Triposo World Travel Guide: gratis wereldwijde reisgids op je iPhone

Triposo World Guide is een gratis offline te gebruiken reisgids op de iPhone of iPod touch. Het aggregeert de content van verschillende sites en presenteert zo de toeristische trekpleisters van een land of stad.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

World Travel Guide by Triposo iPhone iPod touch iPadDe Nederlander Richard Osinga en twee ex-medewerkers van Google hadden een idee: de op internet voorhanden informatie van landen en steden omsmelten tot een bruikbare reisgids. Hun kersverse applicatie Triposo World Travel Guide is nu uit voor de iPhone en is gratis uit de App Store te downloaden. Zonder enige betaling kun je er toeristische informatie en aanraders voor allerlei landen en steden in downloaden.


Triposo aggregeert en presenteert de informatie van verschillende websites die door gebruikers gevuld zijn met voor toeristen handige informatie. De aantrekkelijkheid van bestemmingen binnen een plaats wordt daarin vooral bepaald door de hoeveelheid foto’s die er bestaan van een locatie. De manier van informatie vergaren en presenteren is bij investeerders al in de smaak gevallen. Op Techcrunch valt te lezen dat het project meer dan een half miljoen dollar bij elkaar heeft gekregen door investeerders. Met andere woorden: het gaat hier niet om de eerste de beste app.

Standaard weegt Triposo 13,7 MB bij de download op de iPhone of iPod touch, maar dan staat er nog geen reisinformatie op. Er kunnen allerlei reisgidsen gedownload worden, van landen tot steden, van 157 kb (Chad) tot 66,6 MB (Canada) groot. Het downloaden ervan betekent dat je de gegevens offline opslaat en dus geen internetverbinding nodig hebt als je op reis bent. Terwijl je een gids downloadt, kun je alvast de algemene informatie van een bestemming doornemen en zien in welke periode van het jaar je het best kan gaan.

Als een reisgids gedownload is, zie je vier onderdelen: de bestemming uitgelicht, een lijst met bestemmingen en diens omschrijvingen, een kaart met die bestemmingen erop en een uitgebreid document met de uitspraak en simpele groet- en dankwoordjes in de taal.

Wij testen de applicatie met de bestemming Kroatië. Op de kaart zoomen we in en is te zien dat standaard de belangrijkste bestemmingen aangeduid zijn, maar dat er steeds meer bij komen als je inzoomt. We selecteren de stad Pula en zien een soortgelijk menu als het land zelf, maar nu met gedetailleerde bestemmingsrubrieken zoals sightseeing, hotels, uit eten gaan, het nachtleven en activiteiten. De bovenste optie, Pula uitgelicht, laat echter de Engelse Wikipedia-pagina zien van de stad met alle algemene informatie die je daarop kan verwachten. Onder de optie Map worden de aspecten die in andere rubrieken besproken worden, al aangegeven. Trekpleisters worden aangegeven met een foto, nachtleven met een cocktail, eten met een bestekset en slaapplekken met een bed.

Bij het openen van zo’n markering op de kaart, wordt snel duidelijk dat Triposo nog in de kinderschoenen staat. Zo zijn er slechts enkele cafés op de kaart aangegeven en hun omschrijvingen zijn summier. Ze luiden bijvoorbeeld ‘Hier staat een café tegenover de kathedraal’, maar laten niet zien waarom je daar nou perse moet gaan eten of drinken – het type aanrader dat de Lonely Planet-reisgidsen groot hebben gemaakt. Het is een hobbel die Triposo en jij als gebruiker zal moeten nemen: als de gebruikersinformatie te wensen overlaat, schiet Triposo mogelijk tekort. Als we vervolgens naar de omschrijvingen van restaurants binnen Berlijn kijken, zien we bijvoorbeeld wel een simpele quote waarom een tentje zo goed is. Je kan hem dan meteen aan favorieten toevoegen en de locatie nog eens op de offline opgeslagen kaart bekijken.

Triposo is een dienst die zich duidelijk nog moet ontwikkelen , maar de potentie is zichtbaar. Zolang er op het internet sites openbare informatie over toeristische trekpleisters en restaurantbeoordelingen vrijgeven, kan Triposo groeien. Voorlopig komt de informatie van Wikipedia, Wikitravel, World66, OpenStreetmap, DMOZ, Chefmoz en Touristeye. Er zijn meer bronnen en is meer informatie nodig om van deze app een verplichte reisgids te maken en daar is tijd voor nodig. De basis is in ieder geval gelegd en te downloaden voor een zeer gunstige prijs.

Downloaden: Triposo World Travel Guide (gratis, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.