Spooons for 1: iPhone-app met recepten voor de eenzame kok

Spooons for 1 is de ideale iPhone-app voor studenten, singles en alleenstaanden. De app bevat weekoverzichten van recepten voor één.

Spooons for 1 iPhone iPod touch headerKoken voor jezelf: het is onhandig. De meeste producten zijn verpakt voor meerdere personen en je moet maar zin hebben in teveel beperkt houdbare producten in huis te halen. Spooons for 1 is een nieuwe Nederlandse iPhone-app vol met recepten voor de alleenstaande. Single of gewoon een week keihard op jezelf blokken? Met credits koop je de recepten en de bijbehorende boodschappenlijst voor één week. Spooons for 1 zorgt ervoor dat je elke week afwisselende menu’s voorgeschoteld krijgt en geen onsje vers eten teveel koopt.

Elke week aan gerechten gaat gepaard met een boodschappenljst waarop precies de hoeveelheid eten staat die je nodig hebt, en die erop is gericht dat je geen restjes overhoudt die je daarna toch niet opmaakt. Elke week bestaat uit vier recepten, waarvan één is geschikt voor invriezen en een tweede dag ook gegeten kan worden. “We gaan ervan uit dat je in het weekeinde uitgebreid of anders eet”, aldus ontwikkelaar Bas van Rijswijk. Met de gerechten in de app ben je niet langer dan een half uur bereidingstijd kwijt.

Spooons for 1 iPhone iPod touch screenshotSpoons for 1 is gemaakt door de twee docenten Van Rijswijk en Susannah Herman. Zij schreef de recepten die uitgebreid worden toegelicht in de applicatie. Hier geen korte opsomming van de stappen waarbij je de helft zelf nog moet uitvogelen, maar uitgebreide en zelfs frivole beschrijvingen van de bereiding van de recepten. Elke bereiding is onderverdeeld in stappen met aanwijzingen, maar met respect voor de aanwijzingen op de verpakking. Als die 30 minuten koken aangeeft, gaat de omschrijving daar niet tegenin. In de app kan je bij bepaalde stappen een timer inschakelen als je moet wachten. Het is handig daarom de pushberichten in de app te activeren.

Spooons is gratis te downloaden, en daarbij krijg je twee credits waarmee je met elke credit voor één week aan menu’s kan ontgrendelen in de app. In die week, zo verzekert Van Rijswijk, eindig je zonder restjes van de verse ingrediënten die je voor de recepten van Spooons hebt gekocht. De boodschappenlijst worden onderverdeeld in verse en langer houdbare ingrediënten. In de laatste categorie kan je best wat overhouden. De app noemt die categorie ‘Heb je nog?’ – omdat je het mogelijk ook al kan hebben liggen. Het gaat dan om kruiden, rijst, aardappelen, uien en zout bijvoorbeeld.

Als je twee weken aan menu’s hebt gekocht, zijn je twee credits op. In de applicatie kan je voor 1,79 euro 4 nieuwe credits kopen. Je krijgt er 9 voor 3,59 euro en 16 voor 5,99 euro. Aardig aan de prijs in het aanbod van alle gratis en goedkope recepten-apps, maar, zo stelt Van Rijswijk:

“De recepten passen zo in elkaar dat je duurzaam, dus zonder restjes, eten kan maken. We hebben lang aan die opzet gewerkt en we hebben de recepten volledig zelf geschreven.”

Je krijgt behalve voor de huidige week ook een titelomschrijving van de recepten voor volgende week, zodat je zelf ziet waaraan je een credit spendeert. Als een gerecht bijzonder goed beviel, kan je hem favorieten en opslaan. Je kan hem daarna ten aller tijde raadplegen. Omdat je ‘toppers’ ook een eigen ingrediëntenlijst laten zien, hoef je daarvoor niet meer boodschappen voor een hele week te kopen.

Downloaden: Spooons for 1 (gratis, vanaf iPhone 3GS en iOS 5.0)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 november 2012, 17:05
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen ingredienten, planeten, recepten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.