VLC voor iOS terug in App Store na twee jaar afwezigheid

VLC voor iOS komt terug op iPhone en iPad. In de loop van donderdag is VLC weer beschikbaar, na een afwezigheid van twee jaar wegens auteursrechtproblemen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

vlc videoVLC voor iOS is vanaf vandaag weer terug in de App Store. De populaire app werd in januari 2011 uit de App Store gehaald, nadat een van de oorspronkelijke ontwikkelaars een klacht bij Apple had ingediend. Er werd originele code van de desktopvariant gebruikt en dat mocht niet vanwege de GNU General Public License (GPL).


De app lijkt op de eerdere versie, aldus de eerste testers. Op het hoofdscherm krijg je alle beschikbare mediabestanden te zien, die je snel kunt herkennen aan de hand van miniaturen. Je tapt erop om het afspelen te starten. Dat de VLC-app nu wel opnieuw uitgebracht kan worden via de App Store, heeft ermee te maken dat de code compleet is herschreven met nieuwe audio- en video-outputmodules. Er zitten ook nieuwe opties in voor het uploaden en downloaden, bijvoorbeeld ‘WiFi Upload’. Dit houdt in dat je films kunt uploaden via een desktopbrowser die op hetzelfde lokale Wi-Fi-netwerk is aangemeld als het iOS-apparaat. De app kan ook via het netwerk streamen, films binnenhalen via Dropbox of via iTunes-bestandsbeheer. Wil je niet dat anderen kunnen zien wat je kijkt, dan zit er een pincode-optie in de app, bereikbaar via de instellingen.

vlc ipadBij het afspelen van video’s heb je de mogelijkheid om de afspeelsnelheid aan te passen, te spelen met realtime videofilters (voor helderheid, contrast, verzadiging en dergelijke) en ondertitels te tonen. Je kunt audio op de achtergrond laten doorspelen als je even een andere app wilt gebruiken. Ook bijzonder is dat VLC voor iOS volledig open source is. De code van de app zal worden uitgebracht onder de twee licenties Mozilla Public License Version 2 en GNU General Public License Version 2 en hoger. Dit moet volgens de programmeurs voorkomen dat er weer discussies over auteursrechten op code ontstaan.

Downloaden: VLC for iOS (gratis, universeel, iOS 5.1+)

7.45 uur: de app wordt momenteel nog in de App Store uitgerold. Daarom kan het zijn dat je een foutmelding krijgt dat VLC niet beschikbaar is. Probeer het later nogmaals. We hebben een nieuw artikel gepubliceerd waar je je ervaringen kwijt kunt: Mediaspeler VLC voor iOS nu te downloaden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.