Wine with Friends: leuke wijncollectie-app met vrienden voor iPhone

Wine with Friends is een leuke iPhone-app voor je wijncollectie. Breng de smaken van de wijn in beeld en deel je oordeel met vrienden.

Wine with Friends wijncollectie iPhone-appAls je het over de duivel hebt. Vorige week bespraken we Winebase, een Nederlandse iPhone-app om je wijncollectie mee bij te houden. We vinden hem fijn, maar voegden er in onze test wel aan toe dat we de collectie graag met anderen zouden delen. En nu is er de nieuwe applicatie Wine with Friends die precies in die behoefte voorziet. Zelfs voor de wijnkenner die graag een privécollectie aanmaakt is er wat te halen: de kunst is om een wijn zo goed mogelijk te vangen in zijn voornaamste smaakaspecten.

Nadruk op beeld

In de meeste wijnapplicaties vul je land van herkomst in, geef je het jaar aan en voer je de naam in. In een notitieveld kan je dan ingaan op de details. Dat kan in Wine with Friends net zo, maar het zijn eigenlijk bijzaken voor de app. Je mag ze overslaan. Wine with Friends is in plaats daarvan erg visueel ingesteld. Je schiet een foto van een etiket en daarna kies je de afbeeldingen uit die de geur en smaak het beste vangen.

Wine with Friends hoofdmenu Wine with Friends overzicht wijnen

Het rad van smaken

Dat doe je met een groot soort rad van fortuin onderin de applicatie. Je drukt op een plus in het geur- of smaakvak en begint dan te draaien aan het rad, waarin je allerlei afbeeldingen ziet langskomen. Je kan het simpel houden door te kiezen uit 12 algemene beschrijvingen (notig, fruitig, alcohol, zuur, bitter, houtig), maar kan ook kiezen uit een uitgebreid rad met liefst 50 smaakbelevenissen. Je slingert dan aan de buitenste rand om te kiezen tussen zoete smaken, gevoel in de mond, varianten op fruitig, rokerig, kruiden en meer. Daarna kan je centraal weer uit de afbeeldingen kiezen. Als je het helemaal bont wilt maken, kies je uit draaischijven met 100 of 150 smaken. Die kosten 3,59 euro per stuk. Gelukkig kan je bovenin beeld ook alléén een sterrenaantal van 1 tot en met 5 ingeven, als je dat liever hebt.

Wine with Friends smaak bepalen Wine with Friends proeflokaal iPhone

Sociaal wijn drinken

Wine with Friends is een sociale aangelegenheid. In een schuifmenu links navigeer je tussen je eigen wijnlijst, de wijnen van vrienden en wijnen die trending zijn in de app. Je ziet de wijnen van andere gebruikers als een soort kaarten in een grote kaartenbak waar je doorheen kan scrollen. Links zie je steeds de etiketfoto, daarnaast de sterrenwaardering, geuren en smaken. Lastig daaraan is dat je niet even een plaatje kan indrukken om te zien welke smaakbeleving ermee wordt bedoeld. Soms moet je nu gokken, al spreken de meeste foto’s wel voor zich.

Met een druk op de wijnfles rechtsboven speel je de troefkaart in de app. Dan voeg je de wijn toe aan je eigen collectie en kan je er zelf je beoordeling en smaakbeleving aan toevoegen. Drink je samen een wijntje, dan hoeft één iemand de informatie en foto aan te maken en kan je daarna beide je smaken en beoordelingen vastleggen. Waarna je de mening van de ander blijvend in de app kan zien. Als je met meerdere wijnliefhebbers bent, kan je zelfs een ‘proeflokaal’ starten in de app waarbij iedereen zijn oordeel geeft over dezelfde wijn en de gemiddelde beoordeling wordt berekend. Leuk!

Downloaden: Wine with Friends (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 oktober 2013, 20:59
Categorie Eten en drinken
Onderwerp wijn

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.