G DATA gaat security-app voor iPhone en iPad uitbrengen – maar is dat wel nodig?

G DATA gaat security-software voor iOS uitbrengen, waarin je functies vindt die Apple zelf al aanbiedt met Zoek mijn iPhone en de beveilingsmaatregelen in iOS. Waarom zou je deze software dan toch aanschaffen?

G DATA logoEind februari is het weer zover: dan vindt in Barcelona de bekende telecombeurs MWC plaats. Voor Apple-liefhebbers is er weinig te vinden, want het meeste nieuws draait om de smartphones van Samsung, HTC, Huawei en andere fabrikanten. Maar toch is er ook wel nieuws te vinden dat voor iOS-gebruikers interessant is. Ons oog viel op een persbericht van G DATA, dat van plan is om een security-app voor iOS uit te brengen. Is de tijd rijp om je iPhone te beschermen tegen malware, of valt het wel mee?

Weinig vraag naar antivirus voor iOS

G DATA lijkt vooral handel te zien in het aantal producten dat Apple heeft verkocht: in het persbericht noemen ze dat Apple in 2015 wereldwijd ongeveer 290 miljoen iPhones en iPads heeft verkocht. Daarom komen ze nu met een beveiligingsoplossing voor deze apparaten. Wat ze echter niet vermelden is waaróm die miljoenen gebruikers een security-app nodig hebben. Eerdere pogingen om antivirussoftware voor iOS te maken zijn namelijk jammerlijk mislukt: er is te weinig vraag naar.

Bekijk ook

iPhone-malware bestaat, maar je moet goed zoeken

Malware voor iPhone bestaat, maar is nog geen bedreiging. Een onderzoek naar iOS-malware leverde vooral oude malware voor jailbreakers op.

Natuurlijk bestaan er wel dreigingen op de iPhone, maar zoals we al in 2014 schreven: je moet goed zoeken. De kans om te worden besmet is bovendien niet zo heel groot. De meeste malware richt zich tegenwoordig op Chinese gebruikers die de App Store omzeilen, apps downloaden van malafide sites en daarvoor hun toestel moeten jailbreaken, waardoor de veiligheidsmaatregelen van Apple makkelijker te omzeilen zijn door kwaadwillenden. Ook op de Mac is de hoeveelheid malware nog zo beperkt dat je in feite geen antivirussoftware nodig hebt. Als er nieuwe problemen opduiken (zoals momenteel door Sparkle) lees je er vroegtijdig over en kun je je beschermen door niet naïef te zijn.

Bekijk ook

Zo werkt de standaard antivirussoftware in macOS

Hoe werkt de anti-malwaresoftware op je Mac? Tegen welke gevaren ben je wel en niet beschermd? In deze gids bekijken we de ingebouwde antivirussoftware in macOS.

De oplossing van G DATA richt zich vooral op mensen die makkelijk op linkjes klikken. De software beschermt je tegen phishing en kwaadaardige sites, zodat je niet zomaar je persoonlijke gegevens doorstuurt naar criminelen. Om er gebruik van te maken moet je de geïntegreerde browser in G DATA Mobile Internet Security gebruiken. “De connectie met de Cloud zorgt ervoor dat gebruikers altijd profiteren van de meest actuele stand van de beveiliging”, zo schrijft G DATA. Daarmee bedoelen ze waarschijnlijk dat de software regelmatig nieuwe malware-definities ophaalt. Maar dat staat er niet.

Zoek mijn iPhone, maar dan van G DATA

De app bevat nog een andere optie: diefstalbescherming. Dat werkt hetzelfde als Zoek mijn iPhone, dat al standaard op elke iPhone en iPad aanwezig is. Voor mensen die zich dubbel willen beschermen kan het nut hebben, maar in feite sluit je een dubbele verzekering af.

G DATA Internet SecurityMet de diefstalbescherming kun je via het G DATA Action Center de locatie van je toestel achterhalen, net zoals je bij iCloud kunt doen. Ook kun je een alarm laten afgaan, om een verloren apparaat terug te vinden, ook als het apparaat op stil staat. Als het apparaat in verkeerde handen valt, krijg je een melding als de simkaart wordt verwisseld. Eén functie ontbreekt echter bij G DATA en dat is de optie om je toestel op afstand te wissen. Dat kan bij Apple’s eigen oplossing wel.

G DATA Mobile Internet Security voor iOS komt in de eerste helft van 2016 beschikbaar via de App Store. De volledige versie is 30 dagen gratis te testen. Wil je alle functies blijven gebruiken, dan betaal je €15,95 per jaar. Mooi bedacht, maar we vrezen dat er weinig mensen zijn die geld zullen neertellen voor deze extra (en deels overbodige) bescherming.

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.