VSCO Cam: strakke foto-app met vale kleurenfilters

De iPhone-app VSCO Cam is opnieuw uitgebracht en onderging een complete metamorfose. De kleurenfilters zijn af en toe lekker vaal.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

VSCO Cam vernieuwd iPhone“The Standard of Mobile Photography” is de weinig bescheiden openingszin van VSCO Cam in de App Store. Het is de opvolger van de gelijknamige kleurenfilter-app die we halverwege vorig jaar bespraken, en is afkomstig de in San Francisco gevestigde lenzen en kleuren-specialist Visual Supply Co. De nieuwe applicatie ziet er nog strakker uit, heeft onafhankelijke bediening van de scherpte en belichting op een foto en kleurenfilters die gespecialiseerd zijn in vaalheid.

Vale filters

Waarom je een foto valer zou willen maken dan het origineel? Werp een blik op Tumblr, Pinterest of We Heart It en je weet het: vale foto’s zijn ontzettend hip. Vervagende kleuren geven foto’s wat luchtigs, iets fris en misschien wel iets onschuldigs. Daarmee is overigens niet gezegd dat álle kleurenfilters in VSCO Cam foto’s valer maken. Aangeduid met lettercijfercombinaties, zijn er ook filters voorhanden die daarbuiten een foto een andere sfeer kunnen geven. Net als Analog Camera en Camera Noir recentelijk heeft VSCO Cam bijvoorbeeld sterke zwart-witfilters. Standaard krijg je twee handen vol filters in de app, maar in de winkel die je bereikt met een veegbeweging naar het hoofdmenu links, kan je er allerlei filterpakketten bij kopen voor €0,89 per stuk. Als je ze allemaal wilt, betaal je €5,49.

VSCO Cam foto maken VSCO Cam kleurenfilter instellen

Tekstloos

De interface van VSCO Cam is op het hoofdmenu na tekstloos. Maar het aardige is dat je dat hoofdmenu helemaal niet nodig hebt. Het geeft je toegang tot extra functies als de winkel, inloggen met een account en een prachtige Discover-sectie waarin je ziet wat professionele fotografen met de filters van de app kunnen. Maar de basisfuncties (ook zonder in-app aankopen) bereik je allemaal zonder hoofdmenu. Je schiet een foto of vist een uit je album, dan importeer je hem in het foto-overzicht van de app en daar kan je met in de strakke, vierkante interface van de app, een foto selecteren om te delen of op te slaan, of hem bewerken.

Bewerkingsopties

Open de bewerkingsmodule en je krijgt de kleurenfilters die je gratis hebt en hebt gekocht naast elkaar te zien. Het standaardarsenaal is al goed. B1 en B5 zijn sterke zwart-wit filters, andere filters maken wat geler of roder, de M-filters maken subtiel zachter en T1 en X1 zijn een de typische vale kleurenfilters in kleur en zwart-wit die zo hip zijn op blogs. Op het moment dat je een filter hebt geselecteerd, verschijnt een slider op het knopje en kan je de intensiteit van het filter terugschroeven. Met een pijltje helemaal onderin, krijg je toegang tot ongedaan maken, de vorige stap terughalen en andere foto-instellingen. Daar verander je opnieuw weer woordloos de helderheid, warmte, contrast, oriëntatie en de uitsnede van een foto. Met het vinkje onderin rond je een foto af.

VSCO Cam bewerkte brug VSCO Cam kleurenfilterfoto's

Grofkorrelig

Je kan foto’s direct delen naar Twitter, Facebook, Instagram en via e-mail. De scherpte van een foto die we delen op Twitter via de app, valt tegen – en hetzelfde geldt voor een bewerkte foto die we onszelf mailen in de hoogste kwaliteit. Met de maximumresolutie van 3264 bij 2448 pixels is niks mis, maar het lijkt er op dat VSCO Cam foto’s wat grofkorreliger maakt. Daarnaast moet je ook even je weg vinden in de tekstloze bediening en werkt de app gewoon net niet zo slagvaardig als onlangs uitgebrachte concurrenten. Je moet toch even zoeken waar de bewerkingsknop ook alweer zat, en dan hebben we het nog niet over de optie foto’s te ‘flaggen’ in je foto-overzicht. Wat doet dat? Het nieuwe VSCO Cam is een iPhone-app met mooie kleurenfilters, maar ‘de standaard van mobiele fotografie’? Nee.

Downloaden: VSCO Cam (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2013, 14:08
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen kleurenfilters, vsco

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.