BTT Remote: iPhone als afstandsbediening voor je Mac

Met BTT Remote heb je een afstandsbediening voor toepassingen op je Mac op de iPhone. De app is muis, toetsenbord en systeembeheerder.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

BTT Remote iPhone iPod touch iPad afstandsbediening voor MacAls Apple het zelf niet doet, kan het wel via een andere applicatie. BTT Remote is een nieuwe app waarmee je de iPhone of iPad als afstandsbediening kan gebruiken voor je Mac of MacBook. Door verbinding te maken met de gratis Mac-toepassing BetterTouchTool, kan je de applicatie gebruiken als virtuele muis voor je Mac, maar ook toepassingen als QuickTime, VLC Player iTunes, je browser en zelfs Finder zijn er niet veilig voor. Je kan ongestoord vooruitspoelen, pauzeren, het volgende nummer afspelen en de openstaande toepassingen volledig benutten.

BetterTouchTool voor de Mac draait al even mee. Met het programma, dat geschikt is voor Mac OS X 10.7 en nieuwer, kan je allerlei sneltoetsen instellen om toepassingen op een snelle manier te bedienen. BetterTouchTool is gratis te downloaden, wat de totaalprijs voor BTT Remote op een schappelijke 1,79 euro brengt. Voor dat geld krijg je op de iPhone een afstandsbedieningsapp waarvoor je niet perse knoppen hoeft te programmeren maar meteen een remote out-of-the-box hebt. En, zo pronkt ontwikkelaar Andreas Hegenberg, een iPhone-app die intuïtief met je duim is te bedienen. Daar staat tegenover dat de app op de iPad lomp en weinig ergonomisch is ingericht. Bedieningsknoppen staan allemaal klein in een hoek.

Op de iPhone voert BTT Remote drie schermen waar je tussen kan vegen. Links tref je de afstandsbediening met standaardknoppen als volgende, pauzeren, beeld lichter en donkerder, geluid harder en zachter zetten. Met knoppen eronder open je het toetsenbord en trackpad waarmee je de muis kan besturen. Daarvoor kan je ook naar de meest rechtse van de drie pagina’s. In het midden staat het hoofdscherm en vind je openstaande apps. Onder de knop Running Apps vind je openstaande toepassingen op de Mac. Tik er een aan en je kan applicaties naar voren halen, verbergen, afsluiten en geforceerd sluiten – naast de acties die je er in BetterTouchTool zelf voor maakt. Met Start Again haal je een geminimaliseerd venster terug. Haal je bijvoorbeeld VLC naar voren, dan kan je die vervolgens pauzeren en vooruitspoelen met BTT Remote.

BTT Remote bestanden vinden op je MacDaarnaast kan je vanuit de app handig de File Browser van de Mac openen om een bestand te openen (helaas zonder zoekfunctie) en kan je met Menubar letterlijk de optiebalk van je huidig openstaande Mac-toepassing bedienen. Praktisch gezien kan je toepassingen volledig beheren.

In de Mac-toepassing kan je uitgebreid zelf opdrachten aanmaken voor de afstandsbediening, waarbij je een naam, een handeling en eventueel zelfs een eigen icoon invoert voor die handeling. Je kiest daarvoor eerst uit een van de programma’s op je Mac en kan dan een nieuwe actie invoeren, aan de hand van een sneltoets of een handeling.

Om de afstandsbediening met je Mac te verbinden, moeten ze allebei op hetzelfde Wi-Fi-netwerk aangesloten zitten. Ondanks de snelle verbinding, treedt er toch minimale vertraging op in het contact leggen tussen de iPhone-app en de Mac. Als de app op de achtergrond heeft gedraaid, moet hij daarna weer verbinding leggen. Dat gaat in de meeste gevallen zeer snel. Wel stokte het opvragen van de lijst met Running Apps even bij ons, en ook moeten we soms tweemaal drukken om de Menubar van een programma te verversen.

Natuurlijk zijn er nog meer remote-applicaties voor de iPhone, maar niet precies in deze vorm. Het hooggewaardeerde Remote Mouse (gratis), bevat alleen het trackpad-gedeelte van BTT Remote. De applicaties Remote Desktop (gratis) en Splashtop Remote Desktop (€2,69), laten je de Mac wel op afstand bedienen, maar dan geprojecteerd op de iPhone en zijn dus ook anders in opzet. Daarnaast zijn er nog veel applicaties die aparte programma’s aansturen – zoals het gratis VLC Streamer Free – of alleen bestanden in de Finder kunnen openen.

BTT is een handig instrument. Dankzij de combinatie van toepassingen naar voren brengen, de menu’s ervan bedienen en het trackpad bedienen, kan je ontzettend veel doen met de afstandsbediening. Een zoekfunctie voor de Finder zou BTT Remote af maken.

Downloaden: BTT Remote (€1,79, universele app, vanaf iPhone 3GS en iOS 5.1)
Directe link: BetterTouchTool (gratis, Mac, vanaf OS X 10.7)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 november 2012, 21:40
Categorie Productiviteit
Onderwerp afstandsbediening

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.