Yahoo News Digest: twee keer per dag samenvatting van het nieuws

Yahoo News Digest geeft twee keer per dag een samenvatting van het belangrijkste wereldnieuws in een fraaie iPhone-applicatie.

Yahoo News DigestYahoo heeft zijn nieuwsapplicatie News Digest nu ook in de Nederlandse App Store uitgebracht, vergezeld van een speciale editie met internationaal nieuws en een Android-app. Yahoo News Digest voor iPhone pakt het presenteren van nieuws net even wat anders aan dan we van nieuwsapplicaties gewend zijn en kiest er juist voor om te doseren. Niet de hele dag door de verschillende headlines, maar twee keer per dag een samenvatting van het belangrijkste nieuws: ‘s morgen als je je iPhone van je nachtkastje pakt en ‘s avonds tijdens of na het eten.

Toen de nieuwe nieuwsapplicatie in januari in de Amerikaanse App Store verscheen, was deze eigenlijk nog niet zo geschikt voor Nederlandse gebruikers. De samenvattingen waren gebaseerd op Amerikaans nieuws en de tijdstippen waarop je een nieuwe editie kreeg voorgeschoteld waren ook Amerikaans georiënteerd. De nieuwe internationale editie sluit daar nu een stuk beter op aan. De ochtendeditie verschijnt vroeg in de ochtend en de avondeditie om 18:00 uur.

Samenvatting van het wereldnieuws

Toch zit ook daar nog een belangrijk verschil. De app presenteert niet de headlines, maar maakt daar verhalen van die bestaan uit meerdere bronnen. Zo poogt de applicatie om je een complete samenvatting over een bepaald onderwerp te presenteren. Dit kunnen allerlei verschillende onderwerpen zijn, bijvoorbeeld een verhaal over de kidnapping van meisjes door de Islamitische rebellengroep Boko Haram of een wetenschappelijk verhaal over een doorbraak in DNA-onderzoek. In die zin lijkt News Digest wel wat op Facebook Paper die, naast de posts van je vrienden, ook nieuws in allerlei categorieën toont. Waar je in Paper zelf je favoriete onderwerpen selecteert, maakt News Digest die selectie voor je.

Yahoo News Digest voor iPhoneYahoo News Digest voor iPhone

News Digest maakt vooral indruk op visueel vlak en heeft natuurlijk ook een naam hoog te houden als we kijken naar de fraaie weerapplicatie Yahoo Weer. Er is gekozen voor een strakke en minimalistische interface. Het belangrijkste onderwerp van dat moment staat bovenaan en wordt geïllustreerd met een grote uitsnede van een foto. De verschillende onderwerpen staan onder elkaar en hebben voor de herkenbaarheid elk hun eigen kleurtje. Zo kun je makkelijk koppensnellen. De app spoort je bovendien aan om de verhalen ook te te openen. Onderaan de lijst zie je wat je al hebt gelezen en een groen blok maakt duidelijk dat je je digest hebt afgerond. Wil je daarna nog meer nieuws dan veeg je het blok simpelweg naar beneden. Vergeten om een editie te lezen? Met de knop rechtsboven wissel je eenvoudig tussen de ochtend- en avondedities en kun je zelfs terug in de tijd. Daarnaast krijg je een push notificatie als de volgende editie voor je klaarstaat.

Atoms: aanvullende informatie

De verschillende verhalen zijn samenvattingen van allerlei verschillende bronnen. De nieuwsverhalen staan bovendien niet op zichzelf. Ze worden aangevuld met allerlei aanvullende informatie, ‘atoms’ genoemd. Dit kunnen infographics en statistieken zijn, maar ook video’s en tweets. Icoontjes onder het verhaal maken duidelijk welke extra informatie je kan verwachten. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel slachtoffers Boko Haram al heeft gemaakt, een kaartje van de locatie video’s van nieuwszenders en zelfs een citaat en verwijzing uit Wikipedia. Onderaan zie je de verschillende verwijzingen waar een verhaal op is gebaseerd. Met veegbewegingen scroll je door de verhalen die je natuurlijk via Facebook en Twitter met je vrienden kan delen.

Yahoo News Digest voor iPhoneYahoo News Digest voor iPhone

Yahoo News Digest is een fraaie nieuwsapplicatie die een voorbeeld kan zijn voor andere nieuwapps. Zowel in de presentatie van het nieuws als het doseren van de informatie die de gebruiker te zien krijgt. Hoewel er nu dus een internationale editie is geïntroduceerd die beter aansluit de Europese tijden, put News Digest nog vooral uit internationale en bovendien Engelstalige bronnen. In de App Store-omschrijving worden vertalingen van de app aangekondigd, maar of dat betekent dat er op termijn ook een vertaalde – of beter nog – Nederlandse nieuwsselectie volgt, is nog de vraag omdat niet alle verhalen automatisch worden samengesteld. Yahoo zou dan in een Nederlandse redactie moeten investeren. Een belangrijke reden waarom ook Facebook Paper nog niet internationaal beschikbaar is.

Downloaden: Yahoo News Digest (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2014, 12:40
Categorie Nieuws
Onderwerp yahoo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.