VPRO Radio Gemist: applicatie met uren radiomateriaal

De iPhone-applicatie VPRO Radio Gemist is vanaf vandaag te downloaden in de App Store. Via de gratis applicatie kun je fragmenten, programma's en podcasts van de VPRO beluisteren.
Elger van der Wel - · Laatst bijgewerkt:

VPRO Radio GemistDe iPhone-applicatie VPRO Radio Gemist is vanaf vandaag te downloaden in de App Store. Twee weken geleden mochten we de applicatie al aankondigen en nu is hij dus gratis te installeren.

Via de applicatie zijn uren (of eigenlijk moet ik zeggen dagen) aan radiomateriaal van de omroep te vinden. Het gaat hierbij niet alleen om (fragmenten uit) radioprogramma’s van bijvoorbeeld Radio 1, 3FM en Radio 5, maar ook om podcasts die de VPRO speciaal voor internet maakt en bijzonder archiefmateriaal. In de applicatie wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwe fragmenten, specials en programma’s, waardoor het materiaal makkelijk te vinden is.

Via ‘Specials’ zijn bijvoorbeeld oude marathoninterviews te vinden. Zo is er onder meer een drie uur durend interview met de overleden politicus Hans van Mierlo uit 1989 te beluisteren. Onder ‘Radio’ is werkelijk van alles te vinden: van een radioversie van het televisieprogramma Boeken tot het 3FM-programma Whitenoise, met elektronische muziek. En van een gesprek over Peter R. de Vries uit Villa VPRO tot een interview met Metallica door muziekplatform 3VOOR12.

Ik heb het even uitgeprobeerd en de applicatie werkt via 3G en Wi-Fi zonder problemen en biedt een prima geluidskwaliteit. Tevens is er de mogelijkheid om fragmenten binnen de applicatie te downloaden, zodat je ze ook op plekken zonder verbinding kunt beluisteren. Dit is vooral handig in het buitenland of voor iPod touch-gebruikers. Je kunt door de applicatie heen blijven navigeren terwijl je ergens naar luistert.

Een nadeel is dat je tijdens het luisteren van een fragment alleen terug of vooruit kunt spoelen in het deel dat al binnen gehaald is. Als je via 3G een stukje achterin een programma wilt beluisteren, zul je dus lang moeten wachten.

Tot slot kun je via de applicatie, net als in de radio-applicaties van de verschillende publieke radiozenders, delen wat je aan het luisteren bent via verschillende sociale netwerken. Onder andere Twitter en Facebook worden ondersteund.

VPRO Radio Gemist is de derde iPhone-applicatie van de VPRO. Via 3VOOR12 Central is het gelijknamige internetstation met alternatieve muziek te beluisteren. 3VOOR12 Luisterpaal biedt de mogelijkheid om nieuwe albums te beluisteren.

Downloaden: VPRO Radio Gemist (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2010, 20:50
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws, Uncategorized
Onderwerpen radio, uitzending gemist, vpro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.