iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Xwashier voor iPhone: Nederlandse geschiedenis op locatie

Met de iPhone-applicatie xwashier kun je inchecken op 45 geschiedenisrijke Nederlandse locaties. De app laadt vervolgens video's in die meer over de historie van de omgeving vertellen.

xwashier voor iPhoneXwashier is een project van het Nationaal Historisch Museum waarin elk jaar een aantal historische locaties in Nederland worden belicht. Met de Xwashier-applicatie voor de iPhone en iPod touch kun je op 45 locaties markeringen scannen met je iPhone, waarna je verschillende video’s en informatie over de geschiedenis van de locatie te zien krijgt. Als je een account hebt aangemaakt, krijg je bovendien virtuele prijzen voor je bezoek. Als het je daarom niet te doen is, kun je de audiovisuele informatie ook opvragen in een lijst met locaties of op een kaart.

‘Heel Nederland is een museum.’ Geschiedenis is overal om ons heen – soms tastbaar, soms niet meer tastbaar, maar altijd aanwezig in het landschap. In het project xwashier zal het Nationaal Historisch Museum elk jaar een serie historische locaties op fysieke en digitale wijze ontsluiten, gekoppeld aan promotionele en educatieve activiteiten. Geleidelijk ontstaat zo een groot netwerk van ‘plaatsen van herinnering’, verspreid over heel Nederland en delen van het buitenland. Het museum werkt hiervoor samen met lokale instellingen, gemeenten en provincies.

De applicatie heeft duidelijk als doel dat je de monumenten bezoekt. Als je een profiel aanmaakt, spaar je stickers voor alle locaties waar je bent geweest. Ook zijn er beloningen voor het bezoeken van meerdere plaatsen. Onder ‘Hoe werkt het?’ lijkt het erop dat je tastbare prijzen kan winnen door op jacht naar de geschiedenis van het land te gaan, maar dat komt in de app verder niet terug.

Downloaden: xwashier (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juni 2011, 11:58
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen geschiedenis, museum, nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.