Wonen-app toont hoe rijk de buren zijn

De iPhone-applicatie Wonen van AEGON is er misschien op uit om nieuwe klanten te lokken voor haar hypotheek, maar bevat de bijzonder leuke optie buurtgegevens. Hoe rijk is de buurman?

Aegon Wonen voor iPhone iPod touchDe nieuwe iPhone-app Wonen van hypotheekaanbieder AEGON herbergt een bijzonder leuke eigenschap. Onder het kopje ‘Buurtgegevens’ kun je aan de hand van een postcode allerlei statistieken opvragen over een woonomgeving. Dat is misschien handig voor een verhuizing, maar stiekem nog veel leuker om in je huidige buurt te doen. Hoe rijk zijn de buren?

De postcode moet met letters en al worden ingevoerd. Als je dat gedaan hebt, zie je de straatnaam, plaatsnaam en indien van toepassing naam van de wijk. Vervolgens is het kinderlijk eenvoudig om allerlei demografische gegevens van de mensen die om je heen wonen te verzamelen. De resultaten in de verschillende statistieken worden steeds afgelegd tegenover het gemiddelde van de plaats. Dat kan handig zijn bij een verhuizing. De gegevens kunnen indicatie geven over hoe welvarend en opgeleid een buurt is.

Onder andere het gemiddelde inkomen van de straat en het gemiddelde opleidingsniveau zijn in één oogopslag te zien. In het geval van opleiding bijvoorbeeld, wordt er onderscheid gemaakt tussen lage, middelbare en hoge opleiding. De tekst staat in het midden en de percentages van de buurt staan aan de linkerkant van het scherm, die van de plaats aan de rechterkant. Daarboven prijken decoratieve taartdiagrammen.

Andere cijfers dan het inkomen en opleidingsniveau omvatten de gemiddelde gezinsgrootte, levensfase van de huiseigenaren, het type woning, de verhouding huur- en koopwoning en het aantal auto’s dat op de oprit staat. Natuurlijk zijn er ook statistieken die wat meer in het straatje liggen van AEGON. Er staat aangegeven wanneer de meeste mensen verhuisd zijn en hoeveel mensen niét verhuisd zijn (berekend vanaf 1997) en er is een aparte categorie met de waarde van een woning. Die is onderverdeeld in gemiddelde WOZ Waarde en Hypotheeklening.

De meer commerciële – maar misschien niet onhandige – functies van de Wonen-applicatie zijn: maximale hypotheek berekenen, maandlasten berekenen en de hypotheekrentes van Aegon bekijken. Voor de rest doet AEGON er alles aan je persoonlijke gegevens te ontlokken. Er is een optie ‘Bel mij terug’ bij interesse in de hypotheekdiensten van het bedrijf en je kan de app intern een beoordeling geven, maar dan wel als je gegevens afstaat.

Overigens is Wonen niet de eerste applicatie die gegevens over de wijk tentoonstelt op de iPhone. Bijna twee jaar geleden verscheen de (eveneens Nederlandse app) Buurt Info met gegevens van het CBS. Die telt meer statistieken over de woonomgeving, maar kost 79 eurocent en wordt bovendien verweten erg traag en onhandig te werken.

Downloaden: Wonen (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2011, 17:24
Categorieën Financiën, Nederlandse apps
Onderwerpen huren, hypotheek, kopen, statistiek, zorgverzekering

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.