Pokemon serverproblemen

Pokémon Go problemen? Dit zijn onze oplossingen voor serverproblemen en meer

Pokémon Go heeft helaas nog wel wat problemen. In dit overzicht bespreken we 10 problemen en oplossingen, variërend van kapotte servers tot bevroren Pokéballs.

Sinds Pokémon Go beschikbaar kwam zijn er een aantal hardnekkige problemen opgetreden, zoals ook te lezen is ons Pokémon Go review. De servers liggen bijvoorbeeld regelmatig plat vanwege de gigantische toeloop, de tracker doet het niet en je spel blijft regelmatig hangen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen die je kunt proberen.


Pokemon serverproblemen

Pokémon Go problemen oplossen

Hieronder vind je de bugs en problemen die je in Pokémon Go kun tegenkomen, variërend van kapotte servers tot bevroren Pokéballs. Spring meteen naar het onderwerp waar je meer over wilt weten:

 1. Spel loopt vast
 2. Pokémon Go servers liggen plat
 3. De drie voetstapjes zijn onduidelijk
 4. Kaart draait niet goed mee
 5. Ik zie de 150 Pokémon niet in mijn Pokédex
 6. Batterij loopt snel leeg
 7. Geen Pokémon te zien
 8. Gekochte items zijn weg
 9. Ik kan Pokémon Go niet installeren
 10. Ik kan niet vechten in een Gym
 11. Mijn account is geblokkeerd, hoe kan dat?
 12. Ik mag geen account maken omdat ik jonger dan 16 jaar ben
 13. Uitbroeden van een ei lukt niet (nieuw!)
 14. Ik zie geen straten meer op de kaart (nieuw!)
 15. Pokémon niet te zien via camera (nieuw!)

Wil je meer weten over deze game? Lees dan over Pokémon Go voor beginners of onze geavanceerde gids Pokémon Go voor gevorderden. Ook hebben we een uitgebreide Pokémon Go review, waarin we antwoord geven op de vraag hoe leuk Pokémon Go nu eigenlijk echt is.

#1 Spel loopt vast

Hoe vervelend kan het zijn? Je vangt een zeldzame Pokémon en precies op dat moment blijft het spel hangen. Je kijkt naar een scherm met een draaiende Pokéball bovenin de hoek en de bal blijft maar op de grond liggen. De vraag is: heb je de Pokémon nu gevangen of niet?

Gelukkig is er een oplossing. Zodra je de Pokémon hebt gevangen, open je je notificatiemenu of je instellingen. Wacht een paar minuten, zodat het spel alle data kan laden en ga vervolgens weer terug. Pokémon Go zou nu weer moeten werken.

Het spel zou blijven hangen omdat de server het spel niet direct een update geeft over de uitkomst. De game laat daarom de animatie maar bevriezen. Erg prettig is deze oplossing natuurlijk niet – je wordt er immers snel gek van om steeds een menu te moeten openen – maar het lijkt het probleem voor nu te verhelpen.

#2 Pokémon Go serverproblemen: servers liggen plat

De grootste ergenis van spelers is dat de servers met enige regelmaat plat liggen. Gevolg hiervan is dat je niet kunt inloggen en het spel niet kunt spelen tot het probleem is opgelost. Toch zijn er wel een aantal oplossingen voorhanden.

Pokémon Go serverprobleem Pokémon Go serverprobleem

Allereerst is het van belang om op de juiste momenten te spelen. Pokémon Go is wereldwijd erg populair, wat betekent dat mensen in verschillende tijdzones spelen. Waarschijnlijk heb je zelf al gemerkt dat er ‘s avonds meer problemen zijn met de servers. En dat is logisch, want dat is het moment dat de Amerikanen het spel spelen. In Europa kun je het beste in de ochtend en middag spelen, zo blijkt ook uit de storingskaart van Allestoringen.nl.

Storingen Pokémon Go

Een andere mogelijkheid is spelen via een Wi-Fi-netwerk. Hoewel de snelheid van je netwerk niet van belang zou moeten zijn, valt het veel mensen al wel op dat het via Wi-Fi over het algemeen beter gaat. Wil je app echter niet laden, of is hij traag? Geef het dan gewoon op, want het spel gaat niet werken.

Signalen dat de servers niet meer werken

Je kunt op een aantal manieren zien of de servers plat gaan. De draaiende Pokéball in de linkerbovenhoek is bijvoorbeeld een signaal. Dit is namelijk bedoeld als laad-icoontje, maar het spel hoeft vrij weinig te laden als het eenmaal werkt. Verschijnt hij dus opeens heel veel, dan is de kans groot dat de servers ermee opgehouden zijn.

Via internet kun je ook zien of de servers het nog wel doen. Op MMO Server Status worden de statussen van diverse servers bijgehouden, waaronder die van Pokémon Go. Ligt de server plat, dan weten zij het. Dus twijfel je, dan kun je het hier controleren. Ook is er een website waar de community zelf bijhoudt of de server het wel doet. Hier kun je dus ook zien of de server online is. Daarnaast is er een website die je vertelt of er een grote kans is dat de servers binnenkort ophouden met werken. De meest belangrijke vraag beantwoorden zij ook: kan ik nu een lure plaatsen?

#3 De drie stapjes doen het niet
Update 31 juli: in versie 1.1.0 Pokémon Go zijn de voetstapjes weggehaald, zodat de verwarring niet meer optreedt.

Spelers van het eerste uur – toen Pokémon Go hier nog niet eens uit was – weten dat je Pokémon kunt vinden aan de hand van voetafdrukjes. In de rechterhoek van je scherm zie je een wit vlakje met daarin drie Pokémon. Als je hierop klikt krijg je een lijst van maximaal negen beesten, met daaronder voetstapjes. Eerder gaven deze voetstapjes aan hoe ver weg een Pokémon was: geen voetstapjes was dichtbij, één wat verder weg, twee nog wat verder en drie voetstapjes betekenden dat ze minimaal 250 meter verderop waren. Maar nu hebben alle Pokémon drie voetstapjes onder zich staan.

Pokémon Go met Pokémon dichtbij. Pokémon dichtbij in Pokémon Go.

Om dit op te lossen, kun je als eerste proberen om de app af te sluiten, te lopen in de richting van de Pokémon die je wilt hebben en de app daarna opnieuw te openen. Op die manier zou de app de data van elke Pokémon opnieuw moeten laden, stelt de website Gearnuke, waardoor deze zich herstelt. Op Reddit concluderen mensen dat het een bug is, die Niantic moet oplossen.

#4 Kaart draait niet goed mee
Tijdens het lopen met de game kan het gebeuren dat de kaart niet goed meedraait, waardoor de plattegrond niet klopt met de richting waarin je kijkt. Ook kan het gebeuren dat de kaart helemaal is vastgelopen. In het laatste geval kun je het beste de game weer opnieuw opstarten.

Pokemon Go richtingaanwijzerBeweegt de kaart wel mee, maar wijst deze niet in de juiste richting, dan kun je rechts bovenin het scherm op de richtingaanwijzer tikken om te zorgen dat de kaart meedraait. Helaas levert dit niet altijd het gewenste effect op en zul je zelf met veegbewegingen moeten zorgen dat de kaart de juiste richting op wijst. Het probleem kan ook zijn dat je internetverbinding niet goed is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je in het buitenland Pokémon probeert te vangen en roaming hebt uitgeschakeld.

#5 Ik zie de 150 Pokémon niet in mijn Pokédex

Pokedex-nummersEr zijn in totaal 150 verschillende Pokémon die je kunt vangen. Als je net begint, loopt de kaart door tot het hoogste nummer dat je hebt gevangen. In onderstaand screenshot is dat Eevee met nummer 133. De nummers 134 tot en met 150 krijg je pas te zien als je deze Pokémon hebt gevangen. Blijf dus vooral doorgaan! Zie je jouw favoriete Pokémon-figuurtje niet staan, dan kan dat kloppen: alleen de 150 karakters uit Pokémon Red en Blue zijn aanwezig. Uiteindelijk zal Niantic Labs het aantal wel verder uitbreiden.

#6 Mijn batterij loopt snel leeg
Pokémon Go maakt gebruik van de GPS-locatie van je toestel. Je moet de game steeds op de voorgrond actief hebben om Pokémon Go te kunnen spelen. Daardoor kan de batterij sneller leeg gaan dan gebruikelijk. We raden daarom aan om altijd een powerbank (reservebatterij) mee te nemen als je een paar uur op pad gaat om Pokémon te vangen.

Pokemon instellingenEen oplossing is er nog niet. Er komt op termijn een polsbandje voor Pokémon Go, zodat je kunt rondlopen zonder dat je steeds naar je scherm hoeft te kijken. Ook kan het helpen om de game ‘s ochtends te spelen, als de servers minder druk zijn. De app hoeft dan minder moeite te doen om steeds verbinding met de servers te maken.

Update 31 juli: de batterijbesparende modus is niet maar aanwezig sinds de update van Pokémon Go.

Ga je met Pokémon Go rondlopen, dan kun je het beste de batterijbesparende optie inschakelen. Dit werkt als volgt:

 1. Tik op de Pokéball en vervolgens op het tandwiel rechtsboven.
 2. Je bent nu in de instellingen.
 3. Schakel Battery Saver in.

De batterijbesparende modus zorgt dat de helderheid van het scherm wordt gedimd als je het toestel op z’n kop houdt tijdens het lopen. Verder kun je de helderheid van je iPhone-scherm dimmen en de Energiebesparingsmodus van de iPhone inschakelen.

https://www.iculture.nl/tips/energiebesparingsmodus-iphone/e

#7 Geen Pokémon te zien

Je ziet op het scherm wel PokeStops en Gyms op de kaart, maar er is geen Pokémon te bekennen. Dat kan kloppen, want meestal duurt het even voordat er weer een nieuwe Pokémon verschijnt. Je voelt dan een trilling als je de game hebt geopend. Zijn er helemaal geen PokéStops bij jou in de buurt, dan kan het zijn dat de game nog niet speelbaar is in jouw regio. Je kunt ontwikkelaar Niantic een e-mail sturen om te vragen wanneer ze de game uitbreiden naar jouw land of regio.

#8 Gekochte items zijn weg
Via de Shop kun je allerlei items kopen, zoals extra Lures en een grotere rugzak. Bij sommige mensen zijn de gekochte items opeens verdwenen. Niantic raadt aan om uit te loggen van je account en daarna weer in te loggen. Het kan ook helpen om je toestel te herstarten. Ben je items opeens kwijt, dan kan het zijn dat je meerdere accounts hebt aangemaakt en bij het verkeerde account bent ingelogd. Dit is ook het geval als je opeens bent teruggezet naar een lager level: check of je wel met het juiste account bent ingelogd.

Pokemon Shop, items Pokemon Shop, ballen kopen

#9 Ik kan Pokémon Go niet installeren

Pokémon Go werkt alleen op de nieuwste toestellen. Je hebt minimaal een iPhone 5 of nieuwer nodig, waarop minimaal iOS 8 is geïnstalleerd. Op de iPod touch heb je minimaal de zesde generatie nodig; dit is het nieuwste model. De AR-functie werkt op alle toestellen, ook op de iPhone 5.

Is jouw toestel niet geschikt, dan kun je de game helaas niet spelen. Misschien heb je nog wel een oud Android-toestel liggen dat geschikt is, of kun je een toestel lenen van vrienden of familie. Je hebt daarvoor Android 4.4 KitKat nodig en een scherm van minimaal 1280 x 720 pixels.

#10 Ik kan niet vechten in een Gym

Om te kunnen vechten in een gym moet je minimaal level 5 hebben gehaald. Blijf dus nog even doorzoeken naar Pokémon en probeer je sterkste Pokémon nóg iets krachtiger te maken zodat je goed voorbereid aan een gym fight kunt meedoen.

#11 Mijn Pokémon-account is geblokkeerd, hoe kan dat?

Als je geen Pokémon meer kunt vangen of als je account is geblokkeerd, dan kan dat komen omdat je een cheat hebt gebruikt. Er zijn inmiddels allerlei Pokémon Go cheats, die proberen om een andere locatie te simuleren. Daardoor kunnen spelers Pokémon vangen in andere steden. Ook kunnen ze Gyms overnemen zonder in de buurt te zijn. Ontwikkelaar Niantic heeft hier een stokje voor gestoken en blokkeert accounts van mensen die dit doen, of zorgt dat het monstertje steeds wegrent als je een Pokéball gooit. Hierdoor wordt het onmogelijk om Pokémon te vangen en bovendien kunnen ze geen nieuwe items meer verzamelen bij Pokéstops. Bij sommige spelers wordt de ban na een paar uur weer opgeheven.

#12 Ik mag geen account aanmaken omdat ik nog geen 16 jaar ben
Pokémon Go is ook leuk voor kinderen, maar bij het aanmaken van een account kun je tegen het probleem aanlopen dat je 16 jaar of ouder moet zijn. Dit heeft niets te maken met de game, maar met de regels van Google. Officieel mag je alleen een Google-account aanmaken als je 16 jaar of ouder bent. Er zijn twee oplossingen: je meldt je aan met een Pokémon Trainer Club-account (hoewel die accounts nog regelmatig problemen geven) of je vraagt je ouders om een Google-account voor je aan te maken. Jokken over je leeftijd kan natuurlijk ook.

#13 Uitbroeden van een ei lukt niet
Heb je urenlang gefietst en is je ei nog steeds niet uitgebroed? Dat komt misschien omdat je de app hebt afgesloten. Je moet Pokémon Go geopend hebben om beweging te kunnen meten. Helaas worden je wandelactiviteiten niet geteld als de app op de achtergrond draait. We hopen dat dit in een toekomstige versie van de app wordt rechtgezet.

Een ander veelvoorkomend probleem is dat je te snel fietst of loopt. Het werkt alleen bij wandelen en hardlopen. Bij een te hoge snelheid (boven de 15 km/uur) ga je te snel. Rondjes lopen binnenshuis heeft ook niet zoveel zin, want de game kijkt ook naar de afgelegde afstand.

#14 Ik zie geen straten meer op de kaart
Heb je het ook gemerkt? Opeens zijn straten niet meer zichtbaar op de kaarten in het spel. Het heeft te maken met de update van Google Maps, waarbij de kaarten zijn vereenvoudigd. Parken zijn niet langer donkergroen en de paden zijn verdwenen.

#15 Pokémon niet te zien via camera

Bij sommige gebruikers is het probleem dat ze geen Pokémon kunnen vangen via de camera. Misschien staat de AR-schakelaar (rechtsboven in het scherm) niet ingeschakeld. Kun je de Pokémon niet of niet goed zien, dan kun je beter overschakelen op de niet-AR-weergave. Is het schuifje niet zichtbaar, dan heb je misschien een oudere iPhone zonder geschikte bewegingssensor.

Pokemon Go geen AR Pokemon Go AR werkt niet

Nog meer Pokémon Go info

Wil je meer weten over deze game? Lees dan over Pokémon Go voor beginners of onze geavanceerde gids Pokémon Go voor gevorderden. Ook hebben we een uitgebreide Pokémon Go review, waarin we antwoord geven op de vraag hoe leuk Pokémon Go nu eigenlijk echt is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2016
Onderwerp
Categorie
Apps