdschema. Ook kun je meepraten met andere fans, inchecken bij wedstrijden en content met vrienden delen. Je kunt ook nog badges verdienen en extra content unlocken. Kortom: alle spelelementen zijn uit de kast getrokken om de fans bij de club te betrekken.

Geplande voetbalclub-apps

De volgende voetbalclubs hebben een eigen app gepland (bron: Sportnext), maar bieden deze nog niet aan:

  • ADO Den Haag
  • Heracles Almelo
  • FC Utrecht
  • Vitesse
  • VVV Venlo
  • Willem II

Voetbalclubs zonder app

De volgende Eredivisie-clubs hebben geen app en zijn dat ook niet op korte termijn van plan:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!