Minecraft voor Microsoft

Minecraft voor iPhone en iPad: dit moet je weten

Minecraft is ook op de iPhone en iPad te spelen. Minecraft: Pocket Edition heet tegenwoordig Bedrock Edition als mobiele versie van het bekende bouwspel. Daarnaast was er ook Minecraft Earth, maar bestaat dat nog? Hoe je Minecraft mobiel kunt spelen met je vrienden lees je hier!

Al sinds de verschijning is de mobiele versie van Minecraft één van de populairste games in de App Store. Miljoenen iOS-gamers hebben inmiddels deze titel opgestart, om aan de slag gaan in hun eigen virtuele bouwwereld. Maar wat is Minecraft en wat moet je allemaal weten over de Bedrock Edition (voorheen Pocket Edition) voor de iPhone en iPad? Daarnaast leggen we uit wat er met Minecraft Earth is gebeurd.

Wat is Minecraft?

Minecraft is met meer dan 125 miljoen actieve spelers één van de grootste games van het moment. Het begon allemaal als een simpel hobbyproject van ontwikkelaar Markus ‘Notch’ Persson. Hij maakte van Minecraft een blokkenwereld, waarin je vrij bent om te gaan en staan waar je wil, waarin ook ieder blok kan worden gesloopt of opnieuw kan worden opgebouwd. Daarmee is Minecraft een digitale variant op Lego, maar dan net wat diepgravender.

In de game heb je bijvoorbeeld een bijl nodig om efficiënt bomen om te hakken, of een pikhouweel om erts te verzamelen. Daarnaast zwerven er ’s nachts monsters door de spelwereld, wat betekent dat je een basis moet bouwen om al het gevaar te vermijden. Geen zin in zorgen? Dan kun je in de spelmodus Creative zonder gevaar aan je bouwsels werken. Het succes is vooral te danken aan de creatieve spelmogelijkheden, voor alle leeftijden en voor beginners en doorgewinterde gamers. Wat ook meespeelt is dat het beschikbaar is op heel veel platformen.

Minecraft voor iPhone

Door het grote succes van Minecraft startte Notch zijn eigen gamestudio Mojang, waarna hij het bedrijf verkocht aan Microsoft. Inmiddels is Notch niet meer werkzaam bij Mojang.

Het originele Minecraft kwam als testversie uit in 2009, maar alleen voor computers. Dat werd in 2011 opgelost met de komst van Minecraft Pocket Edition voor iPhone, iPad en Android. Later werd de naam gewijzigd in Bedrock Edition.

Minecraft downloaden voor iPhone en iPad

Je kunt de mobiele versie van Minecraft downloaden op je iPhone en iPad. Heb je een Android-toestel, dan kun je de game daar ook op gebruiken en zal je voortgang onderling worden gesynchroniseerd. Dit geldt voor alle Bedrock Editions van de game, zoals hieronder uitgelegd.

Verschil met Minecraft op de desktop

Voordat je begint met het downloaden van Minecraft, moet je weten welke versie van de game je wilt hebben. Je hebt daarbij twee keuzes: de Java Edition en de Bedrock Edition.

De Java Edition is beschikbaar voor de desktop, namelijk macOS, Windows en Linux. Deze versies zijn cross-platform te gebruiken.

Minecraft Bedrock Edition heette voorheen Pocket Edition en is beschikbaar op heel veel platformen, waaronder iOS en iPadOS. Daarnaast kun je het downloaden op Windows 10, Android, Amazon Fire-apparaten, PS4, Xbox One, Nintendo Switch en de Oculus VR-bril. Ook deze zijn onderling cross-platform te gebruiken.

Behalve de cross-platform mogelijkheden zijn de Java en Bedrock Editions van Minecraft steeds meer gelijk. Het grootste verschil is dat je met de Java Edition ook mods kunt gebruiken. Andere verschillen vind je hier.

Wat kun je doen in Minecraft op de iPhone?

Je kunt in Minecraft op avontuur gaan en de wereld ontdekken, of zelf iets bouwen. Je kunt ook in Survival- of Hardcore-mode actief aan de slag gaan om monsters te verslaan en resources te verzamelen. Je moet dan een beschutting bouwen om je ’s nachts te beschermen tegen monsters. Ook moet je zorgen dat je te eten hebt en naar hulpbronnen zoeken om extra items te bouwen, om te overleven.

Ook kun je je aansluiten bij de servers van anderen, om mee te doen aan rollenspellen. Je kunt samenwerken aan enorme bouwwerken en mods gebruiken om Minecraft meer naar je hand te zetten. Er zijn mods die de manier waarop je Minecraft speelt totaal kunnen veranderen, waardoor het een heel andere game lijkt. Maar zoals gezegd: mods werken niet in de mobiele Bedrock Edition. Desondanks zijn de mogelijkheden nog steeds enorm.

Minecraft voor Microsoft

Minecraft multiplayer op iPhone en iPad

Je kunt de mobiele versie van Minecraft samen met je vrienden en familie spelen, zowel offline als online. Hiervoor heb je meerdere opties:

  • Lokale multiplayer. Door te verbinden met hetzelfde draadloze netwerk kun je gemakkelijk met elkaar spelen. Eén speler start zijn wereld op, waarna de ander op Play drukt en in dezelfde geopende wereld terechtkomt. Je kunt zonder gecompliceerde instellingen met elkaar spelen. Hiervoor moet je wel onder opties Local server multiplayer inschakelen.
  • Online multiplayer. Het is ook mogelijk om met de Minecraft-server van iemand anders, dus buiten je eigen netwerk, te verbinden. Je drukt dan op Play > Edit > External, waarna je het IP-adres en de poort van de server invult. De hoster moet dan wel zijn IP-adres met je delen en de gebruikte poort eventueel openzetten. Met Pocketmine kun je op een computer een vaste server maken en via Google zijn veel servers voor de game te vinden.
  • Minecraft Realms. Met behulp van Minecraft Realms kun je verbinden met een door Mojang beheerde server. Hiervoor heb je een speciaal abonnement nodig, namelijk Realms for Bedrock Edition of Realms Plus.

Minecraft Earth

Minecraft Earth was het antwoord van Microsoft op games zoals Pokémon Go en Harry Potter: Wizards Unite. Het was om een augmented reality-game waarmee je Minecraft-creaties kunt bouwen, alleen of met vrienden. Die kunnen over de hele wereld worden geplaatst, zodat anderen ze kunnen zien en interactie ermee kunnen aangaan. Na een lange betaperiode zou de game uiteindelijk van start gaan op iOS en Android, maar COVID-19 gooide roet in het eten en Mojang kondigde in januari 2021 aan dat de ontwikkeling van Minecraft Earth zou worden gestpt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De game draaide om het verzamelen van materialen om mee te bouwen, terwijl je bezig ging met het creëren van kleine Minecraft-werelden. Op het hoofdscherm zag je je personage en een kaart van je locatie, gebaseerd op de werkelijkheid. Om je heen waren bouwmaterialen te vinden. Als ze zich binnen de cirkel bevonden kon je ze verzamelen en aan je inventaris toevoegen.

Linksonder op het hoofdscherm kon je zien welke items je had verzameld, waarna je ze kon gebruiken. Je kon met een andere knop onderin het menu een build starten of doorgaan met een bestaand project. Daarnaast kon je de uitnodigingscode van vrienden scannen om samen te spelen. Helaas blijft het hierbij en zal Mojang zich vooral op nieuwe projecten storten. Dat heeft onder andere geresulteerd in het toevoegen van Sonic the Hedgehog aan Minecraft.