VertragingsApp: even lezen terwijl je op de trein wacht

De VertragingsApp voor de iPad is erop gericht om de lezer korte verhaaltjes voor te schotelen terwijl die wacht op de trein. Er zijn 18 verhalen beschikbaar en elk seizoen moet er een nieuwe VertragingsApp verschijnen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

VertragingsApp-voor-iPhone-en-iPadReizen met de trein en lezen gaan goed samen, vinden de Nederlandse Spoorwegen al jaren in diverse reclame-uitingen. De uitgeverijen Athenaeum, Nijgh & Van Ditmar, Querido en Q zijn het daar van harte mee eens. Maar dan niet ín de trein, maar terwijl je erop wacht. Zij gaven recent de VertragingsApp uit waarop je korte verhalen van 5 tot en met 60 minuten kan lezen op de iPad en iPhone. De verhalen komen onder andere van het pennetje van Arnon Grunberg, Hella S. Haasse, Franz Kafka, Doeschka Meijsing, Thomas Rosenboom en Toon Tellegen.

Het idee achter de VertragingsApp-applicatie komt van Frederike Doppenberg die verbonden is aan Singel 262 uitgevers. Je geeft op een klok aan hoeveel minuten je hebt tot de trein arriveert. Het is wel handig het geluid even van de iPad af te zetten, want de app maakt bij het openen een hels stationskabaal. De verhalen zijn ingedeeld in intervallen van vijf minuten. Je hebt de gradaties 0-5 minuten (vier verhalen), 5-10 minuten (vier verhalen), 10-15 minuten (vier verhalen), 15-20 minuten (twee verhalen), 20-25 minuten (De man met vier o’s van Hans Dagelet), 25-30 minuten (Alle verhalen van Edgar Allan Poe) en daarboven wordt het karig en zijn er nog twee verhalen te lezen, waaronder een vertaling van Willem van Toorn en Hoog aan de wind van Thomas Rosenboom. Er zijn in totaal dus 18 verhalen.

VertragingsApp is een universele app en geoptimaliseerd voor de iPad en iPhone, maar helaas lezen de verhalen niet erg lekker op de iPad. De kolombreedte is aan de forse krant en mist de ademruimte aan de zijkant van bijvoorbeeld Apple’s eigen iBooks. Je kan die ook niet aanpassen, in tegenstelling tot de lettergrootte. Ook werkt de app niet in de liggende stand van de iPad.

Het is de bedoeling dat er elk seizoen een nieuwe VertragingsApp verschijnt met nieuwe verhalen. Voor de boekenwormen is het dus maar te hopen dat NS haar op-tijd-kom quota dit jaar niet haalt.

Downloaden: VertragingsApp (introductieprijs €0,79, daarna €2,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2011, 15:44
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, lezen, ns, spoorwegen, vertragingsapp, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.