VARAgids: VARA’s televisiegids op iPad verschenen

Columns, interviews en achtergrondartikelen. Dat zijn de unieke 'verkoopargumenten' voor de gloednieuwe VARAgids-app voor de iPad, waarmee de applicatie zich afzet tegen de vele iPad-televisiegidsen die er al zijn.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

VARAgids iPad indexDe Nederlandse Publieke Omroep Vara heeft haar televisiegids voor de iPad uitgebracht. De applicatie gaat qua aanbod van content een stukje verder dan de vele televisiegidsen die er al zijn op de tablet van Apple, al ontbreken de dagelijkse programmaoverzichten op televisie uiteraard niet. De app wil gebruikers voor zich winnen met toegang tot de weekeditie van de VARAgids, wat concreet inhoudt dat je interviews, allerlei lijstjes en achtergrondinformatie in de app kan verwachten. Ook de vaste columnisten zijn van de partij in de app. Om de uitgave van de app kracht bij te zetten, kunnen de eerste 10.000 gebruikers rekenen op een gratis stream van de film Intouchables in Ximon, een onlangs uitgebrachte Nederlandse videostreaming-app.

VARAgids programmagidsPaul Witteman, Youp van ‘t Hek, Mart Smeets, Giel Beelen, Claudia de Breij, Dieuwke Wynia en Paul Onkenhout zijn de columnisten in de VARAgids en dat schreeuwt de App Store-omschrijving van de daken. Toch is het niet de magazine-kant van het verhaal waarmee je wordt onthaald in de app. Je komt de app binnen in een fotorijk overzicht van programma’s die volgens de redactie vandaag de moeite van het kijken waard zijn. Met tabbladen kan je een zelfde overzicht van morgen en overmorgen oproepen, geflankeerd door een balk waarin (op Twitter) veel besproken programma’s staan en de meest bekeken programma’s worden gemeld.

De VARAgids zelf kom je tegen in de bibliotheek in de app en kan alleen in de liggende houding van de iPad worden gelezen. Het eerste nummer is alvast gratis te downloaden in de app en bestrijkt grotendeels het thema Limburg. Het is eenvoudig om te zien dat het magazine speciaal voor de iPad is ontworpen. De pagina’s zijn opgemaakt in tekstkolommen die precies passen en je bijna nergens door laten scrollen. In de VARAgids veeg je doodgewoon naar de volgende pagina om verder te lezen. Bij een artikel dat meerdere pagina’s beslaat, zie je rechts bovenin aan bolletjes hoe ver je bent in het verhaal.

VARAgids pagina van de gids zelfMet een enkele tik in de gids zie je een balk om snel door het blad te scrollen. Een knop links bovenin zet alle onderwerpen in het nummer op een rij, een knop rechtsboven verkleint de huidige pagina en zet hem in een strook van pagina’s, waardoor je snel op een andere pagina terecht komt. Helemaal onderin vind je alsnog de navigatiebalk waarmee je naar de kijktips kan gaan en de tv-gids.

Qua gids laat de VARA-aanbieding zich goed vergelijken met bestaande alternatieven als Veronica Magazine en TVGiDS.tv. Je ziet de zenders onder elkaar opgesteld en kan horizontaal scrollen om hun programmering op een specifieke tijd te zien. Middels balken zie je wanneer programma’s beginnen, al moet je op de programmainformatie drukken om de exacte tijd te zien, omdat die soms wat lastig te zien is in de balk. Daarbij gaat het scrollen niet echt vloeiend. Je kan de programmagids sorteren op primetime, kijktips, actueel, entertainment, film, sport en cultuur en geschiedenis – opties die de concurrentie ook biedt.

De applicatie zal gratis te downloaden blijven, maar het gebruiken van de app is slechts tot en met 10 november gratis voor iedereen. Dat betekent dat je tot die tijd elke week gratis de gids kan downloaden. Na die periode kan de app alleen gebruikt worden door abonnees van de papieren variant. Je kan dan ook geen los abonnement op de VARAgids voor de iPad nemen.

De eerste 10.000 gebruikers kunnen de geroemde Franse film Intouchables bekijken op de iPad door in de Buzz-balk rechts bij de kijktips de juiste knop te drukken en een mailadres achter te laten. Je krijgt dan een code toegestuurd die je in de eveneens kersverse iPad-app Ximon kan inlijven.

Downloaden: VARAgids (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2012, 18:06
Categorieën Amusement, Nederlandse apps
Onderwerpen applijst, gids, televisie, tv-gids, vara

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.