Zes fouten die het nieuwe Skype op iPhone maakt

Skype 5.0 op iPhone mist een aantal functies. Je kan bijvoorbeeld wel het tijdstip van berichten zien, maar geen profielen van vrienden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Skype iPhone 5.0 vernieuwdDe reacties op het totaal vernieuwde Skype 5.0 op iPhone zijn wat je noemt een mixed bag. Sommige gebruikers lopen weg met de vernieuwde interface die, zoals wij ook al opmerkten in onze bespreking, lekker simpel is gehouden. Maar nog meer gebruikers uitten ernstige kritieken op het nieuwe Skype. Het regent één sterren-beoordelingen in de App Store en dat is te begrijpen, want een paar belangrijke functies zijn als sneeuw onder de zon verdwenen. Niet alle kritiek in de App Store is echter terecht.

Welke functies moeten terug?

Skype wilde in versie 5.0 meer opschuiven naar een echte chatapp en daarom kan je vanaf nu ook groepschats beginnen in de applicatie. Dat is de belangrijkste vernieuwing, naast de nieuwe inteface. En daar wringt hem de schoen. Want hoewel Skype er op de iPhone lekker opgeruimd uitziet, ging het nieuwe ontwerp ten koste van een aantal belangrijke functies die Skype zeker moet heroverwegen.

Berichten en gesprekken verwijderen

Skype 5.0 heeft een interface waarbij je horizontaal door de pagina’s recente chats, favoriete contacten en alle personen kan vegen. Het werkt lekker, maar heeft een keerzijde. Een veeg naar links over een chat betekent in andere chatapps namelijk: ‘verwijder dit gesprek’. Die optie ontbreekt overal in het nieuwe Skype 5.0. Je kan geen gesprekken en geen contactpersonen verwijderen uit de overzichten. Het moet simpel op te lossen zijn: een lange druk op een recent gesprek, chat of contactpersoon moet toch genoeg zijn voor een venstertje met verwijderknop?

Berichten weer aanpassen

Een van de unique selling points van Skype is verdwenen in versie 5.0. Je kan recent verstuurde berichten niet langer aanpassen. Terwijl dat juist zo’n handige functie is op de desktop. Je kan nog wel een bericht dat je net hebt verstuurd verwijderen. En dan misschien opnieuw typen. Veel minder handig.

Profielinformatie van contacten

Skype 5.0 bestand komt niet aanIn de vorige versie van Skype op de iPhone en op de desktop, kan je allerlei gegevens over andere gebruikers in je contactenlijst zien. Je ziet er iemands telefoonnummer, tijdzone, aantal contacten, iemands talen en website. In Skype 5.0 is daar geen spoor meer van te vinden – of de functie is wel erg goed verstopt. Onze suggestie is opnieuw een lange druk op een contactpersoon. Waarna je dan een venster in beeld krijgt met een ‘bekijk profiel’ optie.

Bestanden versturen

Probeer eens een foto of ander bestand te versturen vanaf Skype via de desktop (of een oudere smartphone) en die te openen met de nieuwe iPhone-app. Lukt dat? Nee. ‘Deze versie ondersteunt dat nog niet’ luidt de melding in Skype. Het geeft in ieder geval aan dat de functie aan een comeback werkt, maar vooral voor zakelijke gebruikers is Skype nu tijdelijk waardeloos. Voor die doelgroep raden we Slack aan momenteel.

Blijf nou eens staan!

Chats in Skype zijn vrij ruim opgezet. Elk bericht wordt in een bubbel geplaatst en pas na een beetje witruimte en een de contactnaam komt het volgende bericht. Daardoor wordt berichten teruglezen een behoorlijke scrollintensieve klus. Nu is dat nog niet zo irritant, maar wat als je een reactie wil typen op een ouder bericht? Met een druk op het tekstvak, floept Skype altijd weer naar het nieuwste bericht. Dat kan beter.

Animaties uitzetten

We schreven het al: Skype 5.0 ziet er wat frivool uit met al zijn animaties voor opdoemende menu’s. Net zoals bij de lancering van iOS 7, melden sommige gebruikers dat ze een soort wagenziekte beleven door al die bewegingen. Dat geluid horen we trouwens ook bij Twitter, dat in de laatste update het Twitter-vogeltje als het ware naar je toe brengt als je de app opent. Bonte animaties in apps: een uit-optie is altijd welkom.

Wat kan nog wel?

Behalve terechte punten van kritiek, worden in de App Store ook één ster-beoordelingen uitgedeeld aan Skype omdat gebruikers sommige functies niet kunnen vinden. Deze functies zitten echter nog gewoon in de app:

Tijd van recente berichten achterhalen

Standaard zie je geen tijdstip meer staan bij de verzonden berichten in een (groeps)chat in Skype. Die zijn echter eenvoudig te achterhalen, op precies dezelfde manier als Apple’s eigen iMessage. Trek een gesprek naar links en je ziet rechts van een bericht het bijbehorende tijdstip.

Je profiel bekijken

Hij is wat verborgen in de interface van Skype 5.0, maar met een druk op je profielfoto rechtsboven heb je gewoon toegang tot je eigen profielinformatie. Op een overzichtspagina zie je je online status en je Skypetegoed. In de instellingen op die pagina zet je pushberichten uit, met ‘Mijn account’ zie je je verbruik van de afgelopen maand, kan je informatie als je telefoonnummer en mailadres aanpassen en zaken als nummerweergave, voicemails en doorschakelen instellen.

Skype 5.0 tijd van berichten zien Skype 5.0 pushberichten opties

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2014, 18:27
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen bellen, chatten, skype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.