Takenlijst-app Clear voor iPhone eindelijk in de App Store

Clear van RealMac is in de App Store verschenen. Er werd enorm uitgekeken naar deze nieuwe takenlijst-app, die een paar vernieuwingen doorvoert: de urgentie van een taak weergeven in kleur en een totaal gesture-gebaseerde interface zonder traditionele knoppen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

clear-realmacVannacht is de takenlijstapp Clear in de App Store verschenen. Er zijn al heel wat todo-applicaties voor de iPhone, maar er zijn weinig waar zo naar werd uitgekeken als Clear. Het heeft te maken met de reputatie van de ontwikkelaar RealMac Software, die eerder bijvoorbeeld LittleSnapper maakte. Maar ook met de vernieuwende manier om met kleurtjes aan te geven hoe dringend een taak is. Ook vernieuwend is dat de app compleet gebaseerd is op vingerbewegingen (gestures). Er zijn geen knoppen. De mythische status van de app werd misschien nog wel versterkt door het feit dat er vroegtijdig een kloonapp beschikbaar kwam.

En gisteren schreven we nog over een app van een andere ontwikkelaar, die wel erg sterk geïnspireerd is door de ideeën van Clear: Steps. Vanaf nu kun je zelf beslissen of Clear werkelijk revolutionair is. De app kost ter introductie €0,79 en is visueel georiënteerd: aan de hand van kleurtjes zie je meteen welke taken je het eerst moet oppakken. De app zelf biedt overigens vrij eenvoudige functionaliteit.

clear-taak-invoegenClear kan eventueel op de iPad worden geïnstalleerd, maar er komt nog een versie aan die beter voor de iPad is geoptimaliseerd. In de korte test die we met de app hebben gedaan, bleek dat het wel even wennen is om alles met vingerbewegingen te bedienen. Soms wil je gewoon op een knop drukken en niet moeilijk doen met pinch-bewegingen (zie foto hieronder) als je ergens een taak wil tussenvoegen.

Kom je op het startscherm van Clear, dan zie je een lijst met taken die je nog moet uitvoeren. Kleuren geven aan hoe dringend de taken zijn: rood is het meest dringend, geel heeft minder haast. Mensen die moeite hebben om het iPhone-scherm af te lezen, zullen misschien wat moeite hebben om de witte teksten op de gele achtergrond af te lezen. Om een nieuwe taak aan te maken hoef je alleen een ‘pull-down’ te doen. Er passen 8 taken op een scherm, maar gelukkig kunnen de drukke types meerdere lijstjes maken, bijvoorbeeld taken voor thuis en taken die je op je werk moet doen.

Downloaden: Clear (introductieprijs €0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 februari 2012, 12:20
Categorie Productiviteit
Onderwerpen clear, takenlijst, todo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.