Minecraft Pocket Edition

Minecraft voor iPhone en iPad: dit moet je weten

Minecraft: Pocket Edition is de mobiele versie van het bekende blokkenbouwspel. Wat is Minecraft nou eigenlijk en hoe kun je online met je vrienden spelen? iCulture zocht het uit.

Minecraft Pocket EditionAl sinds zijn verschijning is Minecraft Pocket Edition één van de populairste spellen in de App Store. Miljoenen iOS-gamers hebben inmiddels deze titel opgestart, om aan de slag gaan met hun eigen, virtuele bouwwereld. Maar wat is Minecraft nou precies, en wat moet je allemaal weten over deze variant voor iPhone, iPad en iPod touch? We zetten het in deze gids voor je op een rij.

Wat is Minecraft?

Minecraft is met tientallen miljoenen gamers één van de grootste spellen van het moment, maar de game begon ooit als een simpel hobbyproject van de ontwikkelaar Markus ‘Notch’ Persson. Hij maakte van Minecraft een blokkenwereld waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je wil, waarin ook ieder blok kan worden gesloopt of opnieuw kan worden opgebouwd. Daarmee is Minecraft een digitale variant op Lego, maar dan net wat diepgravender. In de game heb je bijvoorbeeld een bijl nodig om efficiënt bomen om te hakken, of een pikhouweel om erts te verzamelen. Daarnaast zwerven er ‘s nachts monsters door de spelwereld, wat betekent dat je een basis moet bouwen om al het gevaar te vermijden. Geen zin in zorgen? Dan kun je in de spelmodus Creative zonder gevaar aan je bouwsels werken.

Minecraft Pocket Edition screenshot 0.10

Door het grote succes van Minecraft startte Notch zijn eigen gamestudio Mojang, waarna hij het bedrijf verkocht aan Microsoft. Inmiddels is Notch niet meer werkzaam bij Mojang.

Het originele Minecraft kwam als testversie uit in 2009, waarna het spel werd uitgebracht in 2011. De game was er echter alleen voor computers, maar ook dat werd in 2011 opgelost met de introductie van Minecraft Pocket Edition voor iPhone, iPad, iPod touch en Android.

Verschil tussen Minecraft en Minecraft Pocket Edition?

Minecraft Pocket Edition is een variant van Minecraft speciaal voor smartphones en tablets. Deze versie van de game speelt hetzelfde als het origineel, maar loopt qua sommige functies iets achter. Zo werden in 2014 pas de oneindige spelwerelden toegevoegd waar het origineel om bekend is. Er zijn echter ook kleine verschillen en functies die exclusief voor de Pocket Edition van Minecraft zijn. Omdat iOS-apps niet zomaar door gebruikers aangepast kunnen worden, heeft Minecraft voor iPhone en iPad geen ondersteuning voor mods.

Minecraft multiplayer op iPhone en iPad

GU WO Minecraft Pocket Edition updateJe kunt Minecraft Pocket Edition samen met je vrienden en familie spelen. Zowel offline als online. Hiervoor heb je de volgende drie opties:

  • Lokale multiplayer. Door te verbinden met hetzelfde draadloze netwerk kun je gemakkelijk met elkaar spelen. Eén speler start zijn wereld op, waarna de ander op Play drukt en op deze zelfde geopende wereld tapt. Je kunt zonder gecompliceerde instellingen met elkaar spelen. Hiervoor moet je wel onder opties Local server multiplayer inschakelen.
  • Online multiplayer. Het is ook mogelijk om met andermans Minecraft-server buiten je eigen netwerk te verbinden. Je drukt dan op Play > Edit > External, waarna je het IP-adres en de poort van de server invult. De hoster moet dan wel zijn IP-adres met je delen en de gebruikte poort mogelijk openzetten. Met Pocketmine kun je op een computer een vaste server maken, en via Google zijn veel servers voor de game te vinden.
  • Minecraft Realms. Met behulp van Minecraft Realms kun je verbinden met een door Mojang beheerde server. Deze functie is echter nog lang niet voor iedereen beschikbaar: alleen op de pc en Mac is Minecraft Realms officieel uitgerold en op iOS en Android wordt de serveroptie nog uitgetest. Heb je een alpha-account voor Minecraft Realms voor iOS, dan kun je hiermee inloggen vanuit de instellingen van de game.

Minecraft Pocket Edition downloaden

Je kunt Minecraft voor iPhone, iPad en iPod touch downloaden uit de App Store. Via onderstaande downloadlink kom je rechtstreeks op de juiste App Store-pagina.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2015
Categorie Apps
Onderwerp minecraft