YongoPal: de terugkeer van de penvriend op de iPhone

YongoPal is een schitterende iPhone-app waarin je elke week wordt voorgesteld aan een ander persoon ergens op de wereld. Aan de hand van missies kun je een gesprek prikkelen.

YongoPal verbindt mensen op de iPhoneMet de vluchtigheid van Twitter, Facebook en Chatroulette, zou je welhaast vergeten dat er twee decennia geleden nog werd gesproken over penvrienden. Vanuit de basisschool of eigen enthousiasme schreef je een persoon aan waarvan je hoopte dat die een aanknopingspunt had en een tijd later kreeg je plotseling een brief terug. Ook temidden van de vluchtigheid van alle moderne sociale media, blijkt het nog gewoon mogelijk op de iPhone. De nieuwe applicatie YongoPal verbindt je elke week met een nieuwe ‘penvriend’.

Bij het aanmaken van een account in YongoPal, moet ook een plaatsnaam worden ingevuld. De kersverse app verkoopt zichzelf in de App Store als een manier om gidsen van over de hele wereld te leren kennen. Gidsen voor als je ergens op reis wil, of een gids die de verschillen in culturen met je kan bespreken. Wie zijn woonplaats in Nederland keurig invult, hoort dan niet (snel) met andere Nederlanders in contact te worden gebracht.

De applicatie stelt je na aanmelding voor aan de eerste, willekeurig gekozen gids. Als je contact wilt zoeken, geef je dat door aan de applicatie die vervolgens de andere persoon hetzelfde vraagt. Zoniet, dan krijg je een dag later opnieuw een persoon voorgeschoteld om contact mee te zoeken. Indien beide partijen wel zin hebben om elkaar te leren kennen, word je een week lang aan elkaar verbonden.

YongoPal neemt je dan mee naar een fraai Whatsapp-achtig chatscherm. Daar kun je tekst- en fotoberichten naar elkaar sturen. Rechtsboven in beeld staat een rode knop. Die kan je helpen om een gesprek op gang te brengen, want daar bevinden zich drie missies die je elke dag krijgt om elkaar beter te leren kennen. Op de eerste dag in een ontmoeting met ‘onze’ Zuid-Koreaan Hyuk uit Siheung-Si, luiden die missies: deel een foto met iets dat bij je aan de muur hangt, deel een foto van iets waar je gestrest van raakt en deel een foto van iets wat je wilt hebben, maar niet kan krijgen. Prima aanknopingspunten voor een gesprek. Omdat de nadruk van de applicatie op reizen en gidsen ligt, vermoeden we dat we de dagen hierna meer vragen over de omgeving krijgen voorgeschoteld. Overigens ben je geenszins verplicht de missies te vervullen. En als het helemaal niet klikt, kun je in het hoofdscherm naar een andere gids op zoek gaan en deze verlaten.

Doorgaans wordt een gesprek met een gids na een week stopgezet, tenzij je aangeeft langer met elkaar te willen communiceren. Na die week word je pas verbonden met een andere gids. Zo is het eenvoudig om gericht te blijven op één persoon en kan je alle tijd nemen met die persoon te communiceren. In de haastigheid van nieuwe media is YongoPal een vriendelijke, leuke en ontspannende manier om andere mensen te leren kennen. Het is een juweeltje van een app.

Downloaden: YongoPal (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2011, 15:47
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen applijst, dating, reisgids, sociale media

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.