Twittelator Neue: ‘de meest innovatieve Twitter-app’ voor de iPhone?

Twittelator Neue is een gloednieuw Twitter-programma voor de iPhone en iPod touch. Het ziet er modern en verzorgd uit en laadt foto's en links in tweets van zichzelf al.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Twittelator Neue iPhone iPod touch iOS 5Welkom Bij Twittelator. De meest innovatieve Twitter-app die in je broekzak past. Ooit..’ Met die wervende aankondiging verwelkomt Twittelator Neue nieuwe gebruikers. In de App Store-omschrijving is bovendien te lezen dat deze kersverse toepassing speciaal gericht is op iOS 5. De applicatie zet in op een fraai uiterlijk, integratie van foto’s en links en ondersteunt bovendien meerdere timelines en accounts.

Het predikaat iOS 5 maakt Twittelator Neue voorlopig nog niet waar. De applicatie maakt bijvoorbeeld geen gebruik van het single sign-on systeem en vraagt je nog gewoon om je accountgegevens in te voeren in de applicatie. Ook iCloud wordt vooralsnog niet ondersteund. Er zijn niet gek veel mogelijkheden mee te verzinnen voor Twitter weliswaar, maar Osfoora slaat bijvoorbeeld al drafts en accountgegevens op in iCloud. Daar houdt Neue zich van afzijdig.

Wel komt de applicatie uiterst modern over. Het uiterlijk van de app komt eerder overeen met de notificatiebalk van iOS 5 dan andere iPhone-programma’s waarmee je kan tweeten. Het zwart van de balken en het zwevende menu onderin steekt prachtig af bij het grijs-wit waarop de tweets staan. Het lettertype is veel ronder dan je van iPhone-apps gewend bent. De pull-to-refresh actie laat geen simpel pijltje zien, maar is een soort accordeon die uit wordt getrokken. En als je een reactie geeft op een tweet, valt er een papiertje op het scherm en zie je de oorspronkelijke tweet nog net even voordat het toetsenbord in beeld schuift. Door op het toetsenbordje op het tekstveld te drukken, krijg je hem opnieuw in beeld. Door een tweet in de timeline lang in te drukken, kun je direct op een tweet reageren, hem retweeten of favorieten of de inhoud bewaren om later terug te lezen met diensten als InstaPaper. Neue spat van het scherm, maar we hebben de grootste uiterlijke verrassingen nog niet te pakken.

In het begin zal het je nogal opvallen dat er donkergrijze, bijna zwarte, leegtes staan tussen tweets in. In andere applicaties wijst dat er vaak op dat er tweets in een tussenperiode niet geladen zijn. Hier zijn het leegtes die automatisch opgevuld worden. Nadat ze geladen zijn, laten ze een glimp zien van een foto die bij de tweet erboven hoort. Druk erop, en de foto springt opnieuw als een soort accordeon naar een groter scherm. Foto’s bij tweets worden dus automatisch geladen en dat doet de app ook met profielfoto’s. Als je een tweet aanklikt, wordt aan de onderkant automatisch de profielfoto van diegene getoond. Als er een locatie is doorgegeven, kun je die met een swipe ook meteen zien. En ja: als er een link in een tweet staat, wordt de bijbehorende webpagina automatisch geladen. Zodra je de pagina van de link aanraakt, wordt die volledig scherm. Pas als je Done drukt linksboven, ga je terug naar de tweet. Een geweldige functie.

In Twittelator Neue kun je net als Tweetdeck swipen tussen timelines. In het midden van het menu staat je eigen timeline, aan de linkerkant geflankeerd door persoonlijke berichten en je eigen profielinformatie en aan de rechterzijde vergezeld door mentions en instellingen. Er is echter nog een bijzonder trucje. Als je bijvoorbeeld een zoekopdracht opslaat, komt die onder het tabblad met de timeline te staan. Dan verschijnen er twee puntjes onder het tabblad zodat je weet dat je tussen de pagina’s kan swipen. De meest linker is dan je timeline en daarnaast staan alternatieve timelines, zoals twitterlijsten en zoekopdrachten. Je kan ze weer verwijderen onder ‘Timeline shortcuts’ bij de opties. Helaas loopt de applicatie bij ons elke keer vast als we een zoekopdracht willen verwijderen – ook nadat we de app herstarten.

Er zijn nog meer dingen niet koek en ei met Twittelator Neue. Zo biedt de app van zichzelf geen pushberichten. Daarvoor leunt de applicatie nog op externe diensten als Boxcar, maar die biedt op dit moment nog geen verwijzingsoptie naar de nieuwe Twitter-cliënt. Daarbij voelt de applicatie wat traag aan op de iPhone 3GS waarop we hem testen.

Het feit dat foto’s, gesprekken, locaties en met name links automatisch worden geladen is een ongekende luxe. Het betekent helaas ook dat Twittelator Neue niet zuinig zal omspringen met je maandelijkse databundel. Dat, opgeteld bij het ontbreken van pushberichten, maakt Twittelator Neue op dit moment nog geen cliënt die andere Twitter-programma’s overbodig maakt.

Downloaden: Twittelator Neue (€1,59, introductieprijs)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 oktober 2011, 11:01
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen ios 5, twittelator, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.