VertragingsApp: iPhone-app vol korte verhalen

Even tussendoor een verhaal lezen op de iPhone kan met de nieuwe VertragingsApp gemaakt door The Saints. Er staan 18 verhalen in van oa Rosenboom, Haasse en Grunberg en elk seizoen verschijnt een nieuwe app.

VertragingsApp-voor-iPhone-en-iPadDe uitgeverijen Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Querido en Q zien wellicht liever dat je tijdens het reizen in de trein een boek pakt dan dat je naar de iPhone grijpt. Dus kwamen ze met de VertragingsApp. Een nieuwe applicatie voor de iPhone en iPad die niet bedoeld is voor Γ­n de trein, maar waarmee je tijdens het wachten op een vertraagde trein verhalen van 5 tot 60 minuten kan lezen. De verhalen komen onder andere van het pennetje van Arnon Grunberg, Hella S. Haasse, Franz Kafka, Doeschka Meijsing, Thomas Rosenboom en Toon Tellegen.

Het idee achter de VertragingsApp-applicatie komt van Frederike Doppenberg die verbonden is aan Singel 262 uitgevers. Je geeft op een klok aan hoeveel minuten je hebt tot de trein arriveert. Het is wel handig het geluid even van de iPad af te zetten, want de app maakt bij het openen een hels stationskabaal. De verhalen zijn ingedeeld in intervallen van vijf minuten. Je hebt de gradaties 0-5 minuten (vier verhalen), 5-10 minuten (vier verhalen), 10-15 minuten (vier verhalen), 15-20 minuten (twee verhalen), 20-25 minuten (De man met vier o’s van Hans Dagelet), 25-30 minuten (Alle verhalen van Edgar Allan Poe) en daarboven wordt het karig en zijn er nog twee verhalen te lezen, waaronder een vertaling van Willem van Toorn en Hoog aan de wind van Thomas Rosenboom. Er zijn in totaal dus 18 verhalen.

Het is jammer dat de applicatie de liggende stand van de iPhone niet ondersteunt. Ook als je het lettertype op zijn kleinst zet, bestaat een regel vaak slechts uit vijf woorden en dat leest niet erg makkelijk. Het fijne effect van een (virtuele) bladzijde omslaan mist helaas ook: je scrollt de teksten gewoon recht naar onder.

Het is de bedoeling dat er elk seizoen een nieuwe VertragingsApp verschijnt met nieuwe verhalen. Voor de boekenwormen is het dus maar te hopen dat NS haar op-tijd-kom quota dit jaar niet haalt.

Downloaden: VertragingsApp (introductieprijs €0,79, daarna €2,99)

Met dank aan Ilse van der Zee voor de tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2011, 20:00
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, trein, vertragingsapp, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.