Wereld Aidsdag op de iPhone: dit kan je zelf doen

1 december is Wereld Aidsdag en ook op je iPhone kun je bijdragen aan de bewustwording rondom hiv en aids. iPhoneclub zet in het kader van Wereld Aidsdag twee manieren naast elkaar: bewustwording en producten of apps kopen voor goede doelen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Wereld Aidsdag header Shazam REDDe eerste dag van december vormt niet alleen het startschot van de feestperiode en allerlei bijbehorende kerstacties, 1 december is ook Wereld Aidsdag. iPhoneclub.nl zet een aantal applicaties en mogelijkheden op een rij hoe wij daar zelf in kunnen participeren. Het gaat dan niet louter om informatie inwinnen over het hiv-virus en de ziekte aids die eruit kan ontstaan. Je kan bijvoorbeeld ook een indrukwekkende muziek-app voor de iPhone of iPod touch downloaden voor een goed doel.

Informatie winnen: de Aids Awareness Guide

Wereld Aidsdag Aids Awareness GuideAls je te maken krijgt met het hiv-virus of aids, zal er hoogstwaarschijnlijk niet snel een gebrek zijn aan voorlichting. Voor omstanders of andere betrokkenen is er de Aids Awareness Guide voor de iPhone en iPod touch. De applicatie heeft maar liefst negen categorieën, waaronder een reeks aan tips hoe je de ‘red ribbon maand’ kan spenderen. De red ribbon is het symbool van aids en die komt op allerlei manieren terug binnen de applicatie. Zo is er een gallerij van meer dan 40 afbeeldingen waar het symbool op te vinden is. Die tentoonstelling op zakformaat bevat onder meer Engelstalige teksten als ‘Sta op voor de uitdaging die hiv heet’ en ‘Ik draag deze strik omdat een dierbare strijdt tegen aids’. Je kunt de ribbons delen via Facebook, Twitter of e-mail.

Andere rubrieken in de app zijn onder andere: ‘Wat is aids?’, ‘Wat zijn de symptonen ervan?’, ‘Hoe kun je laten zien dat je voor Red Ribbon staat’, ‘Behandeling’ en allerlei feiten en cijfers. Het is eerlijk gezegd wel wat eigenaardig dat deze applicatie geld kost. De app van ontwikkelaar Joviant wil duidelijk aandacht vragen met dit initiatief, maar laat een grote doelgroep liggen door de app niet gratis aan te bieden. Anderzijds wordt er ook geen woord gerept over een goed doel van de opbrengst van de Aids Awareness Guide. Dat doet overigens niets af aan het feit dat het een makkelijke, handzame informatiebron is over het hiv-virus en de ziekte die daaruit voort kan komen.

Er zijn nog veel meer informatiebronnen over hiv en aids op de iPhone en iPod touch, maar die bieden vaak een overdonderende hoeveelheid informatie of juist niets anders dan een in stukken geknipte Wikipedia-pagina. Een selectie ervan tref je onderaan dit artikel. We hebben deze applicatie uitgelicht omdat je er niet alleen algemene informatie mee kan inzien, maar je ook anderen ‘aids aware’ kan maken.
Downloaden: Aids Awareness Guide (€0,79)

Apple en PRODUCT (RED)

Wereld Aidsdag Smart Cover Product RED iPad 2Apple draagt de Wereld Aidsdag ook een zeer warm hart toe. Dat doet ze door in de Amerikaanse Apple-winkels haar producten in samenwerking met PRODUCT (RED) bewuster naar voren te brengen. Zo dragen de medewerkers vandaag de rode iPod nano om hun nek. Een deel van de opbrengst van die kleur gaat namelijk naar (RED), een globaal fonds dat zich inzet tegen Aids in Afrika. Het bestaat uit verschillende programma’s die gezamenlijk al ongeveer 7,5 miljoen mensen hebben geholpen met medicijnen en voorlichting. Dat helpen is dan ook geen uitgebreide taak. Een aids-slachtoffer helpen kost 30 eurocent per dag. Dat geld gaat naar twee pillen die een aids-patiënt dagelijks moet slikken om in leven te blijven.

Verder hebben de iPad’s in de Apple Stores vandaag een rode Smart Cover. Die is in Nederland ook te verkrijgen en daarvan gaat eveneens een deel van de opbrengst naar (RED). Hoe hoog dat percentage is, meldt Apple helaas niet. Maar het geeft de aanschaf van een rode, leren Smart Cover wel iets extra’s ten opzichte van andere kleuren die hetzelfde kosten. Vergeet je niet dat de Smart Cover alleen geschikt is voor de iPad 2?

Iets dichter bij huis is de (RED)-actie die Apple naar voren brengt in de iTunes Store. Zodra je die opent in Nederland, stuit je op de kerst EP van de Amerikaanse band The Killers. Die geeft elk jaar een korte cd uit waarvan de opbrengst naar (RED) gaat. Dit jaar zocht de formatie de samenwerking met onder meer Elton John, waarmee ze samen een ballade opnamen. Het mini-album telt 6 nummers en kost 5,99 euro. Daarvan gaat 4,79 euro direct naar de globale fondsen van (RED).

Directe links:

Shazam RED downloaden

Wereld Aidsdag Shazam REDShazam is een fantastische iPhone-app die je muziek kan laten luisteren, waarna de applicatie je vertelt wat je hebt gehoord. Die techniek hoeft niks te kosten op de telefoon. Shazam is van zichzelf namelijk helemaal gratis. Maar als je het wil, kun je er ook 1,59 euro aan spenderen. Dat doe je dan voor een goed doel: Shazam (RED) doneert haar opbrengst namelijk aan het hiervoor al genoemde (RED).

Naast een goed gevoel koop je met Shazam (RED) trouwens ook een uitgebreide versie van de populaire applicatie. Je kan meteen iTunes-samples luisteren van net gescande liedjes, je kan de songtekst van een nummer afspelen en komt meer te weten over de tekst van de 25.000 populairste liedjes op Shazam. Je kan een herkend nummer direct afspelen in Spotify en middels je vrienden en Shazam Charts krijg je ook mee wat anderen leuk vinden. Je kan Shazam zelfs gebruiken als je geen bereik hebt. Als je het nummer dan nog eens opstuurt naar de server als je wel bereik hebt, krijg je alsnog resultaat. En resultaat, daar gaat het om met deze app.

Opvallend detail: Shazam (RED) kost het hele jaar door 4,99 euro, maar kost uitgerekend op Wereld Aidsdag 1,59 euro.
Downloaden: Shazam (RED) (vandaag €1,59, anders €4,99)

Wat is er nog meer te doen om Wereld Aidsdag?

Er zijn meer interessante applicaties en websites in het straatje van Wereld Aidsdag. In de lijst hieronder vind je onder andere alternatieven voor de betaalde applicatie Aids Awareness Guide die we hierboven bespraken.

  • De officiële website van (RED) – toont de aanbiedingen van RED naast elkaar. Je vindt er onder ander de iPhone Power Pack-opladers van Mophie en de Beats By Dr. Dre-koptelefoon.
  • HIV And Your Heart for iPhone (gratis) – Een ongekend uitgebreide, Engelstalige applicatie over alle facetten van het hiv-virus. Het heeft vijf verschillende secties met elk een aantal toelichtende video’s. De categorieën zijn: leren over hiv, ontdekken hoe je gezonder kan leven, daar plannen voor maken, je plannen bijhouden en de informatie delen met anderen. Een uitgebreid (video)handboek voor hiv-patiënten.
  • AIDSinfo HIV/ AIDS Glossary (gratis) – Een Engelstalige lijst met termen rondom hiv en aids. Er zijn er meer dan 850 in totaal. Zo kom je alles over het virus en de ziekte te weten, al is het vooral een handig naslagwerk.
  • Stop Aids (gratis) – Deze simpele applicatie met uitleg over aids is feitelijk niet meer dan een opgeknipte Wikipedia-pagina, maar brengt wel statistieken in beeld.
  • Red Ribbon: Your HIV Aids Health Manager (€7,99) – Een applicatie om al je algemene gegevens in te bewaren als je aids hebt. Het biedt ruimte voor overzichten van medicatie, immuniteiten, condities, allergieën, huidige problemen, de geschiedenis van afspraken en behandeling en testresultaten. De gegevens worden veilig online opgeslagen. De ontwikkelaar belooft daarbij absolute privacy.
  • Action for Aids (gratis) – Een van de meest verzorgde apps met voorlichting over aids, is helaas in het bijzonder toegespitst op Singapore. De app laat zien hoe een SOA-test op aids eruit ziet en bevat veel algemene informatie over de ziekte en het hiv-virus, maar de aanvullende cijfers zijn enkel gespiegeld op Singapore.
  • Africare (gratis) – Africare is een goed doel dat zich inzet om het armste werelddeel welvarender te maken en voor te bereiden op een betere toekomst. Hun nadruk ligt vooral op onderwijs en betere huisvesting, maar het besteedt ook aandacht aan weeskinderen die bijvoorbeeld vanwege aids aan hun lot zijn overgelaten. Vanuit de app kun je het goede doel meteen geld storten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2011, 10:59
Categorie Uncategorized
Onderwerp aids

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.