iOS game-update: Tetris, The Bard’s Tale, Nightworld en koopjes

Er is een nieuwe Tetris uit voor de iPhone en iPod touch en uitgever EA heeft er qua besturing een totaal ander spel van gemaakt. Je hoeft maar op een vakje in beeld te drukken en het blok staat al.

GU DO Tetris iPhone HeaderZo, die kwam uit het niets! Er is een geheel nieuwe Tetris uitgekomen voor de iPhone en iPod touch vandaag. En om te zeggen dat uitgever EA het concept heeft bijgeschaafd, is zacht uitgedrukt. Dit gaat héél wat trouwe Tetris-fans op de tenen trappen. Er zijn trouwens nóg meer alternatieven voor het bombastische Infinity Blade 2 dat we vanochtend al bespraken. Ook in deze iOS game-update pronken de RPG The Bard’s Tale en het gratis actiespel The Nightworld.

Tetris: vernaggeld, vernieuwd, verbazingwekkend

GU DO Tetris iPhone iPod touchVloeken in de kerk. Dat doet gamesuitgever EA met de nieuwe Tetris die ze vandaag heeft uitgebracht voor de iPhone en iPod touch. Tegelijk met het spoorloos verdwijnen van de vorige Tetris van EA, is er een nieuw deel uitgebracht dat in haar doen en laten het volledige originele idee van het 26 jaar oude puzzelspel omver schopt. De essentie van Tetris is: opbouwen en zorgen dat je het kan afbreken. Als het opbouwen verkeerd gaat, wordt het afbreken lastig. Je moet complete rijen maken om ze af te breken. Een gat in de rij verpest dat idee al en als je die moet opvullen, heb je Tetris op zijn best: in alle hectiek de vallende blokken zo goed mogelijk stapelen om het gat te dichten of in ieder geval het gat weer benaderbaar te maken. Dát spannende gedeelte heeft EA nu bijna volledig uit Tetris gesloopt. Het is met de nieuwe One Touch-besturing namelijk bijna onmogelijk grote gaten te maken. Zodra een blok valt, krijg je direct voorgeselecteerde vakken op het scherm waar je het kan plaatsen. Je hoeft er maar op te drukken en het blok staat er – zelfs in de gevallen waar je vroeger doldwaze capriolen voor moest uithalen en die een geweldig gevoel gaven als het lukte. Met een tik elders op het scherm, komen er vakken op andere plaatsen in het veld en zo kan je razendsnel de blokken stapelen. De functie waarmee je tenslotte een blok tijdelijk kan vasthouden om later weer in te zetten, maakt het bijna te makkelijk. Maar… ook in deze nieuwe variant van Tetris gaat de tijd sneller en sneller. Als je niet op tijd een vak selecteert, dropt het blok recht naar onder en is de schade ongekend. Na een tijdje vloeken en tieren op het nieuwe spelconcept, gaat er bij ons opeens een knopje om. Het is niet meer het Tetris van vroeger, maar het werkt als een raket. Qua besturing is het bovendien een stuk controleerbaarder dan de oude touch-variant die behouden is gebleven in de Marathon-modus. Ook qua uitstraling en aanpak is Tetris verder dik in orde. Als je een Origin-account hebt, kun je de highscores van vrienden verslaan voor bonussen. Daar krijg je T-Coins voor die je naar een hoge rank helpen en waarmee je nieuwe uitdagingen in de Galaxy-modus vrijspeelt. Daarin moet je ter plekke kiezen waar een blok komt te staan en gaat het level snel naar beneden. Ook kan je power-ups inzetten om je doel te halen. Het heeft nauwelijks nog iets met Tetris te maken, maar dankzij de One Touch-besturing voelt het snel en krachtig. Het is een rare tegenstelling. EA heeft Tetris finaal om zeep geholpen maar tegelijkertijd wel een van de strakste highscore-spellen op de iPhone en iPod touch uitgebracht. We zeggen het als nostalgisten oprecht met frisse tegenzin: deze Tetris is steengoed.
Downloaden: Tetris World (€0,79)

RPG met een knipoog: The Bard’s Tale

GU DO The Bard's Tale iPhone iPod touchProost! Een behoorlijk accurate binnenkomer voor The Bard’s Tale, een vreemde eet in de bijt onder de RPG-avonturenspellen. De hoofdpersoon is geen koene strijder maar een loser. Een alcoholist die liever flauwe one-liners aan elkaar rijgt dan dat hij afrekent met het duistere kwaad. Maar ja, dat wordt gaandeweg het verhaal natuurlijk wel zijn missie. In 2004 baarde The Bard’s Tale opzien voor de pc en Xbox omdat het spel zijn genregenoten op de hak nam met in-crowd grappen en het herhalen van elk mogelijk cliché. Inmiddels zijn er wel meer games die op hetzelfde idee draaien en is het bijzondere er een beetje van af. De flauwe humor zit er nog wel in, terwijl je vecht met bijl en zwaard tegen schepsels als spinnen en dwergen. Maar liefst 1,34 GB groot is het spel, maar het is dan ook erg goed afgewerkt voor een iPhone-game. Het bevat veel dialoog, fraaie lichteffecten, verschillende personages die zich bij je voegen, 150 items en 50 soorten vijanden. In totaal is het goed voor 20 tot 30 uur speelplezier, schatten de makers in. Alsof je aan Infinity Blade 2 voorlopig niet genoeg hebt.
Downloaden: The Bard’s Tale (€4,99)

Trailer van de Dag: The Nightworld

GU DO The Nightworld iPhone iPod touchOp microscopisch niveau is het een merkwaardige tijd in actiespellenland op de iPhone en iPod touch. Na het dinsdag besproken Extraction: Project Outbreak is nu ook het gloednieuwe The Nightworld een actiespel dat je van bovenaf bekijkt, maar dat je niét bestuurt met twee virtuele sticks op het scherm. In The Nightworld sluip je langs vijanden of leg je ze om door op ze te tikken (schieten) of door op ze te swipen (geruisloos doden). Ondertussen is het jouw taak niet gezien te worden en dat doe je door in het donker te blijven. Het doel van elk level is vervolgens erg simpel: overleven. Dan maakt het echt niet zoveel meer uit hoe je de tegenstanders uitschakelt. In het begin lijkt het alsof Nightworld heel beperkend werkt, omdat je het beste onopvallend kan blijven. Maar na een paar levels blijkt juist het tegendeel waar. In tegenstelling tot bijna alle andere spellen in het genre, heb je er door de sluipmogelijkheid ineens meerdere opties om tegenstanders uit te schakelen. Het is niet altijd makkelijk om je omgeving en vijanden te zien in The Nightworld. Des te hoger is de spanning en daar schuilt de kracht van dit spel. Spanning is niet een gevoel dat veel iPhone-games overbrengen. Trouwens: NU toeslaan. Op de lanceringsdag vandaag download je The Nightworld gratis. Morgen kost het ongezien 5 euro!
Downloaden: The Nightworld (gratis ter introductie)

De koopjeshoek

Elke werkdag kiest iPhoneclub.nl in de iOS game-update de beste en leukste tijdelijke aanbiedingen uit op het gebied van games voor de iPhone en iPod touch. Vandaag zijn dat:

Let op: de genoemde aanbiedingen hebben een beperkte geldigheidsduur. Controleer dus goed of de game/app nog steeds gratis en/of voor de aanbiedingsprijs wordt aangeboden. Zie voor meer uitleg dit artikel: De nieuwsbrief van iPhoneclub en gemiste koopjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2011, 19:21
Categorie Games
Onderwerpen iculture speelt, kopen, tetris

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.