Uitzending Gemist iPhone (exclusieve preview + video)

iPhoneclub kreeg een exclusieve review van Uitzending Gemist, een nieuwe applicatie voor de iPhone waarmee je televisieprogramma's van de publieke omroepen in volledige lengte kunt bekijken op je iPhone.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

uitzending gemistHet is bijna zover: Uitzending Gemist komt op de iPhone. Na TROS Gemist komt er een iPhone-applicatie beschikbaar waarmee je tv-programma’s van alle publieke omroepen kunt terugkijken. Voor Symbian, Windows Mobile en bepaalde Java-toestellen was zo’n applicatie er al. Bijzonder aan de iPhone-versie is dat je zowel via Wi-Fi als via 3G de video’s kunt afspelen. De beeldkwaliteit is daarbij afhankelijk van de snelheid van je verbinding, om haperende video’s te voorkomen.

Inhoud van Uitzending Gemist

Uitzending Gemist is gemaakt door Rebel Technologies BV in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De applicatie zit nog in het goedkeuringproject bij Apple en bevat alle uitzendingen die op de website Uitzending Gemist beschikbaar worden gesteld. Vrijwel gelijk na de uitzending komen de video’s online te staan. In principe is alle content van Uitzending Gemist beschikbaar, maar het archief gaat minder ver terug in de tijd: slechts 8 dagen. Dit is gedaan omdat de ervaring van de makers is dat mensen vaak niet verder terugkijken dan een week. Het voordeel is daarbij ook, dat de applicatie op deze manier lichter blijft: je hoeft minder data in te laden bij zoekopdrachten. De andere mobiele platformen waarop Uitzending Gemist is uitgebracht hebben ook een archief van 8 dagen.

Onderin het scherm zijn vier knoppen te zien:

  • Nieuw: De laatst toegevoegde tv-programma’s. Op dit moment (15:00 uur) is het NOS Journaal van 13:00 uur de meest recent toegevoegde uitzending.
  • Populair: De best bekeken programma’s. Deze lijst is niet exact gelijk aan de populariteitslijst op de website van Uitzending Gemist, maar in grote lijnen komt het wel overeen.
  • Titel: Zoeken op beginletter van het tv-programma. Hier is ook een zoekfunctie aanwezig, die alleen in de titel zoekt.
  • Meer: Een reeks andere functies, zoals een About-scherm, instellingenscherm en een lijstje met andere interessante applicaties zoals NOS Teletekst en de Teleac-taalcursussen voor de iPhone.

Achter het tabblad Meer bevindt zich ook een tweede zoekfunctie die alle metadata van de programma’s doorzoekt en daardoor wat meer tijd nodig heeft om resultaten te tonen. Het aanbod in Uitzending Gemist zou hetzelfde moeten zijn als wat je op de website aantreft, maar hou er wel rekening mee dat je tv-programma’s die langer dan 8 dagen gelezen zijn uitgezonden, niet zult terugvinden in de mobiele applicatie.

Bij elke applicatie zie je de titel, oorspronkelijke uitzenddatum, duur van de uitzending en een omschrijving van de inhoud. Er zijn geen verdere interactiemogelijkheden; je kunt bijvoorbeeld niet een uitzending opslaan (zoals bij TROS Gemist wel mogelijk is) of een e-mail sturen om een uitzending aan te bevelen bij vrienden of erover te twitteren. Maar misschien is dat wat teveel gevraagd voor zo’n eerste versie. Niemand weet wanneer de applicatie door Apple wordt goedgekeurd. Wil je al vroegtijdig kijken of het werkt, dan kun je je aanmelden voor de betatest (zie onderaan dit artikel).

Beeldkwaliteit

Bij Wi-Fi is de bitrate 500 kbps en dat levert scherpe beelden op, die zonder haperen afspelen. Je kunt vrij snel binnen een uitzending vooruit- of achteruitspringen door het scrollbalkje te verplaatsen. Alle uitzendingen beginnen binnen een paar seconden af te spelen in goede kwaliteit. Schakel je over naar 3G, dan zul je merken dat de beeldkwaliteit een stuk lager ligt: het beeld is blokkerig bij snelle actie en als je vooruit springt in een programma duurt het even voordat de actuele beelden zijn opgehaald. Wanneer je voor de eerste keer via 3G probeert te kijken krijg je een waarschuwing over het datagebruik. Mensen met een T-Mobile-abonnement hoeven zich daar niet druk over te maken; bij andere operators moet je oppassen dat je niet in problemen raakt met je FUP of datalimiet.

Ik heb ook nog even geprobeerd of het mogelijk is via GPRS naar de tv-programma’s te kijken, maar dat is geen aanrader: start je het NOS Journaal op, dan duurt het zeker een minuut of drie voordat de video begint af te spelen. Na deze lange wachttijd krijg je de uitzending gewoon te zien in de lage kwaliteit. Echt schokkerig zijn de beelden niet, maar de resolutie is te laag om lekker te kunnen kijken. Voor een korte journaaluitzending is dat nog wel vol te houden, maar ben je van plan om een tv-programma van een halfuur of langer te kijken, dan is het slim om een Wi-Fi-netwerk te zoeken. De beperking in beeldkwaliteit is gekozen omdat de ontwikkelaars bij de TROS-applicatie hadden gemerkt dat een stream van 500 kbps niet werd toegelaten door Apple. Eigenlijk heeft Apple geen expliciete beperking opgelegd, maar de kans was simpelweg groter om met zo’n beperkte stream van 200 kbps sneller te worden toegelaten. Er was keuze tussen een applicatie met alleen Wi-Fi of een combinatie van Wi-Fi met een beperkte 3G-stream; de keuze viel daarbij op de combinatie van Wi-Fi en 3G.

Mogelijkheden en beperkingen

Zou het niet leuk zijn om op vakantie naar de Nederlandse tv-programma’s te kijken? Helaas, dat blijkt niet mogelijk: de applicatie laat alleen Nederlandse IP-adressen toe.

Je kunt dus niet in het buitenland kijken.

Dit is beleid vanuit de NPO en heeft met rechten te maken. Een andere beperking is dat de applicatie alleen beschikbaar zal zijn in de Nederlandse App Store. Dat is jammer voor Belgen, die graag Nederlandse tv-programma’s kijken.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat je niet gemakkelijk op genre of op omroep kunt selecteren. Stel bijvoorbeeld, dat je alleen geïnteresseerd bent in nieuwsprogramma’s, dan zou het handig zijn om ze allemaal op een rijtje te zien. Helemaal mooi zou het zijn, als je ook nog bepaalde programma’s kunt uitschakelen. Wie niet van kinderprogramma’s of EO-programma’s houdt, kan ze dan makkelijker filteren. Maar goed, het gaat uiteindelijk om de hoofdfunctionaliteit: het afspelen van tv-programma’s en dat lukte probleemloos met deze applicatie.

Conclusie

Voor een eerste versie werkt Uitzending Gemist op de iPhone al erg goed. Het afspelen van tv-programma’s gebeurt zonder haperen, de audio is goed en je kunt snel door programma’s scrollen. Wel is het aan te raden om via Wi-Fi te kijken, omdat je via 3G tegen een heel wat mindere beeldkwaliteit zit aan te kijken. Het journaal kijken via 3G is nog goed te doen, maar voor langere programma’s is Wi-Fi eigenlijk wel een vereiste om van de programma’s te genieten. Zelfs op GPRS blijken de programma’s nog goed af te spelen, al moet je wel rekening houden met een iets langere buffertijd.

Info: Uitzending Gemist

Update 18:00 uur: alle 20 testaccounts zijn weggegeven, aanmelden kan niet meer.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

92 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.