Twee nieuwe todo-apps voor iPhone: D-Repeat en DashPlus

DashPlus en D-Repeat voor iPhone zijn twee nieuwe taken-apps. iCulture kijkt of ze iets toevoegen aan het uitgebreide bestaande aanbod.

dashDe Apple Store is drukbevolkt met todo-apps, waardoor het voor appontwikkelaars steeds moeilijker wordt om zich van de rest te onderscheiden. Toch blijven er nieuwe takenapps verschijnen die het over een andere boeg proberen te gooien. Deze week zijn dat D-Repeat, een todo-app die zich richt op het beheren van terugkerende taken en DashPlus, een geavanceerde takenapp die gebruikers uitnodigt om taken ‘actionable’ te maken, wat zoveel inhoudt als taken actief beheren door ze in allerlei categorieën te plaatsen. Eens kijken of deze apps werkelijk iets toevoegen aan het bestaande spectrum van todo-apps.

DashPlus

DashPlus, gebaseerd op het systeem van Patrick Rhone, wil iets doen aan taken die passief in je todo-app liggen te liggen. Het systeem wil gebruikers oproepen om taken actief te beheren en is daarom zeer geschikt voor liefhebber van de GTD-methode (Getting Things Done) die apps als Todo 7 en Todo Cloud 7 ook hanteren. Om de strakke app te gebruiken voer je logischerwijs allerlei taken in, om ze daarna met een veeg naar rechts te kunnen bewerken. Op die manier kun je taken afstrepen, opnieuw instellen, naar iemand anders doorverwijzen, prioriteren of naar een andere lijst verplaatsen. Al deze acties zijn gekoppeld aan simpele symbolen zoals plusjes, minnen, driehoeken en pijlen. Het is de bedoeling dat je deze symbolen onder de knie krijgt, om taken daarna simpelweg met een druk op een icoon te kunnen bewerken. Daarnaast kun je taken organiseren door tags toe te kennen, lijsten aan te leggen en notities aan lijsten te hangen.

lijstsysteem

DashPlus werkt met een inbox, vanwaar je taken aan een lijst kunt toevoegen. Door met je iPhone te schudden komen taken in je inbox op de goede plek terecht. In het rondje voor de verschillende takenlijsten zie je hoeveel taken er op de lijst staan. Het percentage van de taken dat is afgerond wordt gevisualiseerd door een streep binnenin het rondje. Tot slot heeft DashPlus nog een breed scala aan andere mogelijkheden, zoals het aanmaken van sjablonen voor terugkerende lijsten en een handig ‘samenvattingsscherm’, waarop je snel ziet welke taken zijn geopend, belangrijk zijn of zijn gedelegeerd. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel handige extra’s als een nacht- en landschapsmodus, een zoekfunctie en de mogelijkheid om taken te e-mailen en naar DayOne en Fantastical te sturen. Bekijk voor een overzicht van alle functies vooral de appbeschrijving in de App Store of op de website, want de lijst is behoorlijk lang.

Downloaden: DashPlus (€2,69, iPhone, iOS 7.0+)

D-Repeat

D-Repeat is een simpele app met een simpele missie: terugkerende taken op een handige manier beheren. Er zijn immers genoeg taken die iedere week, iedere maand, of ieder kwartaal moeten worden herhaald. Denk aan het buitenzetten van het vuilnis of het betalen van de huur. De app laat zich bedienen met veegbewegingen – veeg naar links om een taak af te strepen- en werkt met kleurcoderingen. Zo zijn er bijvoorbeeld kleurcoderingen voor de urgentie van een terugkerende taak: voor een taak met een rood bolletje is het de hoogste tijd of ben je te laat, oranje is urgent, geel iets minder, etc. In die gekleurde bolletjes staan overigens ook het aantal dagen dat je nog hebt voordat je een taak moet volbrengen. Zodra je een taak hebt voltooid stelt de app automatisch een nieuwe taak in voor de volgende keer.

taakinvoeren

Rechtsboven de dagen zie je in een badge het aantal taken dat er voor die dag staat. Om een taak toe te voegen veeg je over het scherm van boven naar beneden. Daarna voer je een taak in en wanneer deze moet worden herhaald. Vervolgens kies je of en wanneer je een notificatie wil ontvangen en kun je een taak een kleurcodering meegeven. Geef bijvoorbeeld taken in het huis en op werk een bepaalde kleur, of kies aparte kleuren voor wekelijkse, dagelijkse en maandelijkse taken. Die kleuren komen in een klein gestreept balkje naast een taak te staan. Het is in D-Repeat helaas niet mogelijk om eenmalige taken in te stellen. D-Repeat heeft ook een iPad-app – waarvoor je niet apart hoeft te betalen- en synchroniseert via iCloud. Om de app te gebruiken heb je geen interverbinding nodig en je hoeft je niet te registreren.

Downloaden: D-Repeat (€1,79, iPhone, iOS 7.0+)
Downloaden: D-Repeat (€1,79, iPad, iOS 7.0+)

Conclusie

Eigenlijk voegt DashPlus in al zijn mogelijkheden het meest toe aan de bestaande lijst met taken-apps in de App Store. De app is echter zo geavanceerd dat het behoorlijk lastig is om je een voorstelling van de mogelijkheden en bediening te maken. Het is daarom jammer en onbegrijpelijk dat er geen promovideo is uitgebracht of is gekozen om mensen via een gratis versie met een beperkt aantal taken de app te laten uitproberen. We twijfelen er niet aan dat DashPlus het geld waard is, maar sommige mensen zullen een uitgave van €2,69 voor een app die ze vooraf niet kunnen begrijpen schuwen.

Wat betreft D-Repeat is het weer een ander verhaal. De app ziet er mooi uit en is goed in wat hij doet, maar het is simpelweg onhandig dat je geen eenmalige taken kunt invoeren. Nu moeten gebruikers daar weer een andere app voor gebruiken. Voor een one-trick-pony vinden we de app ook nogal pittig geprijsd. Als klap op de vuurpijl is het in DashPlus ook mogelijk om taken te herhalen, naast de vele andere handige functies. Daarmee lijkt het uiteindelijk slimmer om iets meer uit te geven aan een gevanceerde taken-app, dan een euro minder te betalen voor een app met één kunstje.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.