KeurmerkenWijzer: iPhone-app laat zien wat een keurmerk betekent

De KeurmerkenWijzer-app voor de iPhone en iPod touch beoordeelt hoe goed keurmerken scoren op het gebied van milieu, diervriendelijkheid, sociaal en controle. Helaas worden de scores niet altijd goed uitgelicht.

KeurmerkenWijzer iPhone iPod touchWist je dat er veertien verschillende keurmerken zijn die in Nederland op alleen al eieren worden geplakt? Eten, drinken, kleding, cosmetica, hout: je kan het zo gek niet bedenken of er worden labels op geplakt die aantonen hoe milieu- en diervriendelijk producten zijn. De KeurmerkenWijzer van de wetenschappelijke toetsingscommissie Milieu Centraal laat zien welke waarheid er achter de embleempjes schuil gaat. Zo worden er bijvoorbeeld geen eisen aan milieu en dierenwelzijn gesteld bij het IKB-keurmerk dat je op eieren treft.

De KeurmerkenWijzer beoordeelt keurmerken op de gebieden voeding, kleding, cosmetica en verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen, apparaten en lampen, hout, papier, klussen en verbouwen, bloemen en potgrond, verpakkingssymbolen en overige. In de eerste categorie stikt het bovendien van de subcategorieën, zoals eieren, vlees, vis, zuivel, groenten en streekproducten. In het tabblad Keurmerken kan je je ontdoen van de categorisatie en zie je alle keurmerken alfabetisch onder elkaar gepositioneerd.

KeurmerkenWijzer beoordeling Max HavelaarElk keurmerk wordt op vier punten beoordeeld: milieu, dierenwelzijn, sociaal en apart daarvan controle. De laatste gaat over de mate waarin de richtlijnen en beloftes gecontroleerd worden, en is misschien wel de meest prominente beoordeling van de vier. In ieder geval is dat het als je weet waar de score van 1 tot 5 bolletjes bij de andere beoordelingen voor staan. Dat wordt helaas niet altijd uitgelegd. Het verschilt per beschrijving van een keurmerk of je weet wat de verkregen bolletjes op milieu en dierenwelzijn representeren. Je kan wel doordrukken naar de algemene betekenis van de bolletjes, maar daar wordt de betekenis van een score ook niet toegelicht.

In de huidige staat van de KeurmerkenWijzer kan aldus je gissen dat de vijf sterren diervriendelijkheid bij het EKO Eieren-keurmerk komt door de verplicht opgelegde nachtrust van de kippen, maar het is door de korte beschrijving vaak gissen. Een checklist van voorwaarden zou het inzicht in keurmerken zeker kracht bij zetten.

Downloaden: KeurmerkenWijzer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2012, 10:30
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps
Onderwerp vergelijking

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.