Telegraaf HD op de iPad verschenen

Telegraaf HD is in de App Store verschenen, zodat je de krant op de iPad kunt lezen. De Telegraaf kondigde de plannen in maart 2010 al aan.

telegraaf ipadNa een behoorlijke wachttijd is de iPad-applicatie van De Telegraaf eindelijk in de App Store te vinden. Telegraaf HD verscheen eind mei al even in de App Store, maar werd wegens problemen weer snel teruggetrokken. Begin dit jaar maakte De Telegraaf bekend als eerste Nederlandse dagblad de krant op de iPad te willen publiceren. Die doelstelling werd niet gehaald, want NRC Handelsblad was sneller.

De Telegraaf HD-applicatie is op twee manieren te gebruiken: staand en liggend. In beide gevallen staat er een flinke banner onderin beeld (en linksonder nog een extra videobannertje, die wat minder opvalt). De opmaak van de gewone krant is losgelaten, er is gekozen voor een wat lossere indeling met nieuwsblokjes voorzien van foto’s. In het midden van het beeld is een steeds wisselende featurebox te zien. Via linkjes bovenin het scherm kun je naar de rubrieken Telesport, Prive en Financieel en via twee knoppen onderin het scherm ga je naar de tabbladen Mijn Nieuws en Populair.

De Populair toont (uiteraard) een artikel over een liquidatie. Eventueel kun je rechtsboven op de knop Artikelen kiezen om meer populaire verhalen te lezen, bijvoorbeeld over diefstal bij Wesley Sneijder, groepsseks door Berlusconi, een aanranding of een Duitser die door een satékroket overleden is.

Mijn Nieuws

Is dat niet het type nieuws dat je zelf interessant vindt, dan kun je ook voor de optie Mijn Nieuws kiezen. Dit was ook al in de iPhone-applicatie beschikbaar: een mogelijkheid om aan de hand van trefwoorden te kiezen welke nieuwsberichten jou interesseren. Je bent daarbij niet afhankelijk van de nieuwstags die de redactie heeft gekozen, maar kunt zelf trefwoorden invoeren. Het invullen van zo’n zoekactie levert wel een wat drukke opeenstapeling van pop-upvensters op:

telegraaf mijn nieuws

Ben je eenmaal klaar met invullen, dan krijg je een steeds het laatste artikel met jouw trefwoord te zien. Net als bij Populair is dit een beeldvullend artikel, waarbij je niet zo snel ziet waar het andere nieuws zich bevindt. Voor meer berichten waarin jouw trefwoord voorkomt, zul je steeds op het knopje Mijn Nieuws moeten drukken.

In de Telegraaf HD-app kun je met knoppen A- en A+ de lettergrootte wijzigen. Wat ik mis ten opzichte van de iPhone-versie is het zoeken naar nieuws op basis van foto’s. Ook gaf het demofilmpje dat De Telegraaf begin dit jaar maakte (zie onderaan deze pagina) een wat revolutionairdere indruk dan wat het uiteindelijk is geworden: een nieuwsapplicatie in magazine-opmaak.

Telegraaf ook in ePub

De Telegraaf biedt vanaf begin juli 2010 de krant ook in ePub-formaat aan, zodat je deze op diverse ereaders kunt lezen. Mensen die al een abonnement hebben op de digitale krant kunnen de ePub-versie zonder verdere kosten downloaden. De ePub-versie is echter voorzien van DRM-beveiliging van Adobe en daardoor alleen met speciale apps zoals Txtr te lezen.

Downloaden: Telegraaf HD (gratis)

Begin dit jaar maakte De Telegraaf onderstaande demonstratievideo, waarin de traditionele krantenberichten worden gecombineerd met videobeelden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 augustus 2010, 10:24
Categorie Uncategorized
Onderwerpen ipad, kranten, telegraaf

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.