Tv-kijken via Ziggo TV-app nog dit jaar mogelijk, ook mobiel

Gisteren kondigde Ziggo aan dat het in de toekomst mogelijk wordt om met de Ziggo TV-applicatie televisie te kijken. Wij stelden Ziggo alvast enkele vragen over de nieuwe dienst.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

ZiggoGisteren kon je op iPhoneclub lezen over de Ziggo TV-app die voortaan ook geschikt is voor de iPhone. Via Twitter maakte Ziggo tevens bekend dat het in de toekomst voor Ziggo-klanten mogelijk wordt om met de apps voor iPhone en iPad televisie te kijken. In eerste instantie gaat het dan om zo’n 10 belangrijke zenders evenals Video on Demand. Met de komst van iOS 5 wordt ook video van HD-kwaliteit ondersteund. iPhoneclub stelde Ziggo-woordvoerder Gradus Vos alvast enkele vragen over de nieuwe dienst.

Allereerst vroegen we Vos of een tv-abonnement van Ziggo voldoende is of dat er ook een internetabonnement vereist is. Vos legt uit dat het streven van Ziggo is om de diensten van de kabelaar te kunnen gebruiken op het moment dat het de klant uitkomt, waar hij op dat moment ook is en op elk willekeurig (geschikt) apparaat. Maar dat is technisch wel “een enorme klus”, zo stelt hij. “Ook omdat onze contentleveranciers beveiligingseisen stellen en het regelen van rechten niet bepaald eenvoudig en goedkoop is.” Hij verklaart dat elke Ziggo-klant in eerste instantie televisie afneemt. “[..] als wij willen dat elke TV-klant kan kijken op elk scherm dan kunnen wij niet als eis stellen dat hij ook internet van ons heeft.”

Ook vroegen we hem of er plannen zijn om AirPlay te gaan ondersteunen. Met AirPlay is het mogelijk om audio, video en afbeeldingen (foto’s) via Wi-Fi te streamen naar andere apparaten in het netwerk, zoals bijvoorbeeld een Apple TV. Met software van derden, zoals AirServer, is het zelfs mogelijk om te streamen naar een Mac of Windows-computer. In de praktijk zou dat betekenen dat je dan de videostream van Ziggo kunt doorzetten naar je AirPlay-apparaat. Gradus Vos liet mij echter weten dat er op dit moment nog geen plannen zijn voor AirPlay. Waarschijnlijk heeft ook dit weer met de rechten en beveiligingseisen te maken waar hij eerder over sprak.

Veel gebruikers willen graag onderweg televisie kunnen kijken. Ik stelde Vos dan ook de vraag of dit mogelijk wordt en zo ja, hoe dit in de praktijk werkt. Hij bevestigt dat de videostreams ook over een mobiele internetverbinding zullen werken. Evenals in de nieuwe Uitzending Gemist-applicatie passen de streams zich aan de beschikbare bandbreedte aan. “Of je nu Wi-Fi, 3G of 4G hebt maakt dus niet uit. Heb je voldoende bandbreedte dan krijg je HD, heb je minder bandbreedte krijg je SD.”

Met de komst van iOS 5 gaat de Ziggo TV-applicatie videostreams van HD-kwaliteit ondersteunen. Dit ligt in lijn met de nieuwe tv-abonnementen die vanaf 1 september beschikbaar komen, waarin alle Nederlandse zenders in HD aangeboden zullen worden. Dit betekent echter niet dat de vernieuwde applicatie en bijbehorende dienst dan ook al beschikbaar zijn. “Wij hebben nog geen exacte datum maar het gaat in elk geval nog dit jaar gebeuren”, aldus Vos.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2011, 20:49
Categorie Nederlandse apps
Onderwerpen televisie, ziggo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.