Superwijzer: scanner voor diervriendelijk eten nu officieel uitgekomen

De Nederlandse iPhone-app Superwijzer laat je producten in de supermarkt scannen waarop je ziet hoe goed er rekening is gehouden met dierenwelzijn en het milieu in de productie ervan.

Superwijzer iPhone iPod touchHet was een van de meest onafgewerkte applicaties die we tegen zijn gekomen in de App Store, schreven we eind april over Superwijzer, een applicatie waarmee je voedsel kan scannen op dier- en milieuvriendelijkheid. Het had ook een reden: de app was nog niet klaar, maar een proefversie werd al wel in de App Store gezet. Nu heeft stichting Varkens in Nood de app officieel uitgebracht en zie je onder andere in een introductiescherm hoe je vlees, eieren, zuivel en kaas met de camera van je iPhone kan scannen op nobele productiewaarden.

Superwijzer pak melk scannenAls je een product hebt gescand en het in de database van Superwijzer voorkomt, zie je een cijferscore van 1 tot en met 10 waaraan kan je zien hoe ‘groen’ een product tot stand is gekomen. Onder een cijfer zie je aan de hand van een groen, oranje of rood licht hoe een product scoort op dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en volksgezondheid. Een oranje licht staat voor het gemiddelde niveau, dat standaard op beoordelingscijfer 6 staat ingesteld. In de instellingen kan je het naar gelieve ophogen.

Het oordeel, zo valt te lezen in de introductie van de app, is tot stand gekomen door 15 gepromoveerde experts verbonden aan de Universiteit van Wageningen en Utrecht, Animal Science Group, agrarische hogescholen Den Bosch en Holten, Deltaphenomics en het Louis Bolk Instituut. Het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft specialiseert zich in milieuvraagstukken en leverde het klimaatoordeel bij de producten.

Superwijzer totaalscore rundergehaktBehalve producten ter plekke in een Nederlandse supermarkt scannen (of als dat niet lukt: handmatig de streepjescode invoeren), kan je in het tabblad Producten ook de categorieën vlees, zuivel, eieren, kaas en toetjes met elkaar vergelijken. De lijst die je te zien krijgt, wordt van zichzelf gesorteerd op de hoogste totaalscore, maar je kan ook filteren op de beste beoordelingen per rubriek. Je kan elke tussenscore bij een product aantikken om er extra informatie over te winnen. In de applicatie wordt geen rekening gehouden met de prijzen en voedingswaarden van producten. Daarvoor kan je respectievelijk Boodschapp en Foodhouse gebruiken.

Downloaden: Superwijzer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 mei 2012, 20:55
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen dieren, groen, milieu, supermarkt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.